SGK’dan, istifa eden memurlara ikramiye yok

SGK’dan, istifa eden memurlara ikramiye yok

SGK’dan, istifa eden memurlara ikramiye yok

SGK’dan, istifa eden memurlara ikramiye yok

SGK’dan, istifa eden memurlara ikramiye yok
18 Ağustos 2010 - 10:11

“500 bin Memura İkramiye Müjdesi” başlığı ile bazı basın-yayın organlarında yer alan haberlerle ilgili olarak Sosyal Güvenlik Kırklareli İl Müdürlüğü tarafından yazılı açıklamada bulunuldu.
HABER MERKEZİ
“500 bin Memura İkramiye Müjdesi” başlığı ile bazı basın-yayın organlarında yer alan haberlerle ilgili olarak Sosyal Güvenlik Kırklareli İl Müdürlüğü tarafından yazılı açıklamada bulunuldu.
Söz konusu haberlerin gerçeği yansıtmadığı ve kamuoyunun yanıltıldığı ifade edilen açıklamada şunlar kaydedildi:
“13.08.2010 tarihinde “500 bin Memura İkramiye Müjdesi” başlığı yayınlanan haberlerde, istifa etmesine rağmen emeklilik ikramiyesi alamayan yaklaşık 500 bin memura emekli ikramiyesi verileceği iddia edilmektedir. Söz konusu haberler gerçeği yansıtmamakta ve kamuoyunu yanıltmaktadır.
Anayasa Mahkemesi’nin 05/06/2009 tarihli ve 27249 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan kararı ile, mülga 2829 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumlarına Tabi Olarak Geçen Hizmetlerin Birleştirilmesi Hakkında Kanunun 12’nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Son defa T.C. Emekli Sandığı’na tabi görevlerden emekliye ayrılan” ibaresinin iptal edilmesi ve iptal hükmünün bir yıl sonra yürürlüğe girmesi karara bağlanmıştır. Böylelikle, hizmet birleştirilmesi yapılarak 2829 sayılı Kanun çerçevesinde aylık bağlananlara emeklilik ikramiyesi ödenmesi için aranan, son çalışmasının 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu kapsamında bir görev olması şartı kaldırılmış bulunmaktadır.
Anayasa Mahkemesi’nin mezkur iptal kararı 05/06/2010 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiş, ancak kanun koyucu tarafından 19/06/2010 tarihli ve 27616 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 5997 sayılı Bazı Kanunlarda ve 190 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 14’üncü maddesiyle 5434 sayılı Kanunun 89’uncu maddesinin birinci fıkrası;
“Hizmet sürelerinin tamamı bu Kanun ve/veya 5510 sayılı Sosyal  Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun geçici 4’üncü maddesi kapsamında geçenlerden emekli, adi malûllük veya vazife malûllüğü aylığı bağlanan veyahut toptan ödeme yapılan asker ve sivil tüm iştirakçilere, her tam fiili hizmet yılı için aylık bağlamaya esas tutarların bir aylığı emekli ikramiyesi olarak verilir. Son defa bu Kanun veya 5510 sayılı Kanunun geçici 4’üncü maddesi hükümlerinin uygulanmasını  gerektiren görevlerde çalışmakta iken emekliye ayrılan ve kendilerine mülga 2829 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumlarına Tabi Olarak Geçen Hizmetlerin Birleştirilmesi Hakkında Kanunu’nun 8’inci maddesi uyarınca birleştirilen hizmet süreleri üzerinden aylık bağlananlara ise, bu Kanuna tabi daire, kuruluş ve ortaklıklarda prim veya kesenek ödemek suretiyle geçen hizmet sürelerinin toplamı üzerinden bu madde hükümlerine göre emekli ikramiyesi ödenir. Mülga 2829 sayılı Kanunun 12’nci maddesinin birinci fıkrasının birinci cümlesi ile üçüncü fıkrasının son cümlesinin bu maddeye aykırı hükümleri uygulanmaz.”
şeklinde değiştirilmiştir.
Yürürlük tarihi 01 Haziran 2010 tarihi olan söz konusu değişiklik hükmünden de anlaşılacağı üzere, son defa 5434 sayılı Kanuna tabi veya 5510 sayılı Kanunun Geçici 4’üncü maddesi kapsamında görev yapmakta iken emekliye ayrılmayanlara emeklilik ikramiyesi ödenmesine kanunen imkan bulunmamaktadır.
Dolayısıyla, yukarıda belirtilen ve kapsamda yer alan binlerce memurun gereksiz yere umutlanmasına yol açan “500 bin memura ikramiye müjdesi” başlığını taşıyan haberler gerçeği yansıtmadığı gibi, haberde ifade edildiği üzere memuriyet hizmetlerinden istifa (veya göreve son verme) vb. şekilde emeklilik dışı nedenlerle ayrılan ve görevden ayrıldıkları tarihten sonra, son defa 5434 sayılı Kanun dışındaki sosyal güvenlik kanunlarına (görevlerinden ayrıldıkları tarihte yürürlükte bulunan sosyal güvenlik mevzuatına) tabi çalışmak suretiyle birleştirilmiş hizmet süreleri üzerinden kendilerine gerek 506 ve 1479 sayılı kanunlar gerekse 5434 sayılı Kanun hükümleri uygulanarak aylık bağlanmış olan memurlara 5997 sayılı Kanun ile yapılan son düzenlemenin emeklilik ikramiyesi ödenmesine imkan tanınmamaktadır”