Vatandaştan suçlama, Müdür’den savunma

Vatandaştan suçlama, Müdür’den savunma

Vatandaştan suçlama, Müdür’den savunma

Vatandaştan suçlama, Müdür’den savunma

Vatandaştan suçlama, Müdür’den savunma
28 Kasım 2011 - 09:13

Trakya Elektrik Dağıtım A.Ş. (TREDAŞ) Genel  Müdürü Ahmet Erdoğan, vatandaşların Elektrik faturalırnda yer alan “K/K Bedeli (Kayıp-Kaçak Bedeli)” ile ilgili olarak yönelttiği soruları yanıtladı. Erdoğan; “Faturada yer alan Kayıp-Kaçak Tahakkuku kaçak enerji kullanımından dolayı faturada yer alan bir bedel değildir” dedi.




 


HABER MERKEZİ


Trakya Elektrik Dağıtım A.Ş. (TREDAŞ) Genel  Müdürlüğü’ne son günlerde aboneler tarafından en çok sorulan “Elektrik faturaları üzerinde bulunan; Kayıp- Kaçak Bedeli (K/K Bedeli) ve dayanağı nedir? Bu bedel kimler tarafından ödenmektedir? 2011 yılından önce de böyle bir bedel abonelere tahakkuk ettirilmiş midir?” sorularına Genel Müdür Ahmet Erdoğan şu cevapları verdi:


“Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun kararı ile abonelere uygulanan perakende satış birim fiyatları; Perakende, Dağıtım, İletim, PSH (Perakende Satış Hizmeti), PSH (Sayaç Okuma), K/K (Kayıp/Kaçak) Bedelleri’nin toplamından oluşmaktadır. 01 Ocak 2011 tarihine kadar tarife yapısının içerisinde olup ayrıştırılmayan PSH (Sayaç Okuma) ve K/K (Kayıp/Kaçak) bedelleri, 01 Ocak 2011 tarihinden itibaren ayrıştırılmış haliyle faturalarda gösterilmeye başlamıştır.


Kayıp-Kaçak Bedeli; Elektrik Piyasası Kanunu, Elektrik Piyasası Tarifeler Yönetmeliği, Elektrik Piyasası Perakende Satış Hizmet Geliri ile Perakende Enerji Satış Fiyatlarının Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ gereğince müşterilere tahakkuk ettirilmektedir.


Kayıp-Kaçak Bedeli 2011 yılı itibariyle tanımlanmakta ve belirlenmekte olan bir bedel değildir. Bu bedel 2011 yılı öncesinde de perakende satış lisansına da sahip olan dağıtım şirketinden elektrik satın alan tüketicilere Aktif Enerji Bedeli içerisinde tahakkuk ettirilen bir bedeldir.


Faturada yer alan Kayıp-Kaçak Tahakkuku kaçak enerji kullanımından dolayı faturada yer alan bir bedel değildir. Bu bedel elektrik sisteminde ortaya çıkan teknik ve teknik olmayan kaybın maliyetinin kayıp-kaçak hedef oranları ölçüsünde karşılanabilmesi amacıyla belirlenen bir bedeldir. Nitekim düzenlenen perakende satış tarifesinden enerji alan kullanıcıların 2011 yılındaki aktif enerji bedeliyle Kayıp-Kaçak Bedeli’nin toplamı 2010 yılında uygulanan aktif enerji bedeliyle aynı değeri vermektedir. Dolayısıyla, 2011 yılında maliyet kalemlerinin ayrıştırılması söz konusu olup faturada ye alan Kayıp-Kaçak Bedeli’nden dolayı düzenlenen tarifelerle elektrik satın alan tüketicilere uygulanan elektrik enerjisi fiyatı artmamıştır. Abonelerimize uygulanan nihai satış tarifesi değişmemiş olup, aboneler faturalarını yine aynı birim fiyattan ödemektedir. Değişiklik sadece tarife bileşenlerinin ayrıştırılması ve bunların faturalarda gösterilme zorunluluğundan kaynaklanmaktadır. Bu nedenle, abonelerimize çıkarılan faturalardan hiçbir suretle herhangi bir tarife bileşeni bedelinin geri ödenmesi yada bu bedellerin faturalardan düşülmesi söz konusu değildir.


Kurumumuz, diğer Elektrik Dağıtım Şirketleri gibi Elektrik Piyasası Düzenleme Kurulunca yayınlanmış tüm kanun, yönetmelik, tebliğ ve kurul kararlarını uygulamakla yükümlüdür.” (s)