Meclis’te sert rüzgarlar esti

Meclis’te sert rüzgarlar esti

Meclis’te sert rüzgarlar esti

Meclis’te sert rüzgarlar esti

Meclis’te sert rüzgarlar esti
23 Kasım 2011 - 09:09

Meclis gündemine gelen “Şeker Fabrikası Depolarının Cazibe Merkezine Dönüşüm Projesi” görüşmelerinde AK Parti ile Cumhuriyet Halk Partisi Meclis üyeleri arasında sert tartışmalar yaşandı.







Kırklareli Valiliği binası arkasında kalan ve Kırklareli Şehir Haritasında “Pancar Bölge” olarak işaretlenen Şeker Fabrikası Depoları ile ilgili İl Özel İdaresi’nin Trakya Kalkınma Ajansı’na sunduğu Şeker Fabrikası Depolarının Cazibe Merkezine Dönüşüm Projesi’ne İl Özel İdaresi Yedek ödenek tertibinden talep edilen 10 bin TL teklifi meclis tarafından yaşanan sert tartışmalara rağmen kabul edildi.


HABER MERKEZİ


Kırklareli İl Genel Meclisi Kasım ayı 13. birleşimi 22 kasım 2011 Salı günü Meclis Başkanı Behçet Şen Başkanlığı’nda gerçekleşti.


Birleşimde gündem maddesi olarak İl Özel İdaresi’nin 22/11/2011 tarih ve 8022 sayılı Trakya Kalkınma Ajansı 2011 Yılı Doğrudan Faaliyet Desteği kapsamında kabul edilen ve maliyeti 85.000,00 TL olan Şeker Fabrikası Depolarının Cazibe Merkezi’ne dönüşüm Projesine, ajans tarafından sağlanacak. Destek miktarı 75.000,00 TL olacağından %10’u tutarında olan 10.000,00 TL’nin İl Özel İdaresi bütçesinin Yedek Ödenek tertibinden aktarılarak eş-finansman sağlanması ile birlikte İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Raif Kelep’e yetki verilmesi teklifi görüşüldü. 


Strateji Geliştirme Müdürlüğü tarafından verilen teklife göre; 


Konu; Şeker Fabrikası Depolarının Cazibe Merkezine Dönüşüm Projesi


Trakya Kalkınma Ajansı Program Yönetim Biriminin 31.10.2011 tarih ve 10.89427 sayılı yazısı TR21 Trakya Kalkınma Ajansı Program Yönetim Birimi 2011 Yılı Doğrudan Faaliyet Desteği kapsamında başvurusu yapılan faaliyet teklifinin kalkınma ajansları proje ve faaliyet destekleme yönetmeliği ve başvuru rehberi hükümlerine uygun olarak gerçekleştirilen ve bu kapsamda TR21 11BFD001 referans numaralı Şeker Fabrikası Depolarının Cazibe Merkezine Dönüşüm Projesi kabul edilerek mali destek almaya hak kazanmıştır. Trakya Kalkınma Ajansı 2011 yılı Doğrudan Faaliyet Desteği kapsamında kabul edilen ve maliyeti 85 Bin TL olan Şeker Fabrikası Depolarının Cazibe Merkezine Dönüşüm Projesi’ne ajans tarafından sağlanacak destek miktarı 75 bin TL olacağından %10’u tutarında olan 10 bin TL’nin İl Özel İdaresi Bütçesi’nin yedek ödenek tertibinden aktarılarak eş-finansman sağlanması ile birlikte Genel Sekreter Raif Kelep’e yetki verilmesi hususun görüşülüp karara bağlanması istendi.


Okunan teklif sonrasında “Şeker Fabrikası Depolarının Cazibe Merkezine Dönüşüm Projesi” meclis üyelerince ilk etapta Alpulu Şeker Fabrikası’nın bulunduğu Alpullu Beldesi’ne yapılacağı izlenimi uyandırdığından kafa karışıklığı neden oldu ve söz alan üyeler ilk etapta bu yönde bazı açıklamalar yaptı. 


CHP’li İl Genel Meclis Üyesi Hüseyin Taşkın; “Şeker Fabrikası Depolarının Cazibe Merkezine Dönüşüm Projesine” 10 bin TL talep edilmekte, Türkiye Şeker Fabrikaları ile Özel İdarenin nasıl bir bağlantısı var ben onu anlamış değilim. Kafamda soru işaretleri var. Buraya bir para aktardığımızda hukuksal anlamda bir açığa düşmez miyiz? Konunun incelenmesini öneriyorum.”


CHP’li İl Genel Meclis Üyesi Aydın Karakoç meclis üyelerine bir bilgilendirme yaparak; “Proje hazırlanmış kalkınma ajansından kabul görmüş” dedi.


