“Yağışlar buğdaylardaki kaliteyi düşürüyor”

“Yağışlar buğdaylardaki kaliteyi düşürüyor”

“Yağışlar buğdaylardaki kaliteyi düşürüyor”

“Yağışlar buğdaylardaki kaliteyi düşürüyor”

“Yağışlar buğdaylardaki kaliteyi düşürüyor”
01 Temmuz 2010 - 09:25

Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Necmi Koyuncu son günlerde yağan yağmurlara hem sevindiğini hem de üzüldüğünü belirterek şunları kaydetti;

HABER MERKEZİ

”Yağışlar çiftçiyi güldürdü. Yazlıklar için çok güzel sakin ve zararsız yağışlar geldi onun için sevinçliyiz. Ama bir taraftan da buğdaylarımız yetişti onları biçemiyoruz ve sıkıntı yaratıyor, bizi üzüyor. Yağışlar geldikçe buğdaylarda kalite düşüşü ve renk değişimi oluyor.
Yağmurların öncesinde mahsullerini ekemeyenler için iyi oldu. Topraklar tav oldu şimdi, ekebilirseler çok güzel verim alabilirler ama ekecekleri yerde su olması gerekir. 2. mahsul biliyorsunuz baraj kanallarının bölgesinde olması gerekiyor.
Gübrelerini vatandaş mısırların arasını geçerken attı, ekerken attı şuan da gübreyle ilgili pek fazla bir şey kalmadı. Yağmurlar öncesinde ektikleri ürünlerin doğru düzgün çıkmayan yeri vardı ve çiftçi baraj kanallarından sulayarak çıkmasını sağlamaya çalıştı. Şuana kadar kendi bölgemizde yağışlar hiçbir zarar yapmadı ve fazla rüzgar olmadı. Merkez ilçede herhangi bir zararımız yok ama bundan sonra ne olur bilemiyoruz.
Meteoroloji 3 gün daha yağışlı olacağını söylüyor İnşallah hayırlısı olur. Bu yağışların arkasından Dolu’da olabilir ama inşallah olmaz diyoruz. Dua edelim böyle bir şey olmasın çünkü çiftçi buğdayda aradığını bulamadı. Bütün ümitleri ayçiçeği ve mısırda, Maazallah dolu yağarsa bütün ürünleri siler süpürür. Bu mevsimde dolu en tehlikeli yağış. Allah korusun bütün ürünler zarar görür. Doluyu konuşmak bile istemiyoruz. Şimdiye kadar buğdayların 4’te 1’i biçildi. Daha biçilemeye 4’te 3’ü kaldı ve onlarda bayağı zarar görmüş durumda.”
Ziraat Odası Başkanı Koyuncu bütün çiftçilerin emek verdiği mahsullerinden bol verim almalarını ve bereketli bir yıl geçirmelerini temenni etti. (ue-çd)