Şenliklerde yöresel kıyafetler ile geçmişe yolculuk yapıldı

Şenliklerde yöresel kıyafetler ile geçmişe yolculuk yapıldı

Şenliklerde yöresel kıyafetler ile geçmişe yolculuk yapıldı

Şenliklerde yöresel kıyafetler ile geçmişe yolculuk yapıldı

Şenliklerde yöresel kıyafetler ile geçmişe yolculuk yapıldı
27 Eylül 2010 - 09:28

2. Uluslararası Kırklareli-Yayla Bolluk Bereket Hasat ve Bağ Bozumu
Şenliği etkinlikleri kapsamında 24 Eylül 2010 Cuma günü Yayla Mahallesi,
Yayla Parkı yanında kurulan sahnede konserler ve çeşitli gösteriler
yapıldı. Yapılan etkinliklerde ilk olarak Bulgaristan’ın Burgaz Şehri
Gençlik Merkezi Istranca Halk Oyunları Ekibi sahne aldı

HABER MERKEZİ
. Sahne alan ekip kendi bölgelerinin halk oyunlarını izleyicilere sergiledi. Yoğun bir kalabalık gösterileri büyük bir zevk ile izleyerek bazen halk oyunları ekibine eşlik etti. Etkinliler saat 20.40’da Kırklareli Kadın Girişimcileri Derneği’nin organize ettiği bir defile devam etti. Kırklareli Kadın Girişimcileri Derneği Başkanı Cemile Özeker, defile öncesi bir konuşma yaparak şunları kaydetti;
“Biz Kırklareli Kadın Girişimcileri Derneği Üyeleri olarak bu akşam siz değerli konuklarımızı Lüleburgaz‘a bağlı Ertuğrul Köyü Kültür Elçisi Fatma Efe Hanım efendinin büyük bir özveri ile derleyip düzenlediği yöresel kıyafetlerimiz ile bir nebzede olsa geçmişe bir yolculuk yapacağız. Günümüzün Kırklareli halkı hazır elbise giymekte ve giyim tercihini moda akımına göre zaman zaman değiştire bilmektedir. Eski yıllarda köy ve şehirlerde yaşayanların arasında gözle görülür farklılıklar vardı. Oysa günümüzde bu farklılıklar yerini yeni kıyafetlere bıraktılar. Ama biz yinede geçmişe dönüp 1945’li yıllara bir uzanalım. O dönemdeki kadınlarımızın giysilerini görelim. İyi seyirler.”
Başkan Özeker’in konuşmasının ardından Kırklareli Üniversitesi’nden 7 kız öğrenci mankenlik yaparak toplam 30 kıyafeti izleyicilere müzik eşliğinde sergilediler. Sergilenen kıyafetler arasında 1950’li yıllara ait gelinlikler ve nişanlıklarda yer aldı. Defile sonunda izleyiciler manken kızları ve bu defileyi hazırlayanları uzun süre alkışladılar. Yapılan defilenin ardından 54 yaşındaki Fatma Efe, kıyafetleri nasıl derleyip, toparladığını ve bugünlere taşıdığını şu şekilde anlattı;
“Bana misafirliğe gelenler bendeki eski kıyafetleri birbirlerine söyleyerek bendeki kıyafetleri keşfettiler. Teknolojinin ilerlemesi eskiye yönelik her şeyi unutturdu. Bu durumdan çok etkilendim ve evimi eski yıllara ait kıyafetlerden oluşan bir müze haline getirmeye karar verdim. Eski yıllara ait bu eserleri sadece kendi köyümden toparladım. Gelecek nesillere bir şeyler bırakmak adına bu kıyafetleri evimde bir arya getirdim. Bu kıyafetleri toparlayıp, bir araya getirmek için büyük uğraşlar verdim. 30 kıyafeti Kırklareli Üniversitesi’nden 7 kız öğrencimiz beğeni ile sergilediler bende eserlerimin sergilenmesinden çok mutlu oldum. Bu kıyafetler eski yıllarda yaşamış nineler ve annelerimizin kıyafetleridir. Birde evimin bahçesini eski yıllara ait tarım aletlerinden oluşan bir müze haline getirdim.”   
Defilenin ardından Kırklareli Kültür Sanat ve Edebiyatçılar Derneği (KIRKSEDER) tarafından bir şiir dinletisi düzenledi. Daha sonra Trakya Doğu Orkestrası, Müzikalite, Hasan Öztürk ve Barış Adlı Çocuk konserleri yapıldı. (cs)