Milletvekili Dibek sordu, Bakan Eker cevapladı

Milletvekili Dibek sordu, Bakan Eker cevapladı

Milletvekili Dibek sordu, Bakan Eker cevapladı

Milletvekili Dibek sordu, Bakan Eker cevapladı

Milletvekili Dibek sordu, Bakan Eker cevapladı
21 Kasım 2011 - 09:09

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kırklareli Milletvekili Av. Turgut Dibek’in Gıda, Tarım ve Hayvancılıkt Bakanı Mehmet Mehdi Eker tarafından cevaplandırılmak üzere Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na verdiği soru önergesine cevap geldi.




HABER MERKEZİ





Milletvekili Av. Dibek’ tarafındaün verilen soru önergesinde şunlar yer almıştı:


AKP Hükümeti döneminde et fiyatları gerekçe gösterilerek canlı hayvan ithalatı serbest bırakılmıştır. Geçtiğimiz Kurban Bayramı’nda ülkemize ilk defa ithal kurbanlıklar gelmiş, halkımız dini vecibesini dahi ithal hayvanla gerçekleştirmiştir. 


Buna göre,


1. Hükümetinizin ithalat izni verdiği günden bu yana kaç adet küçükbaş hayvan ülkemize giriş yapmıştır? İthal edilen bu hayvanların ülkelere göre dağılımı nasıldır?


2. Hükümetinizin ithalat izni verdiği günden bu yana kaç adet büyükbaş hayvan ülkemize giriş yapmıştır? İthal edilen bu hayvanların ülkelere göre dağılımı nasıldır?


3. Hükümetinizin ithalat izni verdiği günden bu yana kaç ton cansız hayvan ülkemize giriş yapmıştır? İthal edilen bu cansız hayvanların ülkelere göre dağılımı nasıldır?


4. Kurban bayramında kaç adet canlı hayvan ülkemize giriş yapmıştır? İthal edilen bu hayvanların ülkelere göre dağılımı nasıldır? 


5. İthal edilen küçükbaş, büyükbaş ve cansız hayvanlar için toplamda ne kadar ödeme yapılmıştır? İthalat yapılan ülkelere göre ödenen ücretlerin dağılım nasıldır?”


Milletvekili Av. Dibek’in sorduğu sorular Gıda, Tarım ve Hayvancılıkt Bakanı Mehmet Mehdi Eker tarafından şu şekilde cevaplandırıldı:


“ 30 Eylül 2011 tarihi itibarıyla; Avustralya, Bulgaristan, Macaristan, Uruguay ve Yunanistan'dan ülkemize 1 milyon 156 bin 879 baş kasaplık koyun ve 242 bin 277 baş besilik koyun ithalatı gerçekleştirilmiştir. Avusturya, Avustralya, Brezilya, Estonya, Letonya, Litvanya, Fransa, Macaristan, Uruguay ve Yunanistan'dan ülkemize 262 bin 589 baş kasaplık sığır ve 334 bin 426 baş besilik sığır ithalatı gerçekleştirilmiştir. Avrupa Birliği Ülkeleri’nden toplam 155 bin 890 ton sığır eti (karkas) ithalatı gerçekleştirilmiştir.


2010 yılı Kurban Bayramı için Trakya Bölgesi’ne; Avustralya, Bulgaristan, Macaristan ve Yunanistan'dan 305 bin 559 baş kurbanlık koyun ve Avustralya, Estonya, Letonya, Macaristan, Uruguay ve Yunanistan'dan 19 bin 987 baş kurbanlık sığır ithalatı gerçekleştirilmiştir.” (s)