Meralarımız ıslah ediliyor

Meralarımız ıslah ediliyor

Meralarımız ıslah ediliyor

Meralarımız ıslah ediliyor

Meralarımız ıslah ediliyor
27 Mart 2010 - 10:07

* 4342 sayılı Mera Kanunu kapsamında Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından görevlendirilen Bölge Koordinatörü Prof. Dr. Murat Altın'ın önerileri doğrultusunda Kırklareli’de 2004 yılından itibaren tespit, tahdit ve tahsis işlemleri tamamlanmış mera alanlarında ıslah ve amenajman projeleri hazırlanarak uygulanmaya başladı.



HABER MERKEZİ
Kırklareli Tarım İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, 4342 sayılı Mera Kanunu kapsamında Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından görevlendirilen Bölge Koordinatörü Prof. Dr. Murat Altın'ın önerileri doğrultusunda Kırklareli’de 2004 yılından itibaren tespit, tahdit ve tahsis işlemleri tamamlanmış mera alanlarında ıslah ve amenajman projeleri hazırlanarak uygulanmaya başlandığı bildirildi.
Başlatılan bu çalışmalar kapsamında ıslah programına dahil edilen Lüleburgaz İlçesi Ertuğrul Köyü meralarına 17 Mart.2010 tarihinde Kırklareli Valisi Cengiz Aydoğdu, Lüleburgaz Kaymakamı, İl Emniyet Müdürü, İl Jandarma Alay Komutanı ve proje koordinatörü Prof. Dr. Murat ALTIN'ın katılımı ile 4.209 da mera alanına 58 bin 650 kg % 26 Amonyum Nitrat Gübresi atıldı.  Söz konusu proje hakkında İl Tarım Müdürü Erdinç Yazıcı, Çayır ve Meraların Önemi konusunda da  Prof.Dr. Murat Altın tarafından katılımcılar bilgilendirilmişti.
Kırklareli’deki mera alanlarında başlatılan Islah ve Amenajman çalışmaları ile ilgili olarak yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:
“Proje başlangıcında ortalama 180 kg/da olan yararlanılabilir yeşil ot veriminin proje sonunda 400 kg/da olması hedeflenmektedir. Ayrıca Mera Kanununun yürürlüğe girdiği tarihten bu güne kadar il genelinde 164 yerleşim yerinde 35.526 hektarlık kısmın mera alanı olarak tespit ve tahdit işlemleri gerçekleştirilmiştir.
Bu işlemleri müteakip uygulanmaya başlanan projeler ile mera alanlarımızda otlatma kapasitelerinin attırılması, ot kalitesinin iyileştirilmesi, Ülkemiz ve İlimizde kaba yem açığının kapatılması, erozyonun önlenmesi, çevrenin korunarak geliştirilmesi amaçlanmaktadır.
Mera Islahı ve Amenajmanı Projelerinin uygulanmasında diğer bir amaç ülkemizin doğal zenginliklerinden olan mera alanları topraklarında bulunan bitki besin maddeleri eksikliklerinin giderilmesi, düzenli bir otlatma sistemi ile sürdürülebilir bir sistemin oluşturulmasının sağlanması ve diğer olumsuz faktörlerin giderilmesidir.
 Bu kapsamda İlimizde; Merkez İlçe Kocahıdır Köyü bin 242 da, Arizbaba Köyü 2 bin 82 da, Babaeski İlçesi Nacak Köyü 996 da, Lüleburgaz İlçesi Alacaoğlu Köyü 2 bin 543 da, Ertuğrul Köyü 4 bin 209 da, Pehlivanköy İlçesi  Akarca Köyü 1.915 da, Vize İlçesi Düzova Köyü  bin 876 da olmak üzere toplam 14 bin 863 da mera alanında ıslah ve amenajman projesi hazırlanmış ve uygulanmaya devam edilmektedir. 
2010 yılı için ise Bakanlığımızın hedefleri doğrultusunda yeni yerleşim birimlerimizde proje hazırlama çalışmaları devam etmektedir.
Bu güne kadar Mera Islahı ve Amenajmanı Projeleri Çalışmalarında; 508,50 ton Kimyasal Gübre, 3 ton Mikrobiyal Gübre kullanılarak gübreleme yapılmıştır. 15 bin 820 adet Akasya ve Dişbudak Fidanı mera alanlarının sınırlarına dikilmiştir. Hedefimiz İlimizin tüm yerleşim birimlerinde bulunan mera alanlarımızda ıslah ve amenajman projeleri hazırlayıp uygulamaya koymaktır.” (s)