“Tüketiciler olarak GDO'lu ürünlerin kullanmayalım”

“Tüketiciler olarak GDO'lu ürünlerin kullanmayalım”

“Tüketiciler olarak GDO'lu ürünlerin kullanmayalım”

“Tüketiciler olarak GDO'lu ürünlerin kullanmayalım”

“Tüketiciler olarak GDO'lu ürünlerin kullanmayalım”
26 Şubat 2010 - 09:17

TMMOB Kırklareli İKK Koordinasyonunda; Kimya Mühendisleri Odası İl Temsilciliği, Ziraat Mühendisleri Odası İl Temsilciliği ve Türkiye Ziraatçılar Derneği Kırklareli Şubesi tarafından yarın “Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar; Sorun mu? Çuzüm mü?” konulu panel düzenlenecek.


HABER MERKEZİ

Yapılacak panel ile ilgili olarak bilgiler vermek üzere; Kimya Mühendisleri Odası Kırklareli İl Temsilcisi Hüseyin Kahraman, Ziraat Mühendisleri Odası İl Temsilci Yardımcısı Selçuk Tanta ve Türkiye Ziraatçılar Odabı Kırklareli Şube Başkanı Necdet Göç gazetemizi ziyarette bulundular.
Yarın gerçekleştirilecek olan panelin çok yararlı olacağını belirten Kimya Mühendisleri Odası Kırklareli İl Temsilcisi Hüseyin Kahraman tüketiciler olarak GDO’lu ürünleri tüketmememiz gerektiğini belirterek şunları kaydetti:
“TMMOB Kırklareli İKK Koordinasyonunda; Kimya Mühendisleri Odası İl Temsilciliği, Ziraat Mühendisleri Odası İl Temsilciliği ve Türkiye Ziraatçılar Derneği Kırklareli Şubesi tarafından “Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar; Sorun mu? Çuzüm mü?” konulu panel düzenlenecek.
Bilindiği gibi yeni çıkarılan bir yönetmelikle, bugüne kadar yasal boşluktan yararlanılarak ülkemize giren genetiği değiştirilmiş ürünlerin(GDO) ithalatı ve tüketimi bundan sonra yasal olarak da serbest bırakılmıştır. Yönetmelik, insan ve hayvanların bir kobay gibi kullanılabileceği anlamına gelen ifadeler içermektedir. Yönetmelik, gıda ya da hayvan yemleri içerisinde var olan GDO'ların oranı binde 9'dan daha az ise bu ürünleri GDO'suz olarak kabul etmektedir. Yönetmelik, zararlı olduğu kabul edilerek doğrudan yasaklanan GDO'ların gıda ve yemlerdeki oranı binde 5'ten az ise bunlara izin vermektedir.
 Bebek mamalarında GDO'lu ürünleri yasaklayan bu yönetmelik, karnında bebek taşıyan hamilelerin GDO'lu ürünleri yemesine nasıl izin vermektedir? Birçok riski ve tehlikesi kanıtlanan ya da en azından şüpheli olan GDO'lu gıdalara nasıl izin verilebiliyor? Yönetmelik, GDO'suz ürünlerin etiketinde “GDO'suzdur” yazılmasını yasaklıyor.  Tüketicilerin GDO'lu-GDO'suz ürün ayrımı yapması engellenmek mi isteniyor? Yönetmelik, tüketicilere, çiftçilere ve ülkemize yıkım getirirken birkaç tarım ve gıda tekeline kar sağlayacaktır. Bütün bu nedenlerle, GDO'lu ürünleri yasaklayan bir yasal düzenleme yapılıncaya kadar tüm tüketicileri GDO riski taşıyan bütün gıda ürünlerini boykot etmeye çağırıyoruz.
Özellikle, yasal boşluktan yararlanılarak 1996 yılından beri ülkemize ithal edilen ve 26 Ekim 2009 tarihli Yönetmelik ile de ithalatı ve tüketimi serbest hale getirilen GDO'lu soya, soya yağı, mısır, mısır yağı ve kanola gibi ürünler 800'den fazla gıda maddesinde kullanılmaktadır.
