“Kırklareli’ni hep birlikte kalkındırabiliriz”

“Kırklareli’ni hep birlikte kalkındırabiliriz”

“Kırklareli’ni hep birlikte kalkındırabiliriz”

“Kırklareli’ni hep birlikte kalkındırabiliriz”

“Kırklareli’ni hep birlikte kalkındırabiliriz”
09 Ekim 2010 - 09:49

Gazetemize iade-i ziyarette bulunan Kırklareli Valisi Muammer Muşmal,
Kırklareli’ni kalkındırmak için kamu kurum ve kuruluşları ile sivil
toplum örgütlerinin birlikte çalışması gerektiğini belirtti.


HABER MERKEZİ
Kırklareli Valisi Muammer Muşmal iade-i ziyaretleri çerçevesinde 08 Ekim 2010 Cuma günü saat 16.30’da gazetemizi ziyaret etti. Vali Muşmal’ı Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Elmas Cankurt, Haber Müdürümüz Savaş Eskici, Muhabirlerimiz Ufuk Ertop, Caner Savak, Genel Koordinatörümüz Erdoğan Şendir, Reklam Sorumlumuz Hasan Kala kapıda karşıladı.
* “Hep birlikte çalışırsak ilimizi kalkındırabiliriz”
Oldukça samimi bir ortamda gerçekleşen ziyarette Gazetemiz Sahibi Elmas Cankurt’un; “İlimizi nasıl buldunuz?” sorusuna Vali Muşmal ilk tespitlerinde Kırklareli’nin büyük bir kasaba gibi olduğunu, insanlarını biraz uysal, sakin, birazcık tembel gördüğünü ifade ederek;
“Soğuklarda bile parklar bahçeler çıktım tıklım duruyor. Tabi biraz işsizlikten de kaynaklanabilir. Fakat işsizlikten çok kaynaklanmadığını düşünüyorum. Geçen ACT Fabrikası’na uğradık “Radyo ilanı ile adam arıyorum. İşçi bulamıyorum” diyor.
Tabi bu Türkiye’nin hemen hemen her yerinde var ama toplumu yönlendirmek lazım. Burada klasik ürünlerin haricine pek çıkılmamış. Üzümü meşhur biliyorsunuz. O geliştirilebilir. İlk günden beri benim aklımda o. Kamu kurumlarında biraz hımbıllık var. İteklersen, dürtüklersen bir şeyler olacakmış gibi. Kendiliğinden bir şey olacağa hakikaten benzemiyor. Bunun içinde başta kamu kurum ve kuruluşları olmak üzere sivil toplum örgütleri birlikte ilimizin kalkınması için hareket etmelidir.
Kırklareli aslında bir üniversite kenti olabilirdi zamanında ama hala gecikmiş bir şey kaybetmiş değil. Trakya bir eğitim adası olabilir. Bu konuma müsait bir yer. Sınır olması iyi bir avantaj.”
* “İlimizde Tarım teşvik edilmeli”
Gazetemiz sahibi Elmas Cankurt’un gelecekte tarımın sanayinin yerini alacak gibi gözüktüğünü belirtmesi üzerine Vali Muşmal’da Kırklareli’nin geniş tarım alanlarına sahip olduğunu bu sebeple de burada tarımın teşvik edilerek, alışılmışın haricinde ürün üretimine yönlendirilmesi gerektiğini belirterek;
“Nüfus artıyor, dünyada tarım alanları azalıyor, gıda güvenliği diye bir şey var. Japonlar normal buğdayı 3-4 katı daha pahalıya ürettikleri halde. Buğday üretimine devam ediyorlar. Sebepte gıda güvenliğinden kaynaklanıyor. Her hangi bir kıtlık veya sıkıntı anında toplumun hayatını devam ettirebilmesi için bazı maddeleri mutlaka kendisi üretmesi lazım.
İlimizde dağlık alanlar az, tarım için alanımız çok. Bu sebeple de ilimizde alışılmışın dışındaki ürünlere de çiftçilerimizi yönlendirmemiz gerekiyor. Bu konuda da gerekli çalışmaları yapmalıyız. İlimizi Trakya’nın tarım merkezi haline getirebiliriz.
İnsanı koparırsan bir daha geri döndüremesin. Sen köyden kalkmış gelmiş insanları kolay kolay geri götüremesin. onun için onlara teşvik vereceksin, bazı imkanlar sağlayacaksın. İthalata verdiğin paranın cüzi bir miktarını, azını insanlara teşvik olarak versen daha karlısın.
Türkiye müthiş bir ithal cenneti haline geldi. Her şeyi ithal ediyoruz. Atatürk’ün hedefi bu değil ki. Atatürk’ün asıl hedefi muhasır medeniyet, Avrupa birliği Dememiş ki biz tutturduk bir Avrupa birliği diye gidiyoruz.
* “Evliya Çelebi bunu 350 sene evvel tespit etmiş”
Vali Muşmal’ın ilk olarak ilimizdeki insanların tembelliğinin göze batması tespitine katıldığını ifade eden gazetemiz sahibi Cankurt, Evliya Çelebi’nin 1658 yılında Kırklareli’ne yaptığı geziyi Seyahatnamesi’nde “Kırklareli Halkı Ehlikeyiftir. Sabah 9’da dükkan açarlar akşam 5 olunca kapatırlar” diye belirttiğini ifade ettiğini belirterek;
“Bizim tembelliğimizi gelir gelmez tespit etmişsiniz. Evliya Çelebi de tespit etmiş. Seyahatnamesi’nde “Kırklareli Halkı Ehlikeyiftir. Sabah 09.00’da dükkan açarlar akşam 17.00 olunca kapatırlar” diye bahseder. Halen devam ediyor. Ekonomik koşullar değişince sabah 08.00’de açmaya başladılar. Vatandaş mesaiden çıktıktan sonra alışveriş yapacak. Eskiden öğlen yemeğinde Arasta’yı kapatıyorlardı, şimdi şartlar kötü olunca kapatmıyorlar.” Dedi.
* “Çalışan başarılı olur”
Kırklareli halkının bu tembellikten kurtarılması için hep birlikte çalışmalar yapılması gerektiğini belirten Vali Muşmal; “Benim felsefem çalışan kazanır. Hangi konuda çalışırsan o konuda kazanırsın. Kalpazanlıkta çalışırsan iyi bir kalpazan olursun. İyi bir boyacı, esnaf, gazeteci olursun. Ama o işte iyi çalışırsan, iyi gayret edersen, iyi emek verirsen kazanırsın. Dünyada hiç bir şey tesadüf değildir. Herkes en iyi olamayabilir ama en iyiye yakın olur. Herkes yarışmaya kalktı mı herkes gibi olur en azından” dedi.
* Çevreye duyarlı bir Vali
Gazetemizi ziyaret için gelen Vali Muşmal,  Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan esnafı selamlayarak hal ve hatırlarını sordu. Ziyareti sonrasında gazetemizden ayrılırken, Tarihi Hamamın bacasından yayılan yoğun duman ve kokunun lastik yakılması sonucu meydana geldiğini öğrenen Vali Muşmal, konunu incelenmesi için Çevre ve Orman Müdürlüğü’ne gerekli talimatları vereceğini ifade etti. (u.e.-s)