Pınarhisar Çöplüğü’nün çözülemeyen esrarı!

Pınarhisar Çöplüğü’nün çözülemeyen esrarı!

Pınarhisar Çöplüğü’nün çözülemeyen esrarı!

Pınarhisar Çöplüğü’nün çözülemeyen esrarı!

Pınarhisar Çöplüğü’nün çözülemeyen esrarı!
18 Ocak 2010 - 09:17


 


Pınarhisar Belediyesine ait çöplük alanında eski yılın son günlerinde Çevre Müdürlüğü ekipleri ile ilçe polisinin nezaretinde yapılan bir gece yarısı operasyonuna katılmıştık.
İddialar geliyordu:
Pınarhisar çöplük alanına, geceleri saat 21.00 ile 24 arasında, büyük damperli kamyonlar geliyorlardı, ilk gelen bazı fabrika atıklarını atıyor, ardından gelen ise kömür tozlarını üzerine döküyordu!
Herhangi bir şikayet olduğunda da, üstteki kısma bakılıyor veya bakılacaktı, alttaki fabrika atıkları dikkati çekmeden, olay “kömür tozu cezası ile” savuşturulacaktı.
O gece, kamyonlardan ve ekiplerden evvel gittik olay yerine.
Yoğun bir yağmur vardı.
Sonra, damperli bir kamyon geldi. Kireç Fabrikası’nın üst yanında, kum tepeciklerinin ardındaki çöplük alanına, sırtındaki yükünü boşalttı.
Biraz sonra da, Pınarhisar-Vize Karayolu üzerine gelerek, köşede durdu!
Arabamızın ışıklarını söndürüp, bekledik.
Birazdan da, önce polis ekipleri, ardından da Kırklareli İl Çevre Müdürlüğü Uzmanları olay yerindeydi.
Polis, şoföre sorular yöneltti. İrsaliyesi yoktu. Kendisinin bu gece ilk kez buraya geldiğini, aracın kasasındaki kömür tozlarını da, hemen girişteki bir çiftlik benzeri araziye boşalttığını söyledi. Oradaydık ve yükünün aslında daha üst yandaki çöplük alanına boşaltıldığını bizzat görmüştük.
Belirtilen yerde yapılan araştırmada da, yükün üst yana döküldüğü belirlenmişti.
“Burada neden bekliyorsun?” dedi polis.
“Benden sonra gelecek olan kamyona yeri göstermek için bekliyordum” dedi şoför!
Demek, giden-gelen kamyonların sirkülasyonları vardı gerçekten de!
Telefonlar edilerek, kamyonun bünyesinde bulunduğu firmanın sahipleri olay yerine geldiler. İddiaları yalanladılar. Gazetecilerin orada olmasına anlam veremediler! Polise çattılar! “Biz uyuşturucu mu kaçırıyoruz? Namusumuzla kömürcülük yapıyoruz….” Filan dediler.
Ancak, olayda bir sürü anlaşılamayan mevzular bulunduğunu anlamak için uzman olmaya da gerek yoktu!
Bu arada da, gelmesi beklenen diğer kamyonlara bir şekilde haber uçmuş olmalıydı ki, gelen giden olmadı!
Kamyon sürücüsü ile yetkilileri Pınarhisar polis karakoluna götürüldüler. Biz oradan ayrıldık.
Çevre Müdürlüğü yetkilileri, ertesi günü Pınarhisar Belediye Başkanlığı kepçesi alınarak, çöplüğe atılan kömür tozlarının altında başkaca maddeler var ise, bunların araştırılacağını, bu şekli ile bile izinsiz çöp atmaktan dolayı belirli cezaların sözkonusu olduğunu, şayet iddialardaki gibi, başkaca sanayi atıkları çıkar ise, o zaman bu maddelerin nevilerine göre cevaların farklanacağını ve artacağını söylediler.
Aradan bir süre geçti. Aynı yetkilileri aradık. “Ne oldu o çöplük işi” diye de sorduk.
Gelen cevap: “Yeni yıl karmaşası var. Bir sürü raporlar ve yılsonu çalışmaları. Ama sonuçta o kömür tozunun altında, iddia edilen türden maddeler varsa, bir yere kaybolmazlar, müsait zamanda gider yine bakarız” denildi.
Aradan yine bir hayli zaman geçti.
Herhangi bir gelişmeye şahit olamadık!
Bizi arayıp, o ihbarları yapan vatandaşlardan, çöplüklerine neyin atıldığı konusundaki endişelerinin bir türlü giderilemediğini dile getiren okurlarımıza ve Pınarhisar halkına, olayın ne şekilde sonuçlandığını aktaramadık!
Böyle bir çalışma sonucu alınmışsa, bunu neden öğrenemedik?
Böyle bir çalışma halen tamamlanamamışsa, delillerin karartılmaları için oldukça uzunca bir zaman geçiyor, bilesiniz!
Önerim; her ne sonuç alınır ise, bunu kamuoyu ile paylaşın. Hatta orada kazı çalışmaları yapılırken de, bizzat muhabirlerimizin davet edilmesini arzu ettiğimizi bildirdiğimizi unutmayın!
Giderek kirlenen ve yaşanmaz hallere getirilen Trakya’da yaşıyoruz.
Şayet, böyle basit ihbar ve operasyonlardan bile böyle (şu ana kadar) bir aylık bir sonuçsuzluk yansıması alınıyor ise, öteki konular için işimiz zor demektir.
Öte yandan;
Bu konu ile ilgili telefon görüşmesi yapmak için 4 kez aradığımız ve not bıraktığımız Pınarhisar Belediye Başkanı’nın, 4’ncü aramanın ardından, sekreteri ile “Başkanım sizleri bekliyor. Gelirseniz sohbet edebilirmişsiniz!” notunu iletmesini de (şayet sekretaryada bir iletişim hatası olmamış ise) toyluk olarak algılayıp, yadırgadık!
Daha dün Belediye Başkanlığı makamına oturan Başkanın, telefona çıkmaya mı tenezzülü yokmuş? Yoksa telefonla görüşme mi yapmama tarzı varmış? Anlamak mümkün olamadı!
Gelen ihbarlarda da, konudan Başkanın bilgisinin bulunduğu ama sesini çıkarmadığı öne sürülüyordu. Kendisine bu iddiaları soracaktık.
Lütfedip, bir gün çayımızı içmeye gelirlerse, kendisine yinede elimizdeki bilgileri aktarırız!
Pınarhisar Çöplüğü Operasyonu ile ilgili daha birçok ayrıntı ve iddia var notlarımızda.
Yeri ve zamanı geldikçe, bunları da sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz…