Türkiye ve Bulgaristan Heyetleri Istrancalar için bir araya geldi Demirköy’de Istrancalar’ın geleceği tartışıldı

Türkiye ve Bulgaristan Heyetleri Istrancalar için bir araya geldi Demirköy’de Istrancalar’ın geleceği tartışıldı

Türkiye ve Bulgaristan Heyetleri Istrancalar için bir araya geldi Demirköy’de Istrancalar’ın geleceği tartışıldı

Türkiye ve Bulgaristan Heyetleri Istrancalar için bir araya geldi Demirköy’de Istrancalar’ın geleceği tartışıldı

Türkiye ve Bulgaristan Heyetleri Istrancalar için bir araya geldi Demirköy’de Istrancalar’ın geleceği tartışıldı
23 Eylül 2014 - 07:21

* “Sürdürülebilir Gelişim İçin Istrancalar’ın Ortak Korunması” Projesi kapsamında Bulgaristan ve Türkiye Heyetleri Kırklareli’nin Demirköy İlçesi’nde bir araya gelerek Istrancalar’ın geleceğini tartıştılar.










HABER MERKEZİ


Doğal Yaşamı Koruma Vakfı (DAYKO),  Europe and We (Bulgaristan) ve Green Balkans (Bulgaristan) ortaklığında yapılan “Sürdürülebilir Gelişim İçin Isrtancalar’ın Ortak Korunması” Projesi kapsamında yürütülen faaliyetler içinde bulunan konferans için 18 Eylül 2014 Perşembe günü Bulgaristan’dan gelen heyet ve Türk heyet ile Kırklareli’nin Demirköy İlçesi’nde buluştu.


Malko Tirnova Belediye Başkanı İllioan Yançew, Burgaz Bölge Çevre Ajansı Müdürü Antony İvanov, Istrancalar Park Müdürü Petro Nançhew’in de içinde bulunduğu 10 kişilik heyet önce Demirköy’de bulunan ortak çalıştıkları Doğal Yaşamı Koruma Derneği’ni (DAYKO)  ziyarette bulundular. DAYKO Başkanı Nusret Türkkan misafirleri ile özel olarak ilgilendi. DAYKO Vakfı’nın çalışmaları hakkında bilgi verdi. 


Bulgar Heyeti daha sonra Demirköy’de bulunan Fatih Dökümhanesi’ni gezdiler. İğneada’ya geçen heyet Mert gölünün güzelliğine hayran kaldı. Yemeklerini İğneada Liman restoranda balık yiyen Türk ve Bulgar Heyeti güzel bir akşam eşliğinde dostluklarını daha da pekiştirdiler. Sohbet ve yemeğin bir arada olduğu gecede Bulgar Heyeti’nden Istrancalar Park Müdürü Petko Nançhew Istrancalar ve Demirköy için bestelenmiş Bulgarca Türküleri ile misafirlerin keyifli anlar geçirmesini sağladı. Yemeğin ardından Demirköy’e dönen heyet konferansın yapılacağı Demirköy Hotel’e gelerek dinlenmeye çekildi.


Toplantıya Bulgaristan’dan gelen heyetin yanında DAYKO Vakfı Başkanı Nusret Türkkan, DAYKO Vakfı Kırklareli Temsilcisi Göksal Çiğdem, Demirköy Belediye Başkanı Muhlis Yavuz, Demirköy Orman İşletme Müdürü İhsan Ceylan ve Proje çalışanları katıldı.


* Türkkan; “Istrancalar 22 milyon insanın yaşam kaynağı’’


19 Eylül Cuma günü Demirköy Hotel Toplantı Salonu’nda yapılan konferansta ilk sözü DAYKO Vakfı Başkanı Nusret Türkkan aldı. Türkkan; “Sizleri burada görmekten mutluyuz. Özellikle ortak konumuzun doğa ve insan olması bizi daha da mutlu ediyor. Biz sadece komşu değiliz. Aynı coğrafyada yaşıyoruz. Aynı sorunlarla karşı karşıyayız. Ortak çözüm bulmak için bir araya geldik. Istrancalar 22 milyon insanın yaşam kaynağı, İstanbul’un klima kapısı. Bu proje sayesinde gelecekte büyük hamleler olacağına inanıyoruz. Bu çalışmalarımızda çocuklarımıza öncelik sağlamamız lazım. Çocuklarımız doğa konusunda eğitilmesi gerekir” dedi.


