TMO, Taahhütnameli Alım yapacak

TMO, Taahhütnameli Alım yapacak

TMO, Taahhütnameli Alım yapacak

TMO, Taahhütnameli Alım yapacak

TMO, Taahhütnameli Alım yapacak
10 Temmuz 2014 - 07:24

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Kırklareli Şubesi buğday üreticilerin geçici depolama sıkıntısını çözmek amacıyla Taahhütnameli Alım Uygulaması’nın başlayacağını açıkladı...




HABER MERKEZİ


Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Kırklareli Şubesi buğday üreticilerin geçici depolama sıkıntısını çözmek amacıyla Taahhütnameli Alım Uygulaması’nın başlayacağını açıkladı. Bugün itibari ile başlayacak olan uygulamanın sadece Trakya Bölgesi'nde geçerli olacak.


Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Kırklareli Şube Müdürü İhsan Çakır, 08 Temmuz 2014 Çarşamba günü saat 10.30’da yaptığı basın toplantısında TMO Genel Müdürlüğü’nün aldığı karar ile Taahhütnameli Alım yapacaklarını söyledi.


Çakır, yaptığı açıklamada bu yıl Edirne, Tekirdağ, Kırklareli ile İstanbul'un Avrupa yakası ve Çanakkale'nin Gelibolu İlçesi’nde yaklaşık 2 milyon 100 bin ton buğday üretimi beklediklerini söyledi. Uygulamam, 31 Aralık 2014 Çarşamba gününe kadar sürdürüleceğini söyleyen Çakır şunları kaydetti;


“2014 Yılı Hasat Dönemimiz Haziran Ayı’nın 15’nden itibaren başladı. Trakya yöresinde Kırklareli, Edirne, Tekirdağ, buna İstanbul’un Avrupa yakası Çanakkale’nin Gelibolu dahil olmak üzere 2 milyon 100 bin ton civarında bir buğday üretimi bekleniliyor. Hepimizin bildiği üzere bu yılki yağışlar verimi yükseltti, şuanda ortalama Marmara Bölgesi’nde dekara 500 ila 600 kilogram arasında. Haziran Ayı içerisine kadar kesilmeyen yağmurlar buğdayda kaliteyi biraz düşürdü. Üreticimiz bu durumdan biraz memnun değil gibi görünüyor. Bölgemizde üretimin geçen yıla göre ve geçmiş yıllara göre yüksek olması sebebiyle üreticilerimizde ve ilgili kesimlerde Anadolu’dan alıcı gelmesi bekleniyor. İlgili sektör kendi aralarında bilgi alış verişinde bulunuyorlar. Bizde Toprak Mahsulleri (TMO) olarak üreticilerimizin en azından geçici depolama ihtiyacını karşılaması maksadıyla Genel Müdürlüğümüzün aldığı bir kararla taahhütnameli alım uygulaması başlatıyoruz. Taahhütnameli Alım Uygulaması’nı bugün itibariyle başlatacağız. Taahhütnameli alım yapacak yerlerimiz Kırklareli Merkez, Pınarhisar, Babaeski, Lüleburgaz ve Saray ilçesi olmak üzere 5 merkezde Taahhütname karşılığında alımlarımız başlatacağız. Taahhütnameli alım uygulaması bu yıl sadece Trakya Bölgesi’ne açıldı. Taahhütnameli alımlarımız sadece üreticilerden yapılacak. Üreticilerden ÇKS’ye kayıtlı buğday üretim miktarını alacağız. Taahhütname karşılığı ürün bırakan üreticilerimiz, ürünlerini 31 Aralık 2014 tarihine kadar geri çekecekler. Burada her hangi bir fiyat vermiyoruz, üreticilerimize geçici depolama imkanı sağlıyoruz. Ürününü  taahhütname karşılığı TMO Depoları’na bırakan üreticilerimizden 0,067 lira ton gün ve KDV depo kira ücreti alacağız. Buda 1 ton ürünün 1 aylık depo kirası bedeli 2,37 lira olacak. 100 ton ürün veren bir üretici 237 lira depo ücreti ödemek durumunda kalacak. Taahhütnameli alım alımlarımız Randevulu Sistem ile yapılacak.” (Kadir Sinici)