“Okuyucularımıza en iyi hizmeti vermeyi hedefliyoruz”

“Okuyucularımıza en iyi hizmeti vermeyi hedefliyoruz”

“Okuyucularımıza en iyi hizmeti vermeyi hedefliyoruz”

“Okuyucularımıza en iyi hizmeti vermeyi hedefliyoruz”

“Okuyucularımıza en iyi hizmeti vermeyi hedefliyoruz”
30 Mart 2010 - 09:30


* “46. Kütüphane Haftası” dün saat 14.30’da Kırklareli İl Halk Kütüphanesi Toplantı Salonu’nda yapılan program ile kutlandı.

HABER MERKEZİ
Kırklareli Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından düzenlenen “46. Kütüphane Haftası” kutlama programı dün saat 14.30’da Kırklareli İl Halk Kütüphanesi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.  Düzenlen programa; Kırklareli Vali Cengiz Aydoğdu, Belediye Başkanı Av. Cavit Çağlayan,  İl Jandarma Komutanı Kd. Albay Mehmet Yiğit, İl Emniyet Müdürü Mehmet Behzat Canbazoğlu, Kırklareli İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Raif Kelep, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Akkaya, Meteoroloji Müdürü  Naci Gürbüz, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ertuğrul Çetintaş, Çevre ve Orman Müdürü Fikri Erbaş, Ticaret Borsası Başkanı Turan Altıntel, diğer kamu ve kuruluş müdürleri ve yise öğrencileri katıldı.
Tuğba Aktuğ sunumunu yaptığı program Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Kırklareli İl Halk Kütüphanesi Müdür Vekili Hilal Sıcak günün anlam ve önemini belirten konuşmasında şunları kaydetti:
“Milli Kültür mirasımızı yaşatan, insanlığın kültür ürünlerini toplumun kullanımına sunan kütüphanelerimizi tanıtarak halkı kütüphaneye çekmek, kitabı ve kütüphaneleri sevdirmek amacıyla 1964 yılından bu yana Kütüphane Haftası kutlanmaktadır.
Milletlerin eğitim ve kültür bakımından gelişmesinde kitabın yeri ve önemi büyüktür. Bir ülkenin içinde bulunduğu eğitim ve kültür seviyesi, sosyo ekonomik hayatı, o ülkede basılan belgelerde yansır. Milli varlığımızı oluşturan bu belgelerin toplanması, saklanması, duyurulması, gelecek nesillere aktarılması kütüphaneler yoluyla gerçekleşmektedir. Kütüphanemizin 2008 yılsonu itibariyle kitap sayısı 43 bin 520 iken 2009 yılında gelen kitaplar ile 45 bin 618'e ulaşmıştır. 2 bin 98 adet kitabın internet ortamında kaydı yapılarak okuyucunun kullanımına sunulmuştur. Toplam okuyucu sayımız 2008 yılında 65 bin 720 iken; bu rakam 2009 yılında 128 bin 767 olarak gerçekleşmiştir. Kütüphanemizin kayıtlı üye sayısı 1944'ten 2 bin 922'ye çıkmıştır. Ödünç verilen kitap sayısı ise 2008'de 13 bin 849 iken; 2009'da 43 bin 238'e çıkmıştır. Bu yıl öğrenci kapasitesini artıran Kırklareli Üniversitesi öğrencilerinin sıklıkla kütüphanemizi kullanmaları da en önemli etkenlerden biridir. 3 büyük okuyucu salonu, 2 konferans salonu, 24 bilgisayarın bulunduğu internet salonu, sanat köşesi, kadın eserleri odası, 1930'lu yıllardan günümüze kadar olan yerel gazete arşivi, 73 çeşit süreli yayının bulunduğu süreli yayınlar salonuyla kütüphane olarak okuyucularımıza her zaman en iyi hizmeti vermeyi hedeflemektedir.”
