Ramazan’ın vazgeçilmezi ‘Osmanlı Macunu’

Ramazan’ın vazgeçilmezi ‘Osmanlı Macunu’

Ramazan’ın vazgeçilmezi ‘Osmanlı Macunu’

Ramazan’ın vazgeçilmezi ‘Osmanlı Macunu’

Ramazan’ın vazgeçilmezi ‘Osmanlı Macunu’
19 Ağustos 2011 - 19:27

7’den 70’e herkesin severek yediği ve Osmanlı İmparatorluğu zamanından günümüze kadar geleneksel damak tadımız olarak gelen ‘Osmanlı Macunu’ macun şekeridir.




HABER MERKEZİ





Kırklareli ‘Osmanlı Macunu’ satarak geçimini sağlayan Fahrettin Tokmakçı, ‘Osmanlı Macunu’nun tarihi bir tatlımız olduğunu belirterek, Kırklareli halkının tarihine sahip çıktığını söyledi.


İstasyon Caddesi üzerinde seyyar aracı ile ‘Osmanlı Macunu’ satan Tokmakçı, macunun tarihine bakıldığı zaman şifalı bir tatlı olduğu rivayetleri olduğunu ifade ederek;.


 “Herkesin severek yediği Osmanlıdan günümüze geleneksel damak tadımız olan macun şekeridir. Osmanlı macunu birçok baharat ve meyvelerle karıştırılıp, şekerle kaynatılıp tepsiye dökülür. Soğuduktan sonra özel macun kaşığıyla çubuğa sarılıp ikram edilir. 


Macunlar renk renk, baharatlı ve meyve özlü olarak portakal, limon, çilek, ahududu, kivi, tarçın, elma, muzlu çeşitleri var. Her bir tepside 5 çeşit baharatlı ve meyveli macun bulunmakta. Grip ve nezleye, ağız kuruluğuna ve kokusuna iyi gelir” dedi.


‘Osmanlı Macunu’nun tarihini anlatan Tokmakçı, rivayetlere göre;


“Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Hafize Sultan Manisa"da hastalanır. Annesinin hastalığının iyileşmesi için Kanuni Sultan Süleyman Muslihiddin Merkez Efendi’den bir deva tertip etmesini ister. Bunun üzerine Merkez Efendi, 41 Şifalı bitkiden oluşan, her derde deva macunu tertipler. Macun ile Hafize Sultan kısa bir zamanda iyileşir. Kanuni Sultan Süleyman bu kadar şifalı macunundan herkesin faydalanmasını ister. 


Osmanlı Macunu’nun genel özellikleri ise hoş ve lezzetli kokusudur. Diğer özellikleri arasında ağrılara, sancılara, soğuk algınlıklarına, hazımsızlıklara, iştahsızlıklara ve ağız kokusuna karşı kullanılmasını sayabiliriz. Macunun yapımında kullanılan 40 çeşit baharat ise:


“Anason, Çivit, Çam Sakızı, Çiçek Otu, Çöpçini, Darı Fülfül, Eskir, Gün Balı, Hardal, Havlican, Hindistan Cevizi, Hindistan Çiçeği, Hiyerşambe, Kalanga Karabiber, Karanfil, Kebabiye, Kimyon, Kişniş,,Kremartar, Kakule, Limon Kabuğu, Limon Tuzu, Meyanbalı, Portakal Kabuğu, Ravend, Raziyane, Sarı Helile, Şamlı, Şeker, Tarçın, Tarçın Çiçeği, Tekemercini Tohumu, Tiryak, Üdül Kahr, Vanilya, Yeni Bahar, Zağfran, Zencefil, Zerdeçal, Zulunba” çeşitleri kullanılıyor” dedi. (ue)