GDO’ya karşı meslek örgütleri ve sivil yapılar tarafından Mart 2004 tarihinde piyasadan noter ile birlikte alınan mısırlı ve soyalı gıda maddeleri ile hayvan yemleri numunelerinin analizi hem Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Ankara İl Kontrol Laboratuvarında hem de İsviçre'deki bir laboratuvarda yaptırılmıştı. Her iki laboratuvarda da mısırlı ve soyalı gıda maddeleri ile yemlerin GDO'lu olduğunu belirten analiz raporları mevcuttur. Bu Analiz Raporları GDO'lu ürünleri boykot ve imha eyleminde de basına gösterildi.
Tüketicilerin en çok tükettiği, GDO'lu olma olasılığı yüksek olan ve meslek örgütleri ve sivil yapılar tarafından boykot çağrısı yapılan ve imha edilen bu ürünlerin bazıları aşağıda gösterilmiştir. GDO'lu Mısırın tamamen kendisinden üretilen ürünler: Mısır yağı, mısır gevreği, mısır unu, mısır cipsi, mısır nişastası, mısır konservesi GDO'lu mısırdan elde edilen nişasta bazlı tatlandırıcıların  ( glikoz şurubu, fruktoz şurubu ) kullanıldığı ürünler: Kolalar, gazozlar, meyve suları, kekler, bisküviler, bebek bisküvileri,  çubuk krakerler, mısırlı bebe kahvaltısı. GDO'lu mısır nişastasının kullanıldığı ürünler: Gofretler, bebek bisküvileri, normal bisküviler, hazı çorbalar, et suyu tabletleri, mayonez, çikolatalı pudingler, makarna sosu, ketçap. GDO'lu Soyanın tamamen kendisinden üretilen ürünler: Soya yağı, soya etli kıyma, soya cipsi, soya unu, hazır soya köftesi. GDO'lu soya ununun kullanıldığı ürünler: Gofretler, bisküviler. GDO'lu soyadan elde edilen soya lesitininin kullanıldığı ürünler: Kekler, bisküviler, gofretler,  bebek bisküvileri, çubuk krakerler, pudingler, çikolatalı krem, sütlü peynirli pekmezli bebe kahvaltısı, devam sütü, çikolata, margarin. GDO'lu soya proteininin kullanıldığı ürünler: Hazır hamburger köftesi, salam, sucuk, sosis, çikolata. GDO'lu kanolanın  kullanıldığı ürünler:  Kanola yağı, margarin. GDO'lu pamuğun kullanıldığı ürünler:  Margarin. GDO'lu pamuk'dan elde edilen pamuk yağı, çeşitli sıvı yağlarda ve yukarıda margarinde de görüldüğü gibi bazı gıda maddelerinde kullanılmaktadır. 
Tüketiciler, üretildikleri yer ve koşullarının güvenilir olduğu bilinen meyve ve sebzeleri rahatlıkla tüketebilirler. Sorun ithal edilen GDO'lu mısır, mısır yağı, soya, soya yağı, kanola ve pamuğun kullanıldığı ambalajlanmış ürünlerdir. Yukarıda gösterildiği gibi GDO'lu mısır ile GDO'lu mısırdan elde edilen mısır nişastası,  glikoz ve fruktoz şurubu, GDO'lu soya ile GDO'lu soyadan elde edilen soya lesitini, soya proteini ve soya ununun girdi olarak kullanıldığı gıda maddelerinin tüketiciler tarafından kullanılmaması çağrısında bulunuyoruz. 
Defalarca yapılan açıklamalarda belirtildiği gibi, Hükümet ve Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, GDO'lu ürünlerin ithalatı ve tüketimini yasaklayan bir yasal düzenleme yapıncaya kadar tüketiciler olarak GDO'lu ürünlerin kullanıldığı gıda maddelerini tüketmeme boykotunu sonuna kadar sürdürme tavrımızı göstermek, tüketiciler  olarak sağlığımız, gıdalarımız ve ülkemizin geleceği açısından son derece önemlidir.” (s)