Şeffaf Belediyecilik

Şeffaf Belediyecilik

Şeffaf Belediyecilik

Şeffaf Belediyecilik

Şeffaf Belediyecilik
01 Ocak 2010 - 13:16


 


Halkımızın doğumundan ölümüne kadar, yaşamını ilgilendiren ve sabah gözümüzü açtığımızdan, yatağımıza girene kadar her an Belediye hizmetleriyle iç içeyiz. 
Belediye yönetimi, bulunduğu kentin yerel hükümeti sayılır.
Genel iktidar kim olursa olsun, Belediye seçimini kazanan parti o kentin iktidarı, Belediye Meclisi de kentin Parlamentosu sayılır.
Türkiye genelinde partiniz iktidar olabilir, bulunduğunuz kentin Belediyesi sizin partinizden değilse, partinizin genelde iktidarda olduğunu pek hissedemezsiniz.
Çünkü partizanlık,  genelde üvey evlat muamelesi yaptırır.
Belediyeyi kazanan partinin taraftarı öz evlat, Kazanan partiden olmayanlar da üvey evlattır.
İtilip kakılırlar. Kentin hâkim partilileri tarafından aşağılanan ve cemiyetlerine uzak durulan ve mesafe koyulan bir nüfus olarak sürekli manevi baskı altında ezilirler.
Partizanlık anlayışı genelde böyledir. Seçim kazandıktan sonra Belediye başkanı parti rozetini çıkarıp herkesin Başkanı olmalıdır.
Tam tersi Bazı yerlerde, Belediye Başkanı partisinin İlçe Başkanı gibidir. Partisinin lideri de odur. Başkandan korkulur, çekinilir. Partide o ne derse olur. İlçe Başkanı da kukladır.
Babaeski’mizde yıllar sonra, CHP İlçe Başkanı ile Belediye Başkanı olması gerektiği gibidir.
Yani, ilçe Başkanı Belediye Başkanının kuklası değildir.
CHP tüzüğüne göre İlçe Başkanı grup başkanıdır. Şu anda Babaeski’de CHP İlçe Başkanı parti işlerine, Belediye Başkanı da kendi işlerine bakıyor. Artık kimse kimsenin alanına pek müdahale etmiyor. Bu olması gerekendir.
Belediye Başkanı parti işlerine enerji harcarken, Belediye işleri aksamamalıdır.
Halkımızın parasıyla yapılan Belediye hizmetlerinin isabetli projelere harcanması gereklidir.
Belediye Başkanı ve meclis üyeleri siyasi kişiliklerdir.
Karar mercii de siyasi kadroların tasarrufundadır. Ancak halkımızdaki anlayış; Başarı veya başarısızlığı Belediye Başkanına yormaktır. Yani yapılan bir başarı varsa Başkan yaptı denilir. Başarısızlık varsa Başkan yapamadı diye tenkit edilir.
Sanki Belediye Başkanı’nın meclis üyesi arkadaşları yokmuş gibi. Günahı da sevabı da başkanındır.
Seçimlere ekip olarak giren ve ekibi de incelenerek desteklenir.
Ancak; Meclisi yokmuş gibi sadece Belediye Başkanı hedeftedir. Mercekler Başkanı inceler. Eleştirilerin hedefi de Başkandır.
Bütün yüklerin Başkanın omuzlarında toplanmaması için “SİSTEM” kurulması acilen gereklidir.
Ne demektir “SİSTEM”
Birçok Belediyenin kurduğu idari ve teknik bir organizasyondur.
Paylaşımcı anlayışın uygulanması için sorumluluğun ve görevlerin bölüşüldüğü bir idari sistem oturtulması şarttır.
Sistem kurmak zor değildir. İstenirse kurulabilir. “Biz” anlayışının kurumun hücrelerine kadar ulaştığı bir adil idari sistem kurulursa, Başkan da ağır yüklerden ve sorumluluklarını hafifleterek, daha verimli hizmetler yürütülür.
Bankalara bakınız; sistem kurulmuş, Banka müdürü de orkestra şefi gibi ahengi sağlıyor.
İşler tıkır tıkır yürürken, “ben” denmiyor. Sistem çalışıyor. Sistem dışı hiçbir şey yapılmayınca da, başarı garantileniyor.
Sistem Babaeski Belediyesi’nde de kurulabilir. Sistem kuran çok belediye vardır.
Babaeski Belediye Başkanı Abdullah Hacı, 30 Aralık 2009 Çarşamba günü bir basın toplantısı gerçekleştirdi.
Yerel Basının temsilcileri, Belediye Meclis üyeleri, Belediye Daire amirleri, Merkez muhtarları Basın toplantısındaydılar.
Başkan Hacı yaptığı icraatları anlattı. Yapacağı projeleri de ayrıntılarıyla dile getirdi.
Başkan Hacı’nın çalışma hırsı ve iyi niyetli yaklaşımları, gözlerden kaçmıyordu.
Basın toplantısına damgasını vuran, Başkan Hacı’nın Şeffaf Belediyecilik adına, dijital bir panodan Belediyenin gelir ve giderini Halka ilan edeceğini açıklamasıydı.
Babaeski’nin su sorununa  gösterdiği hassasiyet çok önemliydi. Başkan Hacı’nın göreve gelir gelmez, Yeni açılan su kuyuları ve su şebekesinin yenileneceğini açıklaması su sorununa kökten çözüm niyetiydi.
Başkan Hacı, yıllardır çözülemeyen su meselesine el atmış ve köklü çözümler için düğmeye basmış ve 2012 de bitirmek üzere hedef koymuş ve çalışmaları süratle götürüyor.
Başkan Hacı, şeffaflığa da önem veriyor, tenkitlere açık olduğunu ifade ediyor. Halka güler yüzlü davranıyor. Babaeski’nin çözülememiş su sorununa el atmış çalışıyor. Yeni projeler hazırlamış. Belediyenin parası olsa, çok işler yapacak hırsla dolu bir anlayışla gayret gösteriyor.
Bendeniz de kalemimle, Başkan Hacı’nın Babaeski’ye yapacağı eserleri ve hizmetleri destekleyeceğim.
Başkan Hacı’ya, Belediye Meclisi arkadaşlara ve Belediye çalışanlarına 2010 yılında yeni ataklar beklentisiyle, çalışmalarında başarılar dilerim.
2010 yılı, ülkemize ve bütün insanlığa, sağlık, huzur ve sevgi dolu bir yıl olmasını içtenlikle temenni ederim.