PROFOOD projesi seminer ile tanıtıldı

PROFOOD projesi seminer ile tanıtıldı

PROFOOD projesi seminer ile tanıtıldı

PROFOOD projesi seminer ile tanıtıldı

PROFOOD projesi seminer ile tanıtıldı
03 Ekim 2011 - 00:58

Burgas Endüstri Odası ve Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odaları arasında imzalanan "Sınır Bölgesi'nde Gıda ve Meşrubat Sanayi'nin Teşvik Edilmesi ve Geliştirilmesi – PROFOOD” projesi tanıtım semineri yapıldı.







HABER MERKEZİ


Bulgaristan- Türkiye IPA Sınırötesi İşbirliği  Programı kapsamında Burgas Endüstri Odası ve Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odaları arasında imzalanan "Sınır Bölgesi'nde Gıda ve Meşrubat Sanayi'nin Teşvik Edilmesi ve Geliştirilmesi – PROFOOD” projesi ile ilgili 29 Eylül 2011 Perşembe günü bir tanıtım semineri düzenlendi.


Gerçekleşen seminere Kırklareli Belediye Başkanı Av. Cavit çağlayan Burgas Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Vidka Velcheva, Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ertuğrul Ziya Çetintaş, Kırklareli Üniversitesi’nden Yard. Doç. Dr. Sadık Uçar ve çok sayıda davetli katıldı.


Seminer öncesinde açılış konuşmaları yapıldı.





*“Projemiz her iki tarafa hayırlı olsun”


İlk konuşmayı Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ertuğrul Ziya Çetintaş yaparak şunları kaydetti;


“Burgas Endüstri ve Ticaret Odası’nın yaptığı ve Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası’nın partner olarak görev aldığı sınır ötesi iş birliği kapsamındaki projemizin Kırklareli’deki seminer ayağına hoş geldiniz. Bu proje İPA programı çerçevesinde 2009 yılının Aralık ayında yapıldı ve AB’ye sunuldu. Proje sonuçları maalesef gecikti. Normalde 2010 yılının bahar mevsiminde projelerin sonuçlarının açıklanması bekleniyordu. Bir yılı geçen bir gecikme ile bu yıl Haziran ayı itibari ile projelerin anlaşmaları yapılarak imzalar atıldı ve projeler başladı. Bizde Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası olarak bu projeler kapsamında hem Burgas Endüstri Odası ile bu projede partneriz hem de Burgas Ticaret ve Sanayi Odası ile bir projemiz bulunuyor. Bu projemizin de çalışmaları sürüyor. Projenin içeriği amaçları ve hedefleri ile ilgili bir sunum olacak. Daha sonra karşılıklı sektörel görüşmeler olacak. Projenin her iki odamıza bu sektörde yer alan üretici ve iş adamlarımıza hayırlı olmasını temenni ediyorum. Proje sonunda her iki taraf içinde artı sonuçlar elde edileceğini ümit ediyorum.”





“Burgas kenti Bulgaristan’ın en önemli şehirlerinden bir tanesidir”


Daha sonra Kırklareli Belediye Başkanı Av. Cavit Çağlayan bir konuşma yaparak şunları söyledi;


“Burgas Endüstri ve Ticaret Odası önderliğinde Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası’nın partner olduğu AB Sınır Ötesi İş Birliği projesinin seminerinde bulunmaktan memnuniyet duyuyorum. Bulgaristan’dan gelen davetlilere hoş geldiğiniz diyorum. Diğer Bulgaristan şehirlerinde olduğu gibi Burgas Belediyesi ile Kırklareli Belediyesi olarak eski yıllarda sınır ötesi anlaşmalarımız oldu. Burgas kenti Bulgaristan’ın en önemli şehirlerinden bir tanesidir. Turizm ve ticaret anlamında çok hareketli bir kent, küresel krizler olmasına rağmen ekonomik pozisyonunu koruyan bir kent olduğunu Burgas Belediye Başkanı ile görüşmelerimizde öğrendim. Nüfus olarak ta Kırklareli’den iki kat fazla, bu nedenle ticari anlaşmaların yapılmasından özel bir mutluluk duyuyorum. Seminerin konusu gıda ve meşrubat ancak bu proje ilerde yapılacak projeler ile çok fazla çeşide kavuşturulur görüşünü taşıyorum. Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası’nı da böyle bir projeye partner olarak böyle bir seminer düzenlediği için tebrik ediyorum. Kırklareli’deki diğer sivil kuruluşlarda böyle projeler yapabilir. Bu projenin örnek olacağı düşüncesindeyim.”





*“. Beraberce üçüncü projeyi yapıyoruz”


Son olarak konuşan Burgas Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Vidka Velcheva şunları söyledi;


“Davetinizden ötürü teşekkür ediyorum. Projede görev alan ekibe de teşekkür ederim. Bizim için söylenen güzel sözler için her iki başkanımıza teşekkür ediyorum. Beraberliğimiz 15 yıldan beri sürmektedir. Geçmiş yıllar içinde karşılıklı işlerimizde zirve konumuna geldiğimiz anlar var. Düşüşlerde var. Fakat biz ikili çalışmaları sürdürmekteyiz. Bizim esas amacımız AB fonlarından daha fazla katılım payı alarak proje yapmak. Beraberce üçüncü projeyi yapıyoruz. Bu çalışmalarda bir takım zorluklarımız var. Zorluklara neden olanda programların yürütülmesinde ve konumunda bir takım güçlükler çıkmaktadır. Eminim ki tüm buraya gelenler ile hep beraber gıda ve buna benzer sektörlerde biz hem projemizi yapacağız, ileriye dönük çalışmalarda bulunacağız. Gelecekte odalar arasında daha fazla proje üretmeyi ümit ediyorum. Kurumumuz adına, idari yerel yönetimlerimiz adına teşekkürlerimizi sunuyorum.”


