“Kırklareli’de okunamayan Elektrik Sayaçları bina dışına alınacak”

“Kırklareli’de okunamayan Elektrik Sayaçları bina dışına alınacak”

“Kırklareli’de okunamayan Elektrik Sayaçları bina dışına alınacak”

“Kırklareli’de okunamayan Elektrik Sayaçları bina dışına alınacak”

“Kırklareli’de okunamayan Elektrik Sayaçları bina dışına alınacak”
08 Mayıs 2012 - 09:33





* Okunmakta güçlük çekilen elektrik sayaçlarının, binalarda okunabilecek bir yere çıkartılması için çalışmaların başlatıldığını bildiren Kırklareli İnşaat Sanatkârları Elektrikçiler ve Elektronikçiler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ergun Selçuk, bu işlemlerin Yetki Belgesi olan Oda Üyesi Elektrikçiler tarafından yapılabileceğini önemle vurguladı.





HABER MERKEZİ


Kırklareli İnşaat Sanatkârları Elektrikçiler ve Elektronikçiler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ergun Selçuk yaptığı açıklamasında, Trakya Elektrik Dağıtım A.Ş.'nin (TREDAŞ) görev alanında bulunan ve kontrol endeks okunması yapılamayan veya bu işlemlerin güçlükle gerçekleştiği AG Aboneleri’ne ait sayaçların Elektrik Piyasası Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği'nin 17. maddesi gereğince, bina dışında uygun bir yere alınacağını belirtti. 


İlgili yönetmelik çerçevesinde TREDAŞ ile Kırklareli İnşaat Sanatkârları Elektrikçiler ve Elektronikçiler Esnaf ve Sanatkarlar Odası arasında elektrik sayaçlarının bina dışına alınması konusunda protokol imzalandığını belirten Selçuk; Protokol çerçevesinde Kırklareli sınırları içerisinde okunamayan elektrik sayaçları dışarı çıkarılacağını ve bu işlem için Yetki Belgesi olan Oda Üyesi Elektrikçilerin çalışma yapabileceğini belirterek şunları kaydetti:


“Trakya Elektrik Dağıtım A.Ş.'nin (TREDAŞ) görev alanında bulunan ve kontrol endeks okunması yapılamayan veya bu işlemlerin güçlükle gerçekleştiği AG Aboneleri’ne ait sayaçların Elektrik Piyasası Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği'nin 17. maddesi gereğince, bina dışında uygun bir yere alınması işlemleri başlatıldı. Bu çalışmalarla ilgili olarak odamız ve TREDAŞ arasında 30 Nisan 2012 Pazartesi günü bir protokol imzalandı. Bu işlemleri odamıza kayıtlı olan üye elektrikçiler tarafından yapılabilecek. Bu konuyla ilgili bilgi almak isteyen veya bir şikayeti olan vatandaşlarımız odamıza gelerek veya telefonla arayarak gerekli bilgilirei alabilirler.


İşi yapacak olan Elektrik Tesisatçısının, Elektrik İle İlgili Fen Adamlarının Yetki Görev ve Sorumlulukları Hakkındaki Yönetmelikte belirlenmiş olan yetki gücü dahilinde Fen Adamı olarak bu işi yapmaya yetkisinin bulunması gerekmektedir. İşi yapacak olan Elektrik Tesisatçısının (yetkili Fen Adamı), TREDAŞ'a ve Elektrik ve Elektronikçiler Odası’na, olmadığı yerlerde Karma Odaya kayıtlı olması gerekmektedir. İş'in piyasadaki rayiç bedelleri ile yapılması esastır. Bu bedel abonenin menfaatine ve hakkının korunması esasını teşkil etmesi gerekmektedir. Bu nedenle, abonelerden piyasa rayiç bedelinin üzerinde bir bedel alınmadan, ödeme kolaylığı sağlayacak şekilde İşin yapılmasının temininden ilgili Meslek Odaları sorumlu olacaktır.


İşin yapılması sürecinde yürürlükte bulunan Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği hükümlerine uyulması yasal bir zorunluluktur. Uyulmadığının tespiti halinde, gerekli düzeltmeler Şirketimiz tarafından uygun görülen süre içerisinde işi yapan yetkili Fen Adamı (yetkili elektrik tesisatçısı) bir bedel talep etmeden yapmakla mükelleftir.    İşin yapılması esnasında gereken tüm iş güvenliği önlemleri ve emniyet tedbirleri, işi yapan yetkili Elektrik Tesisatçısı tarafından alınacaktır. İşin yapımının herhangi bir aşamasında TREDAŞ teknik personeli can ve mal güvenliği açısından eksik veya tehlikeli bir durum tespit ederse çalışmayı durdurulabilir. Böyle bir durumda abone veya yetkili tesisatçı TREDAŞ'tan hiçbir hak talep edemez, tehlike ortadan kaldırılıncaya kadar da çalışma yapılan aboneye enerji verilmez.


İşin yapıldığı abonede, 3.şahıslarda veya TREDAŞ dağıtım şebekesinde; olabilecek bütün kaza ve hasarlardan işi yapan yetkili elektrik tesisatçısı ve yetkili elektrik tesisatçısının çalıştırdığı işçilerde dahil olmak üzere ekli Taahhütnamede imzası bulunan Yetkili Elektrik Tesisatçısı sorumludur. İşin yapılacağı abonenin elektriği, dağıtım şebekesi üzerinden yalnızca TREDAŞ teknik personeli tarafından kesilip, bağlanabilir. Abone veya yetkili elektrik tesisatçısı çalışma programını organize ederken TREDAŞ çalışma sürelerini ve ilgili İşletme Müdürlüğünün iş programına göre hareket etmek zorundadır. Aksi bir davranış içerisinde bulunması


durumunda oluşabilecek tüm maddî ve manevi tazminatlardan Yetkili Elektrik Tesisatçısı ve Bağlı bulunduğu Elektrikçiler Odası sorumlu olacaktır.


Abonelerimizin mağduriyetinin önlenmesi amacıyla, gerek işçilik gerekse malzeme fiyatlandırmasında standart bir uygulamanın yapılmasından ilgili Elektrikçiler Odası sorumludur. Abonelerin haklarının korunması ve gözetilmesi için gereken tedbirleri almak ve takip etme sorumluluğu yine Elektrikçiler Odasına aittir. Bu sorumluluğu yerine getirmeyen ve kötüye kullandığı tespit edilen yetkili elektrik tesisatçısının sayaçların dışarı alınması ile ilgili yetkisi iptal edilecektir.


İşi yapacak olan yetkili Elektrik Tesisatçısı sayaç üzerinde, Sanayi Bakanlığı mührünün kopuk, sayacın delik, gerilim kancasının düşük ve camının kırık olması, sayacın çatlak veya aralanmış olup sayaca film şeridi veya başka bir yabancı madde  sokulmuş olması marifetiyle kaçak ve/veya usulsüz elektrik kullanılması durumlarından birini veya bir kaçını tespit ettiği takdirde sayaca hiçbir müdahalede bulunmadan TREDAŞ'ın ilgili İşletme Müdürlüğüne derhal haber verecektir. İşe başlamadan önce, ekte bulunan abone başvuru dilekçesi ve yetkili Elektrik Tesisatçısının Taahhütnamesinin TREDAŞ'ın ilgili İşletmesine işi yapan Elektrik Tesisatçısı tarafından verilmesi gerekmektedir. Yetkili Elektrik Tesisatçısının 3 (üç) gün içerisinde işi tamamlaması ve en geç 3. gün sonunda kontrol ve sayaç mühürleme işlemleri için yazılı olarak yine TREDAŞ'ın ilgili İşletmesine başvuruda bulunması gerekmektedir.” (s)