“Sigara, Mayınlı Tarla”

“Sigara, Mayınlı Tarla”

“Sigara, Mayınlı Tarla”

“Sigara, Mayınlı Tarla”

“Sigara, Mayınlı Tarla”
13 Şubat 2015 - 09:21

* Dr. Cerit; “Sigara kullanımı halk sağlığını tehdit eden, çeşitli fiziksel, sosyal ve ekonomik olumsuz sonuçlara yol açan ciddi bir bağımlılık olup mutlaka mücadele edilerek önlenmesi gereken bir sorundur” dedi.

HABER MERKEZİ 


Kırklareli Halk Sağlığı Müdürü Dr. Çiğdem Cerit, sigarayı bırakmanın birçok yolu olduğunu söyledi. Sigaranın içinde 50’den fazla kanser yapıcı madde,  4000’den fazlada kimyasal maddenin bulunduğunu söyleyen Cerit, sigara ile sistematik bir mücadele verilmemesi halinde sigaranın neden olduğu ölümlerin artacağını söyledi. 


* “12-17 yaş arasındaki her 5 ergenden birinin sigara tiryakisi olduğu tahmin ediliyor”


Sigaranın yol açtığı hastalıklar artık herkes tarafından bilindiğini söyleyen Cerit; “Sigara; Kanser, Akciğer Hastalıkları, Kalp ve Damar Hastalıkları gibi birçok hastalığa yol açmakla birlikte sigara kullanımı sadece bireye değil, sigara dumanını soluyan çevresindeki kişilere de ciddi zararlar vermektedir. Çabuk ulaşılabilir olması sebebiyle gençler arasında sigara içmek oldukça yaygındır. Gelişmiş ülkelerde 12-17 yaş arasındaki her 5 ergenden birinin sigara tiryakisi olduğu tahmin edilmektedir. Ülkemizde ise bu oran daha yüksektir. Sigara kullanımı başlı başına zarardır. Gençler için ise adeta mayınlı bir tarladır. Şu gerçeği de unutmayalım. Sigara içen gençler aynı zamanda alkol ve uyuşturucu bağımlılığına yatkın kişiler haline gelmektedir. Çünkü sigara, kişinin öteki kötü alışkanlıklara karşı direncini de azaltmaktadır” dedi. 


* “Sigara Bırakma Poliklinikleri’ne müracaat edilebilir”


Sigara kullanımının kişi ve ülke bütçesine büyük zarar verdiğini söyleyen Cerit sigara kullanımının maliyeti sadece sigara satın alırken ödenen ücret olmadığını söyleyerek şunları kaydetti;


“Toplum sağlık açısından bu şekilde tehdit altında iken, bu konu ile mücadele ederken akıldan çıkarılmaması gereken önemli diğer bir nokta ise, sigara kullanımının kişi ve ülke bütçesine verdiği büyük zarardır. Sigara kullanımının maliyeti sadece sigara satın alırken ödenen ücret değildir. Ülke bütçesine verilen zararın boyutları başta kanser olmak üzere sigara kullanımına bağlı ortaya çıkan tüm hastalıkların tedavisi, çalışma hayatının sekteye uğraması, bu nedenle yaşanan işgücü ve üretim potansiyeli kaybı dahil tüm boyutları ile değerlendirildiğinde devasadır. Bu açıdan bakıldığında onlarca kronik ve öldürücü hastalığa neden olan sigara bağımlılığı ile savaş ve genel olarak tütün kontrolü konusu halkın sağlığının geliştirilmesi alanında önemli bir konudur. İlimizde sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımız, Kırklareli Devlet Hastanesi ve Lüleburgaz Devlet Hastanesi Sigara Bırakma Poliklinikleri’ne müracaat edebilirler.” (kadir Sinici)