Pazarlı Köyü’ndeki Taş Ocağı Sorunu bugün ayrıntılı görüşülecek

Pazarlı Köyü’ndeki Taş Ocağı Sorunu bugün ayrıntılı görüşülecek

Pazarlı Köyü’ndeki Taş Ocağı Sorunu bugün ayrıntılı görüşülecek

Pazarlı Köyü’ndeki Taş Ocağı Sorunu bugün ayrıntılı görüşülecek

Pazarlı Köyü’ndeki Taş Ocağı Sorunu bugün ayrıntılı görüşülecek
02 Eylül 2010 - 09:27

Kırklareli İl Genel Meclisi Eylül ayı birinci bileşimi, Mehmet Tuna
Soykan Başkanlığında 01 Eylül 2010 Çarşamba günü saat 10.30’da
Kırklareli Valiliği Atatürk Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.

HABER MERKEZİ

İl Genel Meclisi birinci birleşimi yapılan yoklama ve Ağustos ayı beşinci birleşimine ait tutanak özetinin okumasının ardından söz alan olmayınca oy birliği ile kabul edildi.
Kırklareli merkeze bağlı Vize ilçesi Pazarlı Köyü civarında İl Özel İdaresi'nce Patlatmalı Çalışma Ruhsatı verilen şirketin içme sularına verebileceği zararların incelenmesi hususunda "Çevre ve Sağlık Komisyonu" tarafından hazırlanan raporun görüşülmesine geçildi.
Komisyon raporunu okuyan Aydın Karakoç enine boyuna Trakya için yaşamsal bir önem arz ettiğinden dolayı geniş çaplı inceleme ihtiyacı hissettiklerini belirterek uzun bir süre zarfında konuyu incelediklerini söyledi.
Özarslan İnşaat ve Madencilik Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.’ye ait olan ocağın yaptığı patlatmalı çalışmaların içme suyuna verebileceği zararların incelenmesi hususunda komisyonun toplandığını söyledi. Alınan ruhsat, patlatmalar, suların korunmasına ait kanun ve yönetmelikler yürürlükte olan 1/100 binlik ve 1/25 binlik planlar, maden kanunu bölgede bulunan yer altı ve yer üstü suları, konu ile ilgili açılan davalar, tarafları, ocağın sahibi ve firma yetkilileriyle, devlet yetkilileri ile görüşmeler yaparak değerlendirme raporu hazırladıklarını belirtti.
Konunun tek başına Pazarlı Köyü sınırları içerisinde patlatmalı çalışma yapan ocak ile ilgili olarak ele alınıp incelenecek bir konu olmadığını ifade etti.
Kaynarca Beldesi’nden başlayıp, Çakıllı Beldesi’ne kadar uzanan kara yolu ile alt sınırı Kurudere, Çayırdere, Akören, İslambeyli, Sergen, Evrencik, Sofular, Evrenli, Çakıllı ile Kuzey sınırı ile yeraltı suları beslenme alanları ile belirlenmede yer alan su kaynaklarının ve orman alanları ile ilgili konu olduğunu ifade etti.
Komisyon raporunun okunmasının ardından Meclis üyesi Nail Özden söz alarak hazırlanan komisyon raporu ile ilgili Çevre ve Sağlık Komisyonuna teşekkür ederek şunları kaydetti;
“İlgili birim müdürlerinin olmaması, ilgili birim müdürü gelse de bu konuda kendisine konuşma yasağı gelerek görüşlerini belirtememesini kınıyorum. Şimdi biz kendimiz çalıp kendimiz oynayacağız. Sorularımıza cevap bulamayacağız” dedi.
Meclis Başkanı Soykan komisyon raporunu meclisin oyuna sundu ve oy birliği ile kabul edildi.
Başkan Soykan suyun hayat kaynağı olduğunu, sulardan taşların daha mı kıymetli olduğunu öğrenmek istediğini belirterek konunun ayrıntılı bir şekilde görüşülmesini bugün saat 10.30’da yapılacak olan 2. birleşime bıraktı. (u.e.)