Ruhan Uzunlar Altıntel; “Trafik Kazaları’nı birlikte önleyebiliriz”

Ruhan Uzunlar Altıntel; “Trafik Kazaları’nı birlikte önleyebiliriz”

Ruhan Uzunlar Altıntel; “Trafik Kazaları’nı birlikte önleyebiliriz”

Ruhan Uzunlar Altıntel; “Trafik Kazaları’nı birlikte önleyebiliriz”

Ruhan Uzunlar Altıntel; “Trafik Kazaları’nı birlikte önleyebiliriz”
13 Şubat 2014 - 12:17

* Türk Kızılayı tarafından başlatılan “Yol Güvenliği Savunuculuğu Projesi” ile 5 milyon hayatın kurtarılmasının hedeflendiğini belirten Kırklareli Şube Başkanı Ruhan Uzunlar Almtıntel, herkesimden başlatılan bu projeye destek olmalarını istedi.
HABER MERKEZİ
Türk Kızılayı Kırklareli Şube Başkanı Ruhan Uzunlar Altıntel, Türk Kızılayı tarafından ülke genelinde başlatılan “Yol Güvenliği Savunuculuğu Projesi” ile ilgili olarak yaptığı açıklamasında şunları kaydetti:
“Türk Kızılayı, misyonu ve vizyonu gereği insan ızdırabını dünyanın neresinde yaşanırsa yaşansın dindirmeyi amaçlamış, insan eliyle oluşturulan ya da doğal yollarla meydana gelen afetlerin sonuçları ile mücadele etmiştir. Uluslararası Kızılhaç Kızılay Federasyonu (IFRC) ve Küresel Yol Güvenliği Ortaklığı (GRSP) işbirliğiyle 1 Mayıs 2013 tarihinde Türk Kızılayı tarafından başlatılan "Yol Güvenliği Savunuculuk Projesi" ile "Emniyet Kemeri" ile ilgili trafik mevzuatını güçlendirme konusunda karar alıcılarla işbirliği yapılması ve insani bir kriz olarak ele alınan trafik kazalarının yıkıcı sonuçlarını koruyucu önleyici tedbirler alarak azaltılması hedeflenmektedir.
Dünya'da ve Türkiye'de Trafik kazalarının maddi ve manevi sonuçları ürkütücü boyutlara ulaşmıştır. Ülkemizde her yıl 4 bin kişi trafik kazalarında hayatını kaybetmekte, 250 bin kişi yaralanmaktadır. Trafik kazalarının mali boyutu bir yıl içinde 20 milyar TL’ye ulaşmaktadır. Bu tablo son yıllarda bölgesel ve küresel güç olma yönünde istikrarlı kalkınma trendini yakalayan ülkemizin önündeki engellerden biri olarak kendini göstermektedir. Trafik Kazaları’nı önleme konusunda yapacağımız çalışmalar aynı zamanda boşa giden enerji, maliyet ve zamandan tasarruf etmemizi sağlayacaktır.
"Karayolu Trafik Güvenliği Stratejisi ve Eylem Planı" Başbakanlık Genelgesi olarak (30 Mayıs 2012) yayınlanmıştır. Ülkemizin kanayan yarası olan trafik kazalarının 2020'ye kadar %50 oranında azaltılması için ülke genelinde seferberlik niteliğinde bir çalışmanın yürütülmesi gerektiği belirtilmiş, 2013-2014 yılları Emniyet Kemeri ve Hız Kontrolü Yılları olarak belirlenmiştir.
Emniyet Kemeri takmak trafik kazalarında meydana gelebilecek ölüm ve yaralanma riskini %50 oranında azaltmaktadır. Ancak Türkiye genelinde Emniyet Kemeri Takma Oranı 2010 yılı verilerine göre şehiriçi %32 şehirlerarası %70'tir. Bu doğrultuda ülkemizde ölüm ve yaralanma riski azaltılması için Emniyet Kemeri Takma Oranı’nın arttırılması gerekmektedir.
Tüm Dünya'da 2020 yılına kadar yol güvenliğine ilişkin yapılacak yasal düzenlemeler ve yürütülecek faaliyetlerle 5 milyon hayatın kurtarılması hedeflenmektedir. Bu kapsamda Millet Meclisi, Kamu Bürokrasisi, Sivil Toplum Kuruluşları, İş Dünyası ve Medya ile birlikte toplumu oluşturan her kesimden kurum ve kişilere görevler düşmektedir.
Bir halk sağlığı sorunu ve insani kriz olarak nitelendirdiğimiz Trafik Kazaları ile birlikte mücadele edelim. 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nda ve Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde Emniyet Kemeri ile ilgili yapılacak değişiklere vereceğiniz destek binlerce kişinin hayatta kalmasına ve yaralanmaların azalmasına katkı sunacaktır.” (Savaş Eskici)