Tüketici sorunlarında rekor elektrik ve elektronikte

Tüketici sorunlarında rekor elektrik ve elektronikte

Tüketici sorunlarında rekor elektrik ve elektronikte

Tüketici sorunlarında rekor elektrik ve elektronikte

Tüketici sorunlarında rekor elektrik ve elektronikte
30 Ocak 2010 - 09:31

* Kırklareli İl Tüketici Sorunları Hakem Heyeti’ne gelen şikayetlerin %80’ini elektrik ve elektronik oluşturuyor.


HABER MERKEZİ
Teknolojinin ilerlemesiyle tüketici sorunları da artıyor. 2009 yılında 187 şikayet dilekçesinin Heyete verildiğini belirten yetkililer, bu başvuruların 103 adedi tüketici lehine, 41’i tüketici aleyhine karara bağlanırken 25 kişinin başvurusunun da 2010 yılına kaldığı belirtildi. Gelen şikayetlerin %80’inin elektrik ve elektronik, %15’nin kapıdan satış, %5’nin de diğer şikayetler olduğunu belirten yetkililer, şikayetlerin %80’ini oluşturan şikayetlerde cep telefonu şikayetlerinin ağırlıklı olduğunu kaydettiler.
* Kapıdan satışlarda dikkat!
Kapıdan satışlarda dikkatli olunması gerektiğini belirten yetkililer, kapıdan satış ile aldığınız ürünü bir hafta deneme amaçlı kullandıktan sonra imza karşılığı borç altına girilmesi gerektiğini, aksi takdirde mağdur olunacağının üzerinde durdular. Yetkililer; “Kapıdan satışlarda malı teslim aldığınız tarihten itibaren 7 gün içerisinde hiçbir gerekçe göstermeden iade edebilme yani cayma hakkınız olduğunu unutmayınız. Hizmetlerin satımında ise bu süre sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren başlar.
7 günlük cayma süresi sona ermeden kapıdan satış işlemine konu mal veya hizmet karşılığında  herhangi bir isim altında ödeme yapmayınız ve sizi borç altına sokan herhangi bir belgeye imza atmayınız. 
Cayma hakkına ilişkin bildirimi, satıcı veya sağlayıcı firmaya sözlü olarak, telefonla veya faksla, noter kanalıyla veya iadeli taahhütlü mektupla yapabilirsiniz isterseniz malı elden de teslim edebilirsiniz. Satıcı cayma bildirimi kendisine ulaştığı tarihten itibaren 20 gün içinde malı geri almakla yükümlüdür.
Kapıdan satış yapan pazarlamacıların her vaadine inanmamanızı tavsiye ederiz.  Satış sözleşmesini imzalamadan önce mutlaka okuyunuz. Sözleşmede cayma bildiriminin yapılacağı açık adres ve en az on altı punto ve koyu siyah harflerle yazılmış cayma hakkınıza dair bilgi bulunmalıdır. Sözleşmeyi imzalarken tarihi de kendiniz yazınız. Sözleşmenin bir nüshasını almayı unutmayınız. Satın aldığınız mal veya hizmetin bedelini taksitle ödeyecekseniz her taksit için ayrı bir kıymetli evrak düzenlenmesine ve malın veya hizmetin satış fiyatının Türk Lirası olmasına  dikkat ediniz.
Cayma hakkınızı yukarıda belirtildiği gibi kullandığınız halde sorunla karşılaşıyorsanız: Satın aldığınız mal veya hizmetin  bedeli 724.99 TL’nin altında ise ikametgahınızın bulunduğu Tüketici Sorunları Hakem Heyetine belgelerinizle birlikte başvurunuz. Eğer satın aldığınız mal veya hizmetin bedeli 724.99 TL’nin üzerinde ise Tüketici Mahkemesi sıfatıyla görev yapan Asliye Ticaret veya Asliye Hukuk Mahkemelerine dava açınız” dediler. (yy)