“Sanatın en önemli şubesi de musikidir”

“Sanatın en önemli şubesi de musikidir”

“Sanatın en önemli şubesi de musikidir”

“Sanatın en önemli şubesi de musikidir”

“Sanatın en önemli şubesi de musikidir”
28 Haziran 2012 - 09:14

Kırklareli Üniversitesi (KLÜ) Mühendislik Fakültesi tarafından “Musikinin insana fiziko-sosyal etkileri” konulu konferans ve konser 27 Haziran 2012 Çarşamba günü Kırklareli Üniversitesi Kültür Merkezi’nde yapıldı.




HABER MERKEZİ


 


Konferansa Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aykaç ve üniversite personeli ve Kırklareli halkının katıldığı konferansın konuşmacılığını Fatih Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sadık Kara yaptı. Konseri Fatih Üniversitesi Konservatuarı Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Ali Kınık verdi. 


Fatih Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kara Gerçek sanatçıların toplumuzun medarı iftarı olduğunu, sanatın en önemli şubesinin de musiki olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi;


“Gerçek sanatçılar bizim toplumuzun medarı iftarıdır. Sanatın en önemli şubesi de musikidir. Edebiyat insanı bir gül bahçesine kadar götürür fakat içeri sokamaz musiki o kapıya kadar gelmiş insanı elinden tutar içeri sokar. Rusya’da yapılan pozitif bilimler içerisinde en uzun tahsil süresi olan bir bilim dalıdır, matematiğin bir dalıdır. Diğer bir bölümle baktığımızda tarihin bir branşıdır. Musiki insana ölçülü olmayı öğretir. Hayatın her safhasında musiki yer alıyor. Müzikle tedavi tıpta tamamlayıcı bir tekniktir. Bu teknik yurtdışında bazı ülkelerde okulalrda, rehabilitasyon merkezlerinde, hastanelerde, darülacezelerde, bakım evlerinde ve doğumevlerinde kullanılmaktadır. 


Müzik, fiziksel, duygusal, idrakle ilgili veya sosyal problemleri olan insanların tedavisinde yer alabileceği gibi, sağlıklı bireylerin dinlenmesi, stres seviyesinin düşürülmesi gibi beklentilerle de kullanılmaktadır. Herhangi bir toksin etkisi olmadığı gibi bireylerin iletişim becerilerini, akademik etkilerini, dikkat genişliklerini, hareket becerilerini iyileştirmektedir. 


Müzikle beyin fonksiyonları değişmektedir, zihinsel aktiviteyi keskinleştirebilir veya rahatlatabilir. Öğrenme bozukluğu olan çocuklarda hafıza ve öğrenme düzeyi arttırabilir. Müzik türü ve ses volümü ile kalp atım oranı, kan basıncı değişebilmektedir. Kasların gerginliğini azaltabilmekte ve hareket kabiliyetlerini arttırabilmektedir. Bu özellik rehabilitasyon kliniklerinde fiziksel hareketlerin yeniden kazanılmasından kullanılmaktadır. Vücuttaki endorphin seviyesi müzik dinlerken artar, stres hormon seviyesi azalır. Bu durum dolaylı yoldan bağışıklık sistemine olumlu katkıda bulunur. Müzikle sözsüz olarak duygular paylaşılabilir” dedi. Konuşmanın ardında Fatih Üniversitesi Konservatuarı Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Ali Kınık sazı ile birlikte minik bir konser verdi. (ş)