Vize Belediyesi ‘Sokak Sağlıklaştırma Projesi’ni hayata geçirdi

Vize Belediyesi ‘Sokak Sağlıklaştırma Projesi’ni hayata geçirdi

Vize Belediyesi ‘Sokak Sağlıklaştırma Projesi’ni hayata geçirdi

Vize Belediyesi ‘Sokak Sağlıklaştırma Projesi’ni hayata geçirdi

Vize Belediyesi ‘Sokak Sağlıklaştırma Projesi’ni hayata geçirdi
28 Ocak 2012 - 10:28

Vize Belediyesi Sokaklarını sağlıklaştırıyor







Trakya Kalkınma Ajansı’ndan ve Avrupa Birliği’ne sunarak bütün projelerine destek alarak hayata geçiren Vize Belediyesi, bir projesine daha destek alarak uygulamaya başladı.


Vize Belediye Başkanı Yılmaz; “Vize tüm ülke insanlarımızın hafızalarına kazınacak ve bunu başaracağız” dedi.


HABER MERKEZİ


Vize Belediye Başkanlığı tarafından hazırlanan, Trakya Kalkınma Ajansı ve Avrupa Birliği destekli ‘Vize Sokak Sağlıklaştırma Projesi’nin tanıtım toplantısı yapıldı.


26 Ocak 2012 Perşembe günü saat 14.00’da İl Genel ve Belediye Meclis Üyelerinin, Mahalle Muhtarlarının, Okul Müdürlerinin, Sivil Toplum Örgüt Başkan ve Temsilcilerinin, İlçe Milli Eğitim Müdürü Harun Tam’ın ve Trakya Kalkınma Ajansı’ndan DB uzmanları Ertuğ Güney ve Ahmet Taner Aydın’ın katılımı ile yapıldı.


Toplantıda projelerini anlatan Vize Belediye Başkanı İnşaat Mühendisi Selçuk Yılmaz, Vize’nin “Sakin Şehir” olma yolundaki durumu, kanalizasyon ve arıtma tesisi projeleri konusunda çeşitli bilgiler vererek belediye tarafından uygulanan ve hazırlanan projelerini tanıttı.


Son olarak uygulamaya geçen ‘Vize Sokak Sağlıklaştırma Projesi’ni anlatan Yılmaz, projenin ‘Mimar Sinan Mahallesi, Karakol Caddesi, Hisar Caddesi ve Ara Sokak’larda uygulanacağını ifade etti. 


Yılmaz, proje bedelinin yüzde 64’ünü Trakya Kalkınma Ajansı tarafından karşılandığını geri kalan yüzde 36’lık kısmının ise Belediye Bütçesi tarafından karşılanacağını söyledi.


Yılmaz; “Vize, tarihi geçmişi çok eski olan bir ilçedir. Yerleşim olarak Traklar Dönemi, Roma Dönemi, Bizans ve Osmanlı Dönemi gibi içerisinde birçok dönemi bulunduran bir ilçedir. Trakya’daki tarihi zenginliğiyle tek olan bir ilçedir Vize. Bunu bir şekilde değerlendirmek lazım diyerek yola çıktık.


Miras denildiği zaman sadece para olarak düşünmemek lazım. Bizim ilçemiz ve burada yaşayan insanlar için ilçemizin tarihi geçmişi bir mirastır. Bunu değerlendirmek, yerel yöneticiler olarak bizlerin ve burada yaşayan halkımızın elinde olan bir imkandır.


Belediye başkanlığına geldiğimin 8. senesi ve bundan 6 yada 7 yıl önce Vize’de bir toplantı yaptık. O toplantıda Vize’nin nasıl bir yön çizmesi gerektiği konusunda fikir alışverişinde bulunduk. Biz istesek de ilçemize sanayi getirme şansımız yok. Çünkü 1/25 binlik planlarda, 1/100 binlik planlarda Vize ilçesi sanayi alının dışında tutulan bir ilçe olduğu için bizde belediye başkanlığı ve buradaki yöneticiler olarak buradaki insanlara biz gelecek vermemiz lazımdı. 


