“Tütün kullanımı, dünyada hipertansiyondan sonra ikinci ölüm nedenidir “

“Tütün kullanımı, dünyada hipertansiyondan sonra ikinci ölüm nedenidir “

“Tütün kullanımı, dünyada hipertansiyondan sonra ikinci ölüm nedenidir “

“Tütün kullanımı, dünyada hipertansiyondan sonra ikinci ölüm nedenidir “

“Tütün kullanımı, dünyada hipertansiyondan sonra ikinci ölüm nedenidir “
01 Haziran 2010 - 09:24

Tütün kullanımının önemli bir kadın sağlığı olduğu bildirildi.


     Edirne İl sağlık Müdür Vekili Hatice Gül, 31 Mayıs Dünya Sigarasızlık Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, günümüzde yaklaşık 250 milyon kadının sigara içtiğini belirtti.
     Bugün erkeklerin kadınlardan 4 kat daha fazla sigara içtiğini anımsatan Gül, kadınların oranının da hızla artmaya devam ettiğini ifade etti.
     Gelişmekte olan ülkelerdeki kadınlara ve genç kızlara yönelik tütün ürünü satışlarının dünyadaki en geniş kapsamlı ürün pazarlama fırsatlarından biri olduğunu vurgulayan Gül, ''Günümüzde yaklaşık 250 milyon kadın sigara içmektedir. Gelişmekte olan ülkelerde sigara içen kadınların yüzdesi sigara içen erkeklerin sayısına ulaşırsa, bir sonraki nesilde sigara içen kadınların sayısı ikiye katlanarak 500 milyondan fazla olacaktır. Tütün kullanımı, dünyada hipertansiyondan sonra ikinci ölüm nedenidir ve dünya genelinde her 10 yetişkinden birinin ölümüne sebep olmaktadır'' dedi.
     Dünya Sağlık Örgütü'nün, artan sigara tüketimine dikkat çekmek, tütün kullanımının sağlık etkilerinin ve tütün kullanımını azaltmaya yönelik etkili politikalarının altını çizmek amacıyla, her sene Mayıs ayının 31. gününü 'Dünya Tütünsüz Günü'' olarak kutlamakta olduğunu anımsatan Gül, şöyle devam etti:
     ''Sağlık üzerinde tehlikeli hastalıklara yol açabilecek güce sahip olan sigara tüketiminin kadın sağlığı üzerindeki bilinen etkilerine rağmen, tütün firmaları, kadınların bağımsızlığı, daha çekici ve güzel olmalarının onların özgürlüğü olduğu konusundaki pazarlama temalarını kullanarak kadınları ve genç kızları hedef almışlardır. Bugün tütün endüstrisi aynı ilgi uyandıran temaları kullanarak gelişmekte olan ülkelerdeki kadınları da etkilemektedir.
     Sigara içmek, kadınların görünüş ve hislerini, doğal güzelliklerini ve ruh sağlığını bozarak kötü yönde etkilemektedir. Araştırmalara göre, sigara içen kadınlar içmeyenlere oranla daha depresiflerdir. Endişe bozukluğu olan kadınlar sigara içmeye daha eğilimlidirler. Sigara içen bir çok kişi sigaranın rahatlatıcı olduğunu düşünmektedir. Aksine, yapılan araştırmalar, sigara içmenin kişinin stres seviyesini düşürmekten ziyade artırma eğilimli olduğunu göstermiştir.''
          -SİGARANIN BIRAKILMASI İÇİN 10 NEDEN
          Sigaranın bırakılması için 10 sağlık nedeni bulunduğunu vurgulayan Gül, şunları kaydetti:
     ''Akciğer kanserinden ölme riski en aza iner. Akciğer kanseri kadınlarda en çok görülen kanser hastalığıdır. Ölümle sonuçlanabilen bu kanser çeşidinin 10'undan 9'una sigara neden olmaktadır. Kalp krizi geçirme riskiniz azalır. Sigara içen kadınlarda kalp krizi riski içmeyenlere göre iki kat fazladır. Felç geçirme riskiniz azalır. Sigaranın neden olduğu hastalıkların oluşma riski ortadan kalktığı için ömrünüz ortalama 14,5 yıl uzar.
     Sigarayı bırakırsanız, kör olma olasılığı azalır. Katarakt ve diğer körlük nedenleri gelişme riski ortadan kalkar. Sigarayı bırakmak yüzdeki ve ciltteki kırışıklıkları azaltır. Sigara içen kadınlar daha karamsar ve kaygılıdırlar. Sigarayı bırakmakla eski neşenize geri kavuşacak ve rahatlayacaksınız.
     Eğer hamile iseniz, sigarayı bırakmak için düşünmeniz gereken önemli bir sebep daha var demektir. Uzun süredir beklediğiniz bebeğin sigaranın neden olduğu ölü doğum ve ani bebek ölümü Sendromu gibi nedenlerden ölmesini sizde istemezsiniz. Sigarayı bırakmakla çocuklarınızın ve torunlarınızın akciğer kanseri ya da kalp hastalığına yakalanma riski de azalmaktadır. Sigarayı bırakmakla bundan tek faydalanan kişi yalnızca siz olmayacaksınız. Paranız cebinizde kalacak ve sigaraya harcamadığınız parayla kendinizi ödüllendirmek için bir şeyler alabileceksiniz.'' aa