Meclis, Kırklareli’deki maden ocaklarını mercek altına alıyor

Meclis, Kırklareli’deki maden ocaklarını mercek altına alıyor

Meclis, Kırklareli’deki maden ocaklarını mercek altına alıyor

Meclis, Kırklareli’deki maden ocaklarını mercek altına alıyor

Meclis, Kırklareli’deki maden ocaklarını mercek altına alıyor
06 Ekim 2009 - 09:30

Kırklareli İl Genel Meclisi Kırklareli’deki maden ocaklarını mercek altına alarak inceleyecek.

 


HABER MERKEZİ



Kırklareli İl Genel Meclisi Ekim ayının 1. birleşimini dün Kırklareli Valiliği Atatürk Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıda yoklama ve geçen birleşime ait tutanağın okunmasının ardından gündemin 3. maddesine geçildi. Gündemin 3. maddesi görüşülmeden söz alan CHP Grup Başkanı Hasan Dağ gündemin 8. maddesinin önemli bir konu olduğunu vurgulayarak 8. maddenin 3. madde olarak görüşülmesini istedi. İl Genel Meclisi Başkanı M. Tuna Soykan teklifi meclise sundu ve teklif oy birliği ile kabul edildi. Gündemin 3. maddesi olarak İl Özel İdaresince ruhsatlandırılan madenlerin İl Özel İdaresi’ne katkıları ve ruhsatsız olanların tespit edilmesi konusu görüşüldü. Konu hakkında söz alan CHP Grup Başkanı Hasan Dağ; “Kırklareli madenler bakımından çok zengin bir il. Fakat bunların nasıl işlendiği, ruhsatsız veya ruhsatlı çalışıldığının incelenmesi için özel bir grup kurulmalı. Bu çalışmalar incelenmediği sürece hem Kırklareli’nin madenleri hem çevre düzeni çok ciddi zararlar görebilir” dedi.
Daha sonra söz alan