Kırklareli İl Halk Kütüphanesi ile ilgili slayt gösterisinin ardından Türk Kütüphaneciler Derneği Üyesi Mustafa Ermiş Kütüphane Haftası ile ilgili şiir okudu. Kırklareli İl Kütür ve Turizm Müdürü Mustafa Akkaya yazının icadı, kullanılış şekli ve matbaanın icadı hakkında bilgi vererek Yunus Emre’den alıntı olan birkaç sözü okudu.
* “Kitaplar hayatın dışında değildir bizzat hayatın içindedir”
Kırklareli Valisi Cengiz Aydoğdu öğrenci olduğu yıllardan bahsederek Kütüphane Haftası ile ilgili yaptığı konuşmasında şunları kaydetti;
“İlk kitapları okumak çok sıkıcıdır zor gelir çocuklara ama kitaplarla bir dünya kurabilirseniz kendinize ondan sonra okumanın tadına doyulmaz. O nasıl olur arkadaşınızla aynı kitabı okursanız ve o kitap üzerine konuşursanız kitaplardan bir dünya kurarsınız. Kitabı okuyup gelip sınıfta o kitabı okuduğunuz için kitaptan bir şey anlatırsınız. Yani kitabı okuyarak hava atarsınız, o zamanda okursunuz. Kitap okumak; çok şey söylenir ne kadar önemlidir ama kitap okumanın havasına girmekte o kadar zordur. Onun için kitap okumama özgürlüğünüzü kullanın diye söyledim. Çünkü bu yaşlarda zorla okursanız kitap okumadan soğur ve bir daha kitap okumayabilirsiniz. Kitap okumanın tadına ne zaman varısınız o kitaplarda yaşamaya başladığınız zaman varırsınız. Kitaplar hayatın dışında değildir bizzat hayatın içindedir. Ondan sonra kitaplar size yol göstermeye başlar. Eline aldığınız bir kitabı babanızı annenizi ve öğretmeninizi dinliyor gibi okumaya başladığını anda işin sırrını çözmüşsünüz demektir. Bunları kütüphane haftası olması dolayısıyla söylüyorum fakat bunları her zaman söylememiz lazım, birbirimize sürekli anlatmamız lazım. Bilgi diyoruz bilginin muhafaza edildiği taşındığı iletildiği yerler kitaplar. Kitabın dışında hiç bir şey yok. Yaşadığınız hayatın hiçbir kısmı aşık olsanız dahi kitabın dışında değildir. Hepsi kitabın içindedir. Onun için unutmayın bütün kitaplar aslında bir tek kitabın anlaşılması için yazılmıştır, bütün kitaplar aslında bir tek kitabın anlaşılması için okunur, oda içinde yaşadığımız evren kitabıdır. Bu dünyada esasında bir kitaptır okuduğunuz sürece, bütün kitaplarda onun için yazılır. Kütüphanecilik haftası ile ilgili hepinize zihin açıklığı diliyorum, kıymetli arkadaşlarım sizlere saygılarımı sunuyorum” dedi.
* En çok kitap okuyanlar ödüllendirildi
Kırklareli İl Halk Kütüphanesi’nden en çok yararlanan örnek okuyuculara ödül töreninde özel bir şirkette görev yapmakta olan Sermin İrkey’e Vali Aydoğdu, Kırklareli Anadolu Lisesi 11-E sınıfı öğrencisi İsmail Can İşbırakmaz’a Belediye Başkanı Çağlayan,. Kırklareli Atatürk Anadolu Lisesi 11-A sınıfı Öğrencisi Ekin Roza Çelik’e Albay Mehmet Yiğit, Ahmet Mithat İlköğretim Okulu 3. sınıf öğrencisi Aleyna Sunar ve 2. sınıf öğrencisi Tufan Zorlu Çoban’a İl Kültür Turizm Müdürü Akkaya ödülünü verdi.
Ödül töreninin ardından Aydoğdu İl Halk Kütüphanesi Sanat Köşesi’nin açılışını gerçekleştirdi. Sanat Köşesi’nin gezilmesinin ardından program sona erdi. (ue)