Seçim hukuku kendine özel düzenlemeler içerir.

Temel amaç en kısa sürede halkın iradesine ait sonuçların kamuoyuna açıklanmalıdır.

Seçim hukuku kendine özel düzenlemeler içerir.

Temel amaç en kısa sürede halkın iradesine ait sonuçların kamuoyuna açıklanmalıdır.

Seçim hukuku kendine özel düzenlemeler içerir.
03 Nisan 2019 - 01:08 - Güncelleme: 03 Nisan 2019 - 01:25

Seçim hukuku kendine özel düzenlemeler içerir. Temel amaç en kısa sürede halkın iradesine ait sonuçların kamuoyuna açıklanmalıdır. Bu nedenle bir- iki günlük süreler ile düzenlemeler yapılmıştır. İtirazlar mutlaka sandık bazlı ve somut nedenlere dayalı olarak yapılabilir.
İtirazlar tabi ki yasal haktır ve olacaktır. Ancak bu itirazların keyfi olması mümkün değildir. Bilindiği üzere oylar sandıklarda sayılırken her parti temsilcisinin ve halkın huzurunda açık olarak sayılır ve tutanak altına alınır.
Sayımlar sırasında ilgili parti temsilcisinin hiçbir itirazının olmamasının ve sonunda da sandık seçim tutanağındaki imzasıyla sayımın hukuka uygun olduğunu tasdik etmesinin, seçim hukukunda bir anlamı ve sonucu vardır.
Bu şekilde sandık kurulunca yapılan işlemler hukuka uygun yapılmıştır demektedir. İtiraz ettiği hususlar olmuşsa bunu sözlü olarak ya da tutanağı imzalarken yazılı şerhini koyarak belirtmesi gerekir.


Seçim sonuçlarından sonra, “çok az farkla kaybetmişiz, bir itirazda bulunalım ve tüm sandıkları yeniden saydıralım” şeklinde bir gerekçenin seçim hukukunda hiçbir yeri ve karşılığı yoktur. Zaten bugüne kadar ki tüm YSK kararlarında bu hususlar açıkça belirtilmiştir.
Sonuç olarak,sandık kurulları, içerisinde görev yapan siyasi parti temsilcilerinin ve vatandaşların huzurunda oy sayımlarını yapmıştır. Bu sayımlar sırasında hiçbir itiraz yokken, bugün “az fark var, tüm sandıklar yeniden sayılsın şeklinde bir itiraz yolu yoktur.
 
Kaynak : https://twitter.com/turgutdibek

YORUMLAR

  • 0 Yorum