“Seyfioğlu ve Taş Tabya’nın onarımı için çalışmalar başladı”

“Seyfioğlu ve Taş Tabya’nın onarımı için çalışmalar başladı”

“Seyfioğlu ve Taş Tabya’nın onarımı için çalışmalar başladı”

“Seyfioğlu ve Taş Tabya’nın onarımı için çalışmalar başladı”

“Seyfioğlu ve Taş Tabya’nın onarımı için çalışmalar başladı”
23 Aralık 2010 - 09:01

* Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu (BASK) Kırklareli
İl Temsilciliği’nin geçtiğimiz yıl başlattığı ve gazetemizin de
“Kırklareli Uyuma Tarihine Sahip Çık” sloganı ile gündeme taşıdığı
Seyfioğlu ve Taş Tabya’nın onarımı için çalışmalar başlatıldı.


HABER MERKEZİ
Kırklareli merkez ilçede yer alan Seyfioğlu ve Taş Tabya’nın içler acısı hali Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu (BASK) Kırklareli İl Temsilciliği geçtiğimiz yıl gündeme getirmişti. Gazetemizin de “Kırklareli Uyuma Tarihine Sahip Çık” sloganı yaptığı haberler ile gündemde tuttuğu Tabyalar için çalışmalar başlatıldı.
Kırklareli İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Akkaya’nın yoğun çalışmaları ile geçtiğimiz günlerde Kırklareli’ne gelen Mühendis ve Mimarlardan oluşan 7 kişilik ekip burasının restorasyonu için maliyet tespitinde bulundu.
Yapılan çalışmalarla ilgili olarak gazetemize açıklamalarda bulunan Kırklareli İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Akaya şunları kaydetti:
“Kırklareli’nin düşman istilalarından korunması amacıyla yapılan, özellikle 1877-1878 yıllarındaki Osmanlı-Rus Savaşları’nda kullanılan Seyfioğlu Tabyası ve Taş Tabya’nın bakımsız ve hızla yıpranarak tahrip olmaktan kurtarmak için son 1 yılm içerisinde İl Kültür ve Turizm Müdürü olarak önemli girişimlerde bulundum.
Öncelikle halkımızın bu konuya ilgi ve duyarlılığını arttırmak için bu tabyalarla ilgili bilgilerin yer aldığı dokümanları hazırlatarak, dağıttırdım. Başta BASK Kırklareli İl Temsilciliği olmak üzere bir çok Sivil Toplum Örgütü’nün Temsilci ve Üyelerinin katılımı ile buraya ilgiyi çekebilmek için bu bölgelerde Çevre Temizliği Kampanyası düzenledik.
Bunların sonucunda da Kültür ve Turizm Bakanlığımıza bağlı Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğü’nün talimatı ile tüm Marmara Bölgesi’ndeki tarihi yerlerin onarımı, bakımı ve restorasyonu için İstanbul Röleve Anıtlar Müdürlüğü’nü harekete geçirdik. Son olarak geçtiğimiz hafta içerisinde Mimar ve Mühendislerden oluşan 7 kişilik bir ekip Tabyalarda ölçümler yaparak, buraların onarımları için gerekli maliyet hesabını çıkarmak için incelemeler yaptılar. Bugünlerde tabyalarımızda yapılacak olan restorasyon çalışmaları için gerekli meblağlar belirlenmiş olacak. Proje ihaleleri yapılacak. Projeler Koruma Kurulu onayından sonra gerekli ödenekler temin edildikten sonra peyder pey ihaleler yapılarak buraların restorasyonları yapılacak.” (s)