Yol-İş Sendikası üyeleri ekmekleri için yollara çıktı

Yol-İş Sendikası üyeleri ekmekleri için yollara çıktı

Yol-İş Sendikası üyeleri ekmekleri için yollara çıktı

Yol-İş Sendikası üyeleri ekmekleri için yollara çıktı

Yol-İş Sendikası üyeleri ekmekleri için yollara çıktı
24 Eylül 2012 - 09:16

* Türkiye Yol, Yapı, İnşaat İşçileri Sendikası (Yol-İş Sen) AK Parti İl Başkanlığı önünde basın açıklaması yaptı.







HABER MERKEZİ


Yol-İş Sen Kırklareli 1 Nolu Şube Yönetimi 21 Eylül 2012 Cuma günü saat 18.00’de Adalet ev Kalkınma Partisi (AK Parti) Kırklareli İl Binası önünde basın açıklaması yaptı.


Açıklamayı yapan Şube Yönetim Kurulu Üyesi Sönmez Üzülmez; “Dünyada çeyrek yüzyıldır süregelen bilimsel ve ilişkiler ve bilgilerimizin yoğun bir değişim süreci içinde bulunduğu malumdur. Bu bağlamda dünya ülkelerinin gerisinde kalmamak daha ileri ve daha modern bir hayatı Türkiye Cumhuriyeti Yurttaşlarının da hak ettiği tartışmasız bir gerçektir. Bu inançla halkın ve ülkenin yararına olan çabaların desteklenmesini yurttaşlık ödevi kabul etmekteyiz. Değinmek istediğimiz husus; bazı büyükşehir belediyelerinin sınırlarının değiştirilmesi ile 13 İl’de Büyükşehir Belediyesi kurulması ve bazı kanunlarda değişiklik yapılması hakkında Kanun Tasarısı Taslağı ile ilgilidir. Tasarı Taslağı milyonlarca yurttaşımız ile birlikte on binlerce çalışanı da ilgilendirmektedir. Şu nedenle Tasarıya ilişkin görüş, öneri ve endişelerimizi paylaşmayı demokratik bir işleyişin gereği olarak görüyoruz.


Bilindiği gibi; 2005 yılında Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü kapatılırken Sayın Başbakanımız; Amacımız köye ve köylüye daha hızlıulaşmak bunedenle yerel yerel yönetimleri güçlükılmak istiyoruz. İl Özel İdareleri’ne devredilen işçilerin sadeceişverenideğişecekbunun dışında başka bir sorun yaşamayacaklar. Kefili benim” diyesöz vermişti. Buna rağmen 6111 sayılı Torba Kanunu ile işçiler yerlerinden edilmiş, işyerleri değiştirilmiş, yurtlarından-yuvalarından edilmiş, başka şehirlere nakledilmiştir. İkinci bir husus ise: Karayolları Müdürlüğü İşyerlerinde çalıştırılan taşeron işçilerin hukuki durumuyla ilgilidir.  Türkiye Yol-İş Sendikasının örgütlü bulunduğu Karayolları Genel Müdürlüğü Bölge Müdürlükleri’ndeki işyerlerinde yıllardır taşeronlar eli ile işçi çalıştırılmaktaydı. Sendikamız; üyelikleri gerçekleştirilen 6 bin 500 civarındaki taşeron işçisinin işvereni görünen aracı firmalarla Genel Müdürlük arasındaki hizmet alım sözleşmelerinin muvazaalı olduğu gerçeğinden yola çıkarak; Karayolları Genel Müdürlüğü aleyhine Ankara İş Mahkemelerine 6411 dava açmıştır. Açılan davalardan 4593'ü ilk derece mahkemelerinde lehimize sonuçlanmış ve davacı işçilerin Karayolları Genel Müdürlüğünde çalıştırılmaya başlandıkları ilk günden itibaren Genel Müdürlüğün işçisi oldukları yargı kararıyla tespit edilmiştir. Bu kararlardan 4116'sı Yargıtay'ca onanıp, kesinleşmiştir. Diğerleri ise, devam etmektedir.


Öte yandan Karayolları Genel Müdürlüğü’nün  bu işçilere ihtiyacı olduğu Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın Maliye Bakanlığına hitaben kadro talep etmek üzere yazdığı 02.06.2012 tarihli ve 00478 sayılı yazısından kolaylıkla anlaşılmaktadır. Anılan yazıya Maliye Bakanlığınca 60 günlük yasal süre içinde cevap verilmediğinden talebin zımnen reddedildiği değerlendirerek Türkiye Yol-İş Sendikası üyelerinin hak ve menfaatlerini korumak üzere söz konusu ret işleminin iptali için tarafımızdan Ankara 2. İdare Mahkemesi’nde dava açılmıştır. Görüldüğü üzere Karayolları Genel Müdürlüğünce izlenen yöntem hiçbir sorunu çözmeyeceği gibi telafisi mümkün olmayan yeni sorunlar yaratacaktır” dedi.


İl Başkanlığı önünde toplanan sendika üyeleri basın açıklamasından sonra olaysız bir şekilde dağıldı. (Yasin Şendir)