AK Partili İl Genel Meclis Üyesi Tomris Turan; “Cazibe merkezi ne anlamda kullanılmış?” sorusunu yöneltti.


CHP’li İl Genel Meclis Üyesi Aydın Karakoç; “Projeye göre Alpullu Şeker Fabrikası depolarına spor kompleksi, misafirhane gibi tadilatlar yapılacak. Ben şunu sordum; bizim olmayan bir binaya proje hazırlıyoruz. Birde proje doğrultusunda buranın özel idareye tahsisi isteniyor. İlgili genel müdürlükten; “biz orasını ne yapacağız. Özelleştirme İdaresine yetki verdik. Yanıt bekliyoruz.” denilmiş. Proje için istenilen bir para var.”  dedi.


Daha sonra Aydın Karakoç Trakya Kalkınma Ajansını eleştirerek; “Köylerimizin ve birçok kurumun projesini ajans sudan sebepler ile kabul etmedi. Ama şimdi ajans yetkilileri özel idareye ait olmayan bir yer için bu projeyi kabul ediyor. Bu yer bize devredilmez ise ne olacak? Böyle projelerin yapılış nedenleri de önümüze gelmelidir. Para aktarımı yaparsak usulsüz bir aktarım olacaktır. Kendimizi riske atmış oluruz.” şeklinde konuştu.


CHP’li İl Genel Meclis Üyesi Hüseyin; “Türkiye Şeker Fabrikaları özelleştirme sürecinde, olup olmaması ayrı mesele, 10 bin TL fazla bir para değil. Fakat ne şekilde bir proje bunu bilmiyoruz. Proje hazırlama aşamasını bilsek daha sağlıklı karara veririz.” dedi.


CHP’li İl Genel Meclis Üyesi Alaattin Ergin; “Tüm Trakya’ya hizmet veren Alpulu Şeker Fabrikası 1 aylık kampanya dönemine girdi. Daha sonra bu dönemin sona ermesi ile içinde çalışan 60 işçi Türkiye’nin çeşitli yerlerindeki şeker fabrikalarına çalışmaya gitti. Proje yapılmak istenen bahse konu depolar nerede? İşçilerin kaldığı bir alan var, orası ise o alan hazineye ait, şeker fabrikasının satılamama nedenlerinden biride budur. Çünkü mera gözüküyor. Orada bazı kooperatiflere yer sağlamak için rahmetli belediye başkanımız şeker fabrikası ile mahkemelik oldu. Bu depolar neresi ben onu anlayamadım. Özelleştirme yapılması duyumları var. Buna rağmen böyle bir projenin ortaya çıkarılması garip, bu projeyi kim sunmuş?” dedi. 


CHP’li İl Genel Meclisi Üyesi Aydın Karakoç; “Projeyi Kırklareli İl Özel İdaresi sunuyor.” dedi.


CHP’li İl Genel Meclis Üyesi Nedim Orcan; “Eş-finansman cümlesindeki “eş” kelimesinin anlamını merak ediyorum?”


Konuşmalar sürerken birleşime dahil olan Genel Sekreter Raif Kelep söz isteyerek Nedim Orcan’a cevap verdi; “Valiliğimiz ile ortak olarak hazırlanan bir proje işte bu nedenle eş-finansman deniyor.”


İl Genel Sekreteri Raif Kelep teklif ile ilgili meclise bazı bilgiler vererek şunları kaydetti;


“Kırklareli olarak bu yeri satılmasını sağlamak mı önemli, yoksa Kırklareli’ye kazandırmak mı? Bizim niyetimiz Özelleştirme İdaresi’nden buranın tahsisini alıp burayı kullanmak. Şuanda yazışmalar yapılıyor. Netice itibari ile %99 burası bize verilecek. Burayı biz bir amaç ile kullanmak istiyoruz. Aksi taktirde bu tahsisin olmaması halinde Özelleştirme İdaresi burayı satışa sunacaktır. Kamu yararına kullanılan bir yeri Özelleştirme İdaresi satmaz. Kırklareli için kullanalım. Burada güzel bir alan var Bizden çıkacak para 10 bin TL, 75 bin TL’sini ajans karşılıyor. Belki ihaleye neticesinde bizim vereceğimiz miktar aşağı düşecek. Biz 10 bin TL’ye bu yerin güzelleşmesi için hazır proje yaptıracağız. Yapılacak olan proje neticesinde burası bize verilir, belediyeye verilir, üniversiteye verilir. Neticede Kırklareli halkının kullanımına kalan bir yer olur. Öbür türlü bu yer satılır ondan sonra hepimiz oturur ağlarız. Söylediklerimde bir yanlış var mı? Bunları sizlerin takdirinize bırakıyorum.”