* Yavuz; “Istrancalar biyolojik çeşitlilik bakımından çok zengin”


Konferansa yerel yönetimden katılan Demirköy Belediye Başkanı Muhlis Yavuz Istrancaların eko sistemini anlatarak korunması gerektiğine dikkat çekti. Yavuz; “Istranca ormanları ve deniz kıyıları ile olağan üstü güzellikleri içermekle birlikte biyolojik çeşitlilik bakımından sahip olduğu fauna ve flora varlığında Avrupa ölçeğinde ender bir bölgedir. Bozulmamış doğal yaşam için de sulak alanların, etrafındaki göllerden oluşan Gizemli Ormanlar ile Yeraltı Mağaralarından iç içe geçmiş farklı Ekosistemler Mozaiği’dir. Birbirinden farklı Deniz, Göl ve Orman Ekosistemleri’ni oluştururlar. Her mevsimde taban suyu düzeyi oldukça yüksek, organik madde bakımından zengin olan bu asidik topraklar, üzerinde gelişen ormanları tropikal ormanlara benzer bir biçimde süsleyerek, alanın biyolojik zenginliğini arttırmaktadır. Ülkemizde ve dünyada az sayıda bulunan bu tür ekosistemler oldukça hassas olup kolaylıkla bozulabilirler. Istrancalar zarar görmeye devam ederse yok olacaktır. Israncalar korunması gereken öncelikli bölge olmalıdır. Yok olmaması için bizler elimizden geleni yapacağız” dedi. 


* “Tanrı Istrancaları yaratırken sadece gülümsemiş”


Dağa sonra söz alan Malko Tirnova Belediye Başkanı İllian Yançew; “Demirköy’de olmaktan çok mutluyum. Istrancalar en güzel dağlar, her mevsim çok güzeller. Tanrı Istrancaları yaratırken sadece gülümsemiş çünkü ne olacağını biliyormuş, Mahya Dağı’na çıkarsanız karşısının gülücük ve mavi deniz gibi görünüyor. Orman adına bu tür projelerin hazırlanmasına seviniyorum. Istrancaların bugün gördüğü tahribattan dolayı duyduğumuz acıları sizinle paylaşmak istiyorum. Birbirimizin ellerini kenetleyip ormanları gelecek nesillere bulduğumuz gibi bırak istiyoruz. Ormanları kestirmek istemiyoruz. Istrancalar inek gibi sağılmasın. Daha fazla buluşalım. Çanlar daha iyi çalsın, Istrancalar yara almasın. Profesörün biri Istrancaların Trakya’nın tek ormanı olduğunu söylemişti. Israncalar ne ifade ediyor sorusuna da ‘ Istranca ormanları geleceğin geri dönüşümünün tek ortamı’ diye cevap vermiştir. Istrancalara gelen tekrar tekrar gelmek ister. Hep birlikte Israncaları koruyalım” dedi.


* Ceylan; “Amenajman programımıza Biyolojik Çeşitliliği ekledik’’


Yıldız Dağları’nın tam ortasında bulunan Istrancalar’da Orman İşletme Müdürü olmaktan çok mutluyum diyen İhsan Ceylan; “Istrancalar 75 bin hektarlık orman alanına sahiptir. Bu ormanlık alanının %79’u verimli alandır. Böyle verimli bir alanı yönetmek oldukça zordur. Orman İşletme Müdürlüğü olarak ormanı ve orman köylüsünü korumak önceliğimizdir. 8 bin 500 nüfusa sahip bu bölgenin %98’i ormancılıkla geçiniyor. Hem ormanları korumak hem de vatandaşın geçimine yardımcı olmak zorundayız. Amenajman planlarımızı geçen yıl yeniledik. Öncelikle biyolojik çeşitliliği amenajman programımıza ekledik. 4 bin hektarı koruma alanı olarak belirledik. 20 hektarı da rant için kullanacağız” dedi.


* İvanov; ‘’Istrancalar gelecek nesiller için çok değerli’’


Burgaz Çevre Ajansı Müdürü Antony İvanov; “Tabiatı korumak bizim için en doğru yol. Istrancalar gelecek nesiller için çok değerli. Biz ormanları korumak adına kontrollerimiz yapmaktayız. Bu kontrollerden memnun olanlar da var, memnun olmayanlar da var. Hepimizin ortak amacı Istranca Ormanları’nı en iyi şekilde muhafaza etmek. Bunun için de uzun zamandır çalışıyoruz. Çalışmalarımızı da sürdürmeye devam edeceğiz’’ dedi.


*Nançhew; ‘’AB Istrancalar’a ayrı bir önem veriyor’’


Istrancalar Park Müdürü Petko Nançhew; ‘’ Neyin sahibi olduğumuzu bilmezsek koruyamayız. Kuş göç yolları Istrancalar’dan geçiyor. 1500 kuş çeşidi var. Tabiat varlıklarını yok edersek geri gelmez. Istranca’daki yöneticilerin birleşip ortak bir dilde kültür ve tabiat varlıklarını koruyacaklarına eminim. Avrupa Birliği(AB) de bunu arzu ediyor. AB Istrancalar’a ayrı bir önem veriyor. Orman kültürünü geleceğe aktarmak bizim görevimiz. Gelecek nesilleri bunun için eğitmek gerek, eğitmek için de biz elimizden geleni yapacağız” dedi.


* Gradev; “Istrancalar’da 194 Kuş Türü var”


Grademir Gradev ise Istrancalarda yaşayan kerkenez kuşu hakkında yaptıkları çalışmaları anlatarak; “Türkiye kuş varlığını oluşturan 454 kuş türünden yarıya yakınını (194 tür) yıl içerisinde Istrancalar’da görülmektedir. Tür, ırk, boy, renk gibi çeşitli konularda birbirlerinden büyük farklılıklar gösteren farklı kuş türleri göç zamanında da değişik coğrafyalara giderek bu konuda başka bir özellik gösterirler. Avrupa kırmızı liste ölçütlerine göre nesli tehlike altında olan veya tehlike altına girebilecek statüdeki Kerkenez ve diğer kuşlar Istrancaların sağlıklı ekosistemini temsil eden kuş türleridir. Bunların korunması ve çoğaltılması için çeşitli çalışmalar yapmaktayız” dedi.


* Çiğdem; “Son sözü doğa söyler”


Yüzde 3’lük topraklarla Yüzde 20 insanı besliyoruz diyen DAYKO Vakfı Kırklareli Temsilcisi Göksal Çiğdem; “Ergene diye bir nehrimiz vardı artık yok. Ergene’den su yerine sıvı akıyor. Ergene’yi kaybettik. Istrancaları koruyamazsak Istrancalar da yok olacak. Istrancalar için birçok proje yapıldı. Bunlardan biri de GEF Projesi ama Israncalar katledilmeye devam ediyor. Istrancalar sadece bir orman, bir dağ değil, yaşam üretiyor, hayat veriyor. Şuan 26 noktada 80 Taş Ocağı var. Yeraltından çekilen su kirletilerek Ergeneye bırakılıyor. Yeraltı suları kullanıldığı için 2010 yılında obruk oluştu. Demirköy’de yapılabilecek bir baraj ile su İstanbul’a taşınacaktır. Bu da ormanlara zarar verecek, dolayısıyla insanlar zarar görecektir. Rüzgar santralleri koruma altındaki Istranca Ormanları’nı yok edecek. Son sözü doğa söyler. Doğa son sözü söylediğinde her şey bitmiş olacak. Ben diyorum ki suça ortak olmayalım, bahane bulmayalım, ormanlarımızı koruyalım” dedi. 


Konferansın ardından Demirköy Belediye Başkanı Muhlis Yavuz Bulgaristan’dan gelen Malko Tirnova Belediye Başkanı İllioan Yançew’e Demirköy’ün plaketini verdi. DAYKO Başkanı Nusret Türkkan da katılımcılara DAYKO Vakfı’nın birer flamasını hediye etti. Heyet ileriki dönemde Bulgaristan’da yapılacak konferansta buluşmak dileğiyle Demirköy’den ayrıldı. (Gülcan Kutlu)