Yurtdışından Kasaplık ve Besi Sığırı ithal etmek isteyenlerin dikkatine

Yurtdışından Kasaplık ve Besi Sığırı ithal etmek isteyenlerin dikkatine

Yurtdışından Kasaplık ve Besi Sığırı ithal etmek isteyenlerin dikkatine

Yurtdışından Kasaplık ve Besi Sığırı ithal etmek isteyenlerin dikkatine

Yurtdışından Kasaplık ve Besi Sığırı ithal etmek isteyenlerin dikkatine
08 Ekim 2010 - 09:34

Kırklareli Tarım İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada yurtdışından
kasaplık ve besilik sığır cinsi hayvanların ithalatında kontrol belgesi
alınabilmesi için aranacak şartlar hakkında Resmi Gazete’de 16 Temmuz
2010 tarih ve 27643  sayılı tebliği (2010/31) yayımlandığı belirtilerek
şunlar kaydedildi:

HABER MERKEZİ

“Başvuruların tebliğ doğrultusunda Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü’ne yapılması gerekiyor
* Kasaplık ve Besilik Hayvan ithalatında kontrol belgesi için gerekli evraklar
- Dilekçe (Yetkili kişi veya noterden konu ile ilgili yetki verilmiş kişi tarafından imzalı ve kaşeli belge).
- Kontrol Belgesi başvurusu sırasında, 22 Eylül 2000 tarihli ve 24178 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 2000/32 sayılı Damızlık Harici Canlı Hayvanlar ile Hayvan Maddelerinin İthalatında Kontrol Belgesi Düzenlenmesi İçin Aranacak Belgeler Hakkında Tebliğ, 28 Şubat 2004 tarih ve 25387 sayılı Resmi  Gazete’de yayımlanan damızlık harici canlı hayvanlar ile hayvan maddelerinin ithalatında kontrol belgesi düzenlenmesi için aranacak belgeler hakkında tebliğde değişiklik yapılması hakkında tebliğ (Tebliğ No:2004/8), 16 Temmuz 2010 tarihli ve 27643 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2010/31 sayılı kasaplık ve besilik sığır cinsi hayvanların ithalatında kontrol belgesi alınabilmesi için aranacak şartlar hakkında tebliğ ile 2010/5 sayılı DTS tebliğinde belirtilen evraklar ibraz edilecek.
Kontrol Belgesi için gerekli olan evraklara ek olarak;
* Besilik sığır ithalatında;
- İl ve İlçe Müdürlüklerinden onaylı İşletme Tescil Belgesi
- İl ve İlçe Müdürlüklerinden onaylı Besilik Sığır Cinsi Hayvanların İthalatı İçin İşletme Uygunluk Belgesi
- İl ve İlçe Müdürlüklerinden onaylı “İthal Edilecek Besilik Sığır Cinsi Hayvanlar İçin Karantina Yeri Uygunluk Belgesi”( Karantina aynı işletmede yapılacaksa (b) bendinde bu husus belirtilmesi halinde bu belge aranmaz)
* Kasaplık sığır ithalatında;
- 1.sınıf mezbaha veya kombinaya ait ruhsatın İl/İlçe Müdürlüklerince onaylı sureti,
- 1.sınıf mezbaha veya kombinalar ile sözleşme yapan kişi ve kuruluşlar için (a) bendinde belirtilen belgeye ek olarak sözleşme örneği  (noter onaylı)
 - İhracatçı ülkede ithal edilecek hayvanlar hazır olduğunda, heyet talebi ile ilgili dilekçe (hayvanların seçimi Bakanlığımızca görevlendirilecek iki veteriner hekimden oluşacak heyet tarafından ihracatçı ülkede yapılacaktır. Heyet talebi ile ilgili dilekçede seçim yapılacak ülke ve tarih bilgileri yer alacak.)
- Firmayı temsile yetkili kişi/kişilerinin noter onaylı imza sirküleri.
- İthalat yapacak firmanın hayvancılık konusunda faaliyet gösterdiğine dair Ticaret Sicil Gazetesi sureti.
- İthalat yapacak kişi/kişiler için hayvancılık konusunda faaliyet gösterdiğine dair belge
- Yukarıda belirtilen hususlara uymayan kişi/kuruluşların ithalat için yaptıkları başvuru değerlendirmeye alınmayarak, kontrol belgesi verilmeyecek.
* Kasaplık canlı hayvan ithalatında;
