Tarihi Arasta Çarşısı onarılıyor

Tarihi Arasta Çarşısı onarılıyor

Tarihi Arasta Çarşısı onarılıyor

Tarihi Arasta Çarşısı onarılıyor

Tarihi Arasta Çarşısı onarılıyor
03 Temmuz 2015 - 07:21

Selimiye Camisi yanındaki tarihi çarşıda onarım başlatıldı...




HABER MERKEZİ


Selimiye Camisi yanındaki tarihi çarşıda onarım başlatıldı. Sultan III. Murad zamanında Selimiye Camisi'nin giderlerine kaynak olması amacıyla yaptırılan ve kavafların çoğunlukta olduğu tarihi çarşının kubbe kurşunları yenileniyor. 


Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneren yaptığı açıklamasında, yıllardan bu yana nem sorunu olan çarşının bu sorununu da giderecek çatı onarımı ve kurşun yenileme çalışmalarının başladığını söyledi.


Onarım sırasında 120 ton kurşun kullanılacağını ifade eden Güneren, "Kurşun örtüyü kaldırdık, altında rastlanılan çimento harç kalıntıları temizlendi. Mevsim şartları nedeniyle hızlı yapılması gereken bir iş, 3 buçuk ay da bitirmeyi ön görüyoruz. En son 1970'li yıllarda onarım gerçekleşmişti, bu vesileyle kurşunlar yenilenecek ve çarşı içindeki nem önlenmiş olacak" dedi.


* Tarihi Çarşı hakkında


Mimar Sinan'ın kalfalarından Davut Ağa'nın inşa ettiği çarşının hem Selimiye Camisi'ne gelir getirmesi hem de yapı tekniği açısından da batı ve güney yönünde destek vermesi amaçlanarak yaptırıldığı kaynaklarda yer alıyor.


Eskiden ayakkabıcıların yer aldığı dört kapılı, 225 metre boyunda yaklaşık 74 dükkan bulunan çarşıda bugün seccade, hediyelik eşya, havlu, mis sabunu ve badem ezmesi gibi turistlere yönelik malzemeler satılıyor. Çarşıdaki son çatı onarımı yaklaşık 30 yıl önce Vakıflar Genel Müdürlüğünce çarşının genel onarımı sırasında yapılmıştı. (aa)