Belediyesi olarak uygulamakta olduğumuz projelerimizin 2’si Trakya Kalkınma Ajansı, 2’si de Avrupa Birliği tarafından finanse edilmektedir. Bu projelerin Trakya Kalkınma Ajansı tarafından karşılanan bedeli 750 bin TL, Avrupa Birliğine tarafından karşılanan bedeli ise 244 bin Avro’dur. 2012 yılında Avrupa Birliğine sunduğumuz 4 projemizin de toplam bedelleri 1 milyon 283 bin Avro'dur. Bu paralar kredi değil üretilen projelerin yapılabilmesi için verilen hibe paralardır. Bu projelerimizin tamamlanması ile birlikte Vize ilçesinin Eskişehir-Odunpazarı, Karabük-Safranbolu ilçeleri gibi Vize tüm ülke insanlarımızın hafızalarına kazınacak. Bunu da başaracağız” dedi.


Kale Mahallesi, Mimar Sinan mahallesinde Karakol Caddesi, Hisar Caddesi ve Ara Sokağı kapsayan 683 bin lira tutarındaki ‘Vize Sokak Sağlıklaştırma Projesi’nin 437 bin 180 lirasını Trakya Kalkınma Ajansı tarafından karşılandığı geri kalan 246 bin lirasının ise belediye bütçesinden karşılandığını kaydeden Yılmaz, projenin hedeflerini şu şekilde sıraladı;


“Arkeolojik Sit alanı olan bölgenin korunması ve geliştirilmesi, bölgede yaşayanlara kentsel altyapı hizmetlerinin götürülmesi, Vize’nin, yaşayan bu kent parçasının çöküntü bölgesi olmasının önlenmesi, tarihi ve kültürel turizmin gelişimine katkıda bulunması, Vize’nin zengin ve çok kültürlü tarihi mirasının, ülkemiz ve evrensel ilgilerin dikkatine sunulması, mevcut mülkiyet ve kadastral yapının korunması, uygulamada öncelikle tarihi dokuya uygun doğal ve yerel malzemelerin kullanılarak bölgeye kimlik kazandırılmasıdır.


Kentsel tasarım projesinin önemli diğer bir adımı da kötü durumda olan bahçe duvarlarına nasıl müdahale edileceği olmuştur. Bu konuda hedef, yaşayan halk tarafından yapılan onarımlarla gelişigüzel yapılmış olan bahçe duvarlarını ve çitleri, belirli bir detayda tespit ederek yenilemek ve sokak dokusunda bir bütünlük sağlamak oldu. Tasarımında ortak bir dil oluşturulan bu duvarlar ahşap harpuştalı yığma taş duvarlardır. Oluşturulan duvar tip detaylarında mevcut durumda yığma taş olan duvarlar ahşap harpuşta ve ahşap çit ile tamamlandı. Yine aynı şekilde mevcut durumda yığma taş duvar üstü belli bir seviyeye kadar briket olan duvarlarda doğal taş olan kısımlar korunup gereken durumlarda üzerlerine ek yapılan harpuşta ve çit ile tamamlandı. 


Proje kapsamında kullanılan kent mobilyaları, kentin özgün dokusuna uygun olması gerekliliği ile detaylandırılmış ve geçmişle gelecek arasında bağ kurularak, modern ve doğal malzemenin bir arada kullanılacağı ürünler tasarlandı.


Mobilyalarda kullanılan ana malzeme Vize taşı ile ahşap malzemenin bütünlüğü sağlandı” dedi. 


Ayrıca Yılmaz proje kapsamında çalışmaların 30 Kasım 2011 Çarşamba günü başladığını ifade ederek, Mayıs ayında çalışmaların sona ereceğini sözlerine ekledi. (ue)