Yapılan konuşmalar sonrasında Proje ekipleri tanıtıldı ve proje hakkında genel bilgi verildi. 


Projenin Türkiye ayağını yürüten proje Koordinatörü Emre Beji ve Teknik Asistan Begüm Öğüttüren Güvenç ile Bulgaristan ayağında görev alan Proje Koordinatörü İrena Cholakova ve Uzman Zlatina Platchkova seminerde birer sunum yaptı.


Seminer sonunda her iki taraf görüşmeler yaparak karşılıklı görüş alış verişinde bulundu.





*Proje Hedefleri


"Bulgaristan - Türkiye Sınır Geçişi Bölgesindeki Gıda ve Meşrubat Sektörünün Teşvik Edilmesi ve Geliştirilmesi" / Profood / adlı proje (Kontrat No. RD-02-29-132/29.06.2011), Bulgaristan -Türkiye IPA Sınırötesi Programı'nın finansal desteği ile yürütülmektedir. Projenin temel hedefi, sektörün rekabet gücünün arttırılması ve Bulgaristan -Türkiye sınır geçişi bölgesinde, gıda ve meşrubat sektöründe faaliyet gösteren firmaların iş hacminin geliştirilmesinin desteklenmesidir (Burgas ve Kırklareli bölgeleri) Bunun yanı sıra, yeni ortaklıkların kurulması ve işbirliklerinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır.





*Projenin Spesifik Hedefleri


-Teknik bilgi ve tecrübelerin karşılıklı paylaşımı için bir işbirliği ağı kurulması;


-Her iki bölgede, gıda ve meşrubat sektöründe faaliyet gösteren üreticiler için uzman desteğinin sağlanması;


-Her iki bölgede, gıda ve meşrubat sektörü üzerine bağımsız bir pazar analizi hazırlanması;


-Karşılıklı etkileşim yoluyla girişimciliği teşvik etmek ve şirketlerin yönetimsel becerilerini geliştirmek;


Bu çerçevede, küçük ve orta ölçekli işletmeler ile onlara teknik destek sağlayan kurumların yatırım imkanlarının geliştirilmesine katkı sağlanması amaçlanmaktadır.





Proje Faaliyetleri


Proje, RD-02-29-132/29.06.2011 kontrat numaralı finansman sözleşmesinin imzalanmasıyla başlamıştır. Projenin uygulama süresi dokuz aydır (9 ay) Bu dokuz aylık süre boyunca, aşağıdaki faaliyetlerin gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir;


1.Projenin yönetim ve koordinasyonu;


2.Bulgaristan ve Türkiye'nin sosyo-ekonomik analizi ve her iki tarafın ulusal ve bölgesel düzeyde gıda ve meşrubat sektörü analizi;


3.Bulgaristan - Türkiye sınır geçişi bölgesi dahilinde, gıda ve meşrubat sektöründe ticari işbirliğini geliştirmek için yeni pazar fırsatlarının değerlendirilmesi. Ayrıca küçük ve orta ölçekli işletmeler için, Avrupa Birliği Yapısal Fonları altında finansman fırsatının oluşturulması.


4.Bulgaristan - Türkiye sınır geçişi bölgesi dahilinde, gıda ve meşrubat sektöründe faaliyet gösteren küçük ve orta ölçekli işletmeler ile yeni kurulacak olan şirketler için bir "İş Geliştirme Rehberi" hazırlanması;


5.Burgas'da bir "Bilgi ve Koordinasyon Merkezinin" kurulması;


6.Kırklareli'nde bir "Bilgi ve Koordinasyon Merkezinin" kurulması;


7.Burgas'da kamu bilincini arttırmaya yönelik iki seminerin gerçekleştirilmesi;


8Kırklareli'de kamu bilincini arttırmaya yönelik iki seminerin gerçekleştirilmesi;


9.Burgas'da ticari işbirliğinin teşviki ve olası ortaklıkların tesisi için


atölye çalışmalarının düzenlenmesi;


10.Burgas'da bilgilendirme ve tanıtım faaliyetleri yapılması; 


11.Kırklareli'nde bilgilendirme ve tanıtım faaliyetleri yapılması;





*Proje Hedef Grupları


"Bulgaristan - Türkiye Sınır geçişi Bölgesinde Gıda ve Meşrubat Sektörünün Geliştirilmesi ve Teşvik Edilmesi" / PROFOOD / adlı projenin hedef grupları aşağıdaki gibidir;


- Gıda ve meşrubat sektöründe faaliyet gösteren küçük ve orta ölçekli işletmeler ile Burgas ve Kırklareli bölgesinde faaliyet gösteren ilgili sektörler


- Girişimciler ve özel yatırımcılar


- Mesleki Odalar


- Yerel ve bölgesel İdareler


- Sivil Toplum Örgütleri (STK) (cs)