TMMOB Organizasyonunda ‘Beton’ Semineri yapıldı

TMMOB Organizasyonunda ‘Beton’ Semineri yapıldı

TMMOB Organizasyonunda ‘Beton’ Semineri yapıldı

TMMOB Organizasyonunda ‘Beton’ Semineri yapıldı

TMMOB Organizasyonunda ‘Beton’ Semineri yapıldı
25 Kasım 2011 - 09:23

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Kırklareli Temsilciliği organizasyonunda Akçansa çimento firması tarafından 24 Kasım 2011 Perşembe günü saat 14.00’da Akkuş Kaya Otelin konferans salonunda ‘Beton’ semineri verildi.







HABER MERKEZİ





Seminerin açılış konuşmasını yapan Kırklareli Mimarlar Odası Temsilciği Oda Başkanı Cengiz Bağıran; “Basit gözle bakıldığında kimyasallarla birleşen malzeme olan beton, bütün ciddiyetini Van’da meydana gelen depremde gösterdi” dedi.


İnşaatların birleştirici malzemesi ve inşaatları hayata bağlayan en önemli yapı taşının beton olduğunu söyleyen Bağıran, 5 bin yıllık bir geçmişe sahip olan betonun inşaatı oluşturan anaerkil bir malzeme olarak görülmekten çıktığını ve bir yapı felsefesine ve mekan kültürüne dönüştüğünü ifade etti.


Bağıran; “Hayatın yapı taşlarından en önemlisi nasıl insansa ve insanların birleştirici unsurları onları birbirine bağlıyorsa, inşaatların da birleştirici malzemesi ve onları hayata bağlayan en önemli yapı taşı, betondur. 


Betonun çeşitli nitelikleriyle ele alınacağı seminerimize hepiniz hoş geldiniz, şeref verdiniz.


Beton ve insanın birbirine karşılık gelebilecek bileşenleri mevcut olduğu gibi, birbirini tamamlayıcı iyelikleri de vardır. Bunun yanı sıra beton ve insan arasındaki hiyerarşi çoğu zaman planlanan dengeye ulaşamamakta, bu da kendi ellerimizle üreterek ona hükmettiğimiz bir malzemenin bize başkaldırmasına yol açmaktadır.


Nitekim bunun en son örneğini geçtiğimiz ay ve bu ay içerisinde Van'da yaşanan depremlerle bir kez daha gördük, yaşadık ve acı çektik. Basit bir gözle bakıldığında kimyasal bir inşaat malzemesinden ibaret olan beton, insanoğlunun eğimleşen vicdan grafiğiyle birlikte bir malzeme olmaktan çıkmış, adeta ders veren bir canlıya dönüşmüş, maalesef bize ciddiyetini ispatlamıştır.


İşte yaşanan bu acıların ertesinde düzenlediğimiz bu etkinlikte, betonun ciddiyetini bir kez daha kavramayı, doğru kullandığımız, la bizi nasıl himaye ettiğini, ama yanlışa kaçıldığında nasıl bir tehlike unsuru haline geldiğini gözler önüne sermeyi amaçlamaktayız.


Her ne kadar 4. deprem kuşağında olsu da, ilimiz Kırklareli'nde de beton konusunda nasıl hassas bir bakış açısına sahip olmamız gerektiğini, çok değerli konuşmacılarımız bizlere aktaracak, betonun yapısını çeşitli kesitlerle bilgi dağarcığımıza sunacaklar.


5 bin yıllık bir geçmişe sahip olan beton, günümüzde artık inşaatı oluşturan anaerkil bir malzeme olarak görülmekten çıkmış, bir yapı felsefesine ve mekan kültürüne dönüşmüştür” dedi.


Akçansa Hazır Beton Trakya Bölge Müdürü Vedat Turgut ise, Akçansa Çimento Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’nin tanıtıcı konuşmasını yaptı.


Yapılan konuşmaların ardından Akçansa Hazır Beton Teknik Pazarlama Yetkilisi İnşaat Yüksek Mühendisi İsmail Gökalp, ‘Beton Bileşenleri ve Teknolojisi’ konusun çeşitli bilgiler verdi.


Gökalp, yüzde 13’ünün çimento, yüzde 17’sinin su ve yüzde 70’inin ise agreradan meydana gelen sağlam bir betonun, çimento, su, ince agrera, iri agrera, kimyasal katkı ve mineral katkı bileşenlerinden oluştuğunu söyledi.


Mühendis Gökalp, bir sonraki sunumunda ise ‘Hazır Beton Özel Ürünleri ve Uygulamaları’ konusunu anlattı.


Betonsa Özel Ürünlerinin 9 ana maddeden oluştuğunu ifade eden Gökalp;


“Hazır Beton Viskobeton, Viskotemel, Viskokat, Viskoperde, Drabeton, Fortabeton, Yeşilşap, Dekobeton, Hazır yaş sıva özel ürünlerinden meydana geliyor. Viskobeton, BETONSA’nın geleneksel betona göre birçok üstünlüğe sahip olan “kendiliğinden yerleşen beton” ürünüdür. C 40/50 ve üzeri dayanım sınıfları istenilen projeler ve bütün güçlendirme projeleri için üretilen Viskobeton, akıcılığına rağmen ayrışmadan ve vibratör ile sıkıştırmaya gerek kalmadan minimum 65 cm yayılma ile sık donatıların arasından hızla geçerek boşluksuz bir kesit elde edilmesini sağlar. Yeni nesil akışkanlaştırıcılar, oluşturdukları polimer yapısındaki kenar zincirleriyle, betona daha etkili bir akışkanlık kazandırırlar.


Viskotemel, BETONSA’nın temel betonlarında kullanılmak üzere dizayn edilmiş “kendiliğinden yerleşen beton” ürünüdür. C 30/37 ve C 35/45 dayanım sınıflarında üretilen Viskotemel, düşük su/bağlayıcı oranı sayesinde geçirimsizlik istenilen projelerde, minimum 50 cm yayılma özelliğiyle maliyet avantajı ve uygulama kolaylığı sağlar” dedi. (ue)