“Yabancı Ot, %25 ürün kaybına neden oluyor”

“Yabancı Ot, %25 ürün kaybına neden oluyor”

“Yabancı Ot, %25 ürün kaybına neden oluyor”

“Yabancı Ot, %25 ürün kaybına neden oluyor”

“Yabancı Ot, %25 ürün kaybına neden oluyor”
19 Ocak 2011 - 09:51

* Kırklareli Tarım İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada çiftçilerin,
ektikleri ürünlerden daha çok verim alabilmeleri için Yabancı Ot ile
mücadelenin çok önemli olduğu belirtildi.


HABER MERKEZİ
Çiftçilerin ektikleri ürünlerden en yüksek verimi alabilmeleri için Yabancı Ot ile mücadelenin çok önemli olduğunu vurgulandı. Kırklareli Tarım İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, Yabancı Ot ile mücadeleyle ilgili olarak yapılması gerekenler şu şekilde açıklandı:
“Kültür arazisinde yetiştirilen asıl ürünün dışında yetişen bütün bitkiler Yabancı Ot olarak tanımlanır. Kültür bitkisi için gerekli olan besin maddeleri, su, ışık ve yaşam alanlarına ortak olup, kültür bitkisinin zayıf kalmasına ve verimin düşmesine neden olurlar. Ayrıca ürün satışında kültür bitkisi ile bulaşık olması nedeni ile fiyatın düşmesine sebep olur. Mücadele yapılmadığı takdirde ortalama % 20-25 oranında Ürün kaybına sebep olur
Yabancı Ot ile mücadelede alınacak olan kültürel tedbirler çerçevesinde; temiz tohum kullanılmalı, hasad artıklarının tarlada bırakılmamalı, aletlerin temizliğine önem verilmeli, ekim nöbetlerine dikkat edilmeli.
Kültür bitkisinin türü yapılacak mücadeleyi belirlemede önemli rol oynar. Yabancı otun türü de kullanılacak ilaç seçimi için önemlidir. Dar yapraklı, geniş yapraklı veya çok yıllık, tek yıllık gibi faktörler etkili olur.
* Yabancı otların zarar verme zamanı
Yabancı otlar, Kültür bitkisinin çıkışından itibaren ilk 4-6 hafta arasında yoğun bir zarar meydana getirir. Kimyasal yolla yapılacak mücadelede başarı sağlanabilmesi için; Tarladaki yabancı otların tespit edilmesi ve bunlara etki edecek herbisitlerin iyi seçilmesi gerekmektedir. Sürekli aynı herbisitin kullanılması, zamanla yabancı otların bu herbisitlere karşı dayanıklılık kazanmasına ve herbisite dayanıklı türlerin çoğalmasına neden olmaktadır. Onun için zaman zaman herbisitlerin değiştirilmesi veya karıştırılması gibi yollara başvurulmalıdır. Herbisit seçiminde, birbirleriyle karışabilir dar ve geniş yapraklı yabancı otlara karşı etkili herbisitler tercih edildiğinde, daha az bir masrafla mücadele yapılmış olmaktadır. Bitki 2-3 yapraklı iken yabancı ot sorunu yaşandığında, ilk kardeş gelişmesi olumsuz etkilenir. En fazla verim kaybı da, bitkinin bir kardeşli dönemden iki kardeşli döneme geçerken yabancı ot rekabeti yaşaması durumunda meydana gelmektedir. Bu nedenle, yabancı otlarla mümkün olduğu kadar erken mücadele yapılmalıdır. Sistemik etkiye sahip herbisitler mümkün olduğu kadar don tehlikesinin olmadığı devrelerde uygulanmalıdır. Donlu devrelerde hububatta ve diğer kültür bitkilerinde dokular hassaslaşacağından uygulanacak herbisit zararlı olabilir. İlaçlamalar 8-25 derece arasında yapılmalıdır.” (s)