- Kasaplık canlı hayvan ithal etmek isteyen firmaların kendilerinin veya sözleşme yaptıkları kombina/kesimhaneye ait çalışma izin belgesi suretinin onaylanması amacıyla İl Müdürlüğüne müracaatlarında söz konusu kombina/kesimhane faaliyette ise çalışma izin belgesi tarih belirtilerek onaylanacak.
- Kasaplık hayvanlar fiili ithalattan sonra kesim için doğrudan Kontrol Belgesinde belirtilen kombina/kesimhaneye sevk edilecek, kombina/kesimhanenin bulunduğu İl/İlçe Müdürlüğüne mutlaka faks ve resmi yazı ile durum bildirilecek.
- Sevk edilen hayvanların kesimleri kombina/kesimhanenin bulunduğu İl/İlçe Müdürlüğü bilgisi ve denetimi altında yapılacak, hangi tarihlerde kaç baş hayvan kesildiğine dair kesim raporu düzenlenecek, kesim raporunun (Ek-1) bir sureti onaylanarak ithalatçıya verilecek.
- Kesimhane/kombinanın bulunduğu İl/İlçe Müdürlüğü tarafından BSE taraması için kontrol belgesindeki toplam hayvan miktarının % 5’inden tesadüfî örnekleme yolu ile tekniğine uygun şekilde beyin numunesi alınarak laboratuara gönderilecek.
* Besilik canlı hayvan ithalatında;
- Besilik canlı hayvan ithalatı yapacak firmaların İl/İlçe Müdürlüğüne müracaat etmeleri durumunda İl/İlçe Müdürlüğü tarafından besi işletmesi ve karantina yerinin kontrol ve tespitleri yapılarak buraya ait işletme tescil belgesi, işletme uygunluk belgesi (Ek-3) ve karantina yeri uygunluk belgesi (Ek-4) (Karantina  ve besi aynı işletmede yapılacaksa işletme uygunluk belgesi düzenlenmesi yeterlidir.)  düzenlenecek.
- Besilik canlı hayvan ithalatı yapacak firmanın, karantina yerinin tespitinde toplu bir yerde ve boş olması hususuna dikkat edilecek, karantina yerinin müracaat sahibine ait olduğuna dair belge veya kira sözleşmesi 1. maddede belirtilen belgelere eklenecek.
- Karantina başlangıcı ve bitiminde karantina yerinin temizlik ve dezenfeksiyonu ithalatçı firma tarafından yapılacak, yapılan bu işlem İl/İlçe Müdürlüğü tarafından tutanak altına alınacak, temizlik ve dezenfeksiyonu yapılmamış karantina yerlerine kesinlikle hayvan sokulmayacak.
- Besilik hayvanlar fiili ithalatı yapacak İl Müdürlüğü/Veteriner Sınır Kontrol Noktası Müdürlüğü/Tahaffuzhane ve Gümrük Veteriner Müdürlüğü tarafından Kontrol Belgesi ekinde belirtilen karantina yerine sevk edilecek, karantina yerinin bulunduğu İl/İlçe Müdürlüğüne mutlaka faks ve resmi yazı ile durum bildirilecek.
- Karantina yerinin bulunduğu İl/İlçe Müdürlüğü gelen hayvanların hangi tarihte karantina yerine geldiğini ve kaç baş olduğunun tespitini yapacaktır. Masrafları ithalatçı firma tarafından karşılanmak üzere karantina başlangıcında hayvanlar şap hastalığına karşı aşılanacak.
- Kontrol amacıyla karantinadaki hayvanların %5 inden numune alınarak sağlık sertifikasında belirtilen testlerin yeniden analizleri yapılacak.
- Hayvanlar karantina yerinde 21 gün süre ile tutulacak, bu yerlere bakıcılarından başkasının girmemesi sağlanacak ve karantina yerinin girişinde dezenfeksiyon tedbirleri alınacak.
- Karantina süresi içerisinde hayvanların ölmeleri halinde, BSE taraması için ölen hayvanların tümünden tekniğine uygun şekilde beyin numunesi alınarak laboratuara gönderilecek.
- 21 günlük karantina dönemi sonunda hayvanların sağlıklı bulunması ve analiz sonuçlarının uygun olması halinde ithalat prosedürlerinin tamamlanması konusunda fiili ithalatın yapılacağı İl’e bilgi verilecektir. Karantina süresince yapılan tüm işlemlere ilişkin kayıt tutulacak.
- Fiili ithalat prosedürleri tamamlandıktan sonra, hayvanlar en az 120 gün süreyle aynı yerde beside kalması sağlanacak.” (s)