CHP’li İl Genel Meclis Üyesi Nedim Orcan Genel Sekreter Kelep’e bir soru yönelterek; “biz parayı vereceğiz ama siz diyorsunuz ki bize tahsisi ortaya çıkacak. Şu anda tahsis olmamış.” 


Genel Sekreter Raif Kelep; “Biz tahsis talebini yaptık.”


CHP’li İl Genel Meclis Üyesi Nedim Orcan; “Ama daha tahsisi edilmedi. Vereceğimiz para hukuki değil gibi duruyor. Bir dayanağımız olması lazım.”


Genel Sekreter Raif Kelep; “Yasamızda kültür ile ilgili görevimiz var mı? Soysa ekonomik kalkınmalar ile ilgili yasada görevimiz var mı? Muhakkak var. Biz yasal bir işlem yapıyoruz. Yasal olmayan bir işlemi zaten biz sizin önünüze getirmeyiz. Biz bu tahsisi talep ettik. Projenin bir süresi var. Bu süre dahilinde evrakları tamamlayıp sözleşmeleri imzalayıp bu işi yapmamız lazım. 3 gün, bir ay sonra tahsis geldiğinde, bizde bu projeden vaz geçmiş olursak içimiz hiç mi acımayacak?”


CHP’li İl Genel Meclis Üyesi Alaattin Ergin; “Bu depoların tam olarak yerini biliyor musunuz?” sorusunu genel sekretere yöneltti.


Genel Sekreter Raif Kelep; “Hükümet konağının yanındaki yer.” cevabını verdi.


Açıklama yapan meclis üyeleri Alpullu üzerinden söz alarak konuştuklarını bir kafa karışıklığı yaşadıklarını belirttiler. Başkan Şen’de üyeleri uyararak yeri tarif ettiğini ifade etti.


CHP’li İl Genel Meclisi Üyesi Hasan Dağ, burasını kafe olarak kiralandığını hatırlattı.


Genel Sekreter Raif Kelep; “Kafe olarak kiralanmış olan Bedensel Engellilerspor Kulübünün kiralama sözleşmesinde buranın başka bir şekilde değerlendirilmesi halinde kayıtsız ve şartsız boşaltılacağı yazıyor. Bizler Kırklareli’ne 10 bin TL’ye yer kazandıracağız. Sayın başkan sizlere ısrar ile söyledim. Telefonum 24 saat açık, kapımda açık, komisyonlar çalışıyor. Allah razı olsun hiçbir komisyon üyesi gelip benim ile görüşmedi. Rahatsız etmek istemiyorlar herhalde, bizi rahatsız edin. Benimle konuşulsaydı neresi olduğu öğrenilirdi.” dedi. 


CHP’li İl Genel Meclisi Üyesi Hasan Dağ; “Bu depoların yanındaki kafe olan yer bildiğim kadarı ile 49 yıllığına kiralanmış bir yer.”


Genel Sekreter Raif Kelep; “Hayır”


CHP’li İl Genel Meclisi Üyesi Hasan Dağ ; “Kaç yıllığına kiralık?”


Genel Sekreter Raif Kelep; “Sözleşmesi Özelleştirme İdaresinin burayı başka bir maksat ile değerlendirmesi halinde hemen boşaltılacak şeklinde”


CHP’li İl Genel Meclisi Üyesi Hasan Dağ; “Sayın genel sekreterim, değerlendirilmez ise biz oraları düzenlersek, kafenin kullanımına bırakırsak. Vatandaş bizim hakkımızda ne düşünür? Ben burada mantığımı kullanmaya çalışıyorum.”


Genel Sekreter Raif Kelep; “O zaman kaça kiraya verelim. Tahsisi geldiğinde kira bize gelecek. 10 bin TL para vereceğiz. Kaça kiraya verelim.”


CHP’li İl Genel Meclisi Üyesi Hasan Dağ; “Adam sözleşme almış, sözleşmesini alalım bakalım bir yaptırımı var mı? Yaptığı masrafı bizden talep edecek mi? Bunu da sormamız lazım.”


Genel Sekreter Raif Kelep; “Kırklareli Belediyesi iki Mobo aldı, iki yer tahsisi etti. Kime verdi bunu sakatlar derneğine verdi. Sakatlar derneği ihaleye çıkardı. Her halükarda biz karlıyız.”


Meclis Başkanı Behçet Şen birleşime 5 dakika ara verdi. 5 dakikalık ara sonrasında sert tartışmalara sahne olan ikinci oturum sonunda teklif 2 red oyuna karşılık oy birliği ile kabul edildi.


Meclisin ikinci oturumunda yaşanan sert tartışmalar ile ilgili haberimizi bir sonraki sayımızda takip edebilirsiniz. (cs)