“Bu acı tüm Müslümanların ortak acısı ortak hüznüdür”

“Bu acı tüm Müslümanların ortak acısı ortak hüznüdür”

“Bu acı tüm Müslümanların ortak acısı ortak hüznüdür”

“Bu acı tüm Müslümanların ortak acısı ortak hüznüdür”

“Bu acı tüm Müslümanların ortak acısı ortak hüznüdür”
27 Aralık 2010 - 09:19

* Hızırbey Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Vakfı tarafından Muharrem Ayı
münasebetiyle düzenlenen “Ortak Hüznümüz Kerbela ve Eyl-i Beyt Sevgisi”
Konferansı yoğun katılım ile gerçekleşti.


HABER MERKEZİ
Hızırbey Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Vakfı Muharrem Ayı münasebetiyle 24 Aralık 2010 Cuma günü “Ortak Hüznümüz Kerbela ve Eyl-i Beyt Sevgisi” adlı bir konferans verildi. Saat 19.30’da Rektörlük Konferans Salonun’da yapılan programda ilk olarak Kerbela ile ilgili kısa bir fil izletildi. Daha sonra Kerbela Şehitleri, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve tüm şehitler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunularak başlayan programda, Hasan Yıldız Gülbenk okudu.
Programda Hızırbey Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Vakfı Vakıf Kurulu Başkanı Hüseyin Hersek bir konuşma yaptı. Başkan Hersekli, vakıfların Türk-İslam Medeniyeti’nin en önemli temel mirası olduğunu, genel anlamda “Paylaşma Ahlakı” diyebileceğimiz vakıf medeniyetinin altın çağını Selçuklu ve Osmanlı Dönemi’nde yaşadığını belirtti. O dönemde insanlar arasında yardımlaşma ve dayanışma yoluyla karşılıklı sevgi bağlarının kurulmasına çalışıldığını belirten Başkan Hersek şunları kaydetti;
“İnsanların gönüllerinde yaratılıştan var olan hayır ve yardım duygusunun müesseseleşmesi olan vakıflar tarihinde büyük kentlerin kurulmasında nasıl etkin olduysa bugünde sosyal hayatın inşasında önemli görevler üstlenmiştir. Muharrem ayı münasebeti ile Hızırbey Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Vakfı olarak; “Ortak Hüznümüz Kerbela ve Ehl-i Beyt Sevgisi” programını tebrik ederim. Bu acı tüm Müslümanların ortak acısı ortak hüznüdür. Tarih boyunca tüm Müslümanlar insanlığın iftihar tablosu Hz. Muhammet Mustafa’nın çok sevdiği torunu Hz. Hüseyin efendimiz ve Kerbela Şehitleri için hüzne boğulmuş, onlara Kerbela Zulmü’nü yaşatanlara lanet okumuştur. Bizde bu acıyı derinden hissetmekte, Haydar-ı Kerrar, Şah-ı Merdan, Damadı Nebi Hz. Ali’nin oğlu Hz. Hüseyin efendimizi ve Kerbela Şehitlerimizi rahmetle anıyorum.”
Konferansta, konuşmacı olarak katılan Fatih Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Hüseyin Özcan “Ortak Hüznümüz Kerbela ve Eyl-i Beyt Sevgisi” isimli konferansta “Dünden Bugüne Muharrem ve Kerbela” isimli bir sunum yaptı.
Sunumunda Muharrem kelimesinin sözlük anlamı Muharrem Ayı’nın ne olduğunu ve bu ayda neler yapıldığını salondakiler ile paylaşan Doç Dr. Özcan, Ortak hüznümüz olan Kerbela’nın tarihi boyutu hakkında bilgiler verdi. Daha sonra günümüzden Kerbela’ya nasıl bakılması gerektiğini belirten Doç. Dr. Özcan Kerbela’dan nasıl derslerin çıkarılması gerektiğini anlattı.
Konferansın sonunda Hz. Mevlana’nın hoşgörüsünden bahseden Doç. Dr. Özcan, Mevlana’nın anlattığı hikayelerden bir, iki tane anlatarak bu hikayelerden ne dersler çıkarılması gerektiğini salondakiler ile paylaştı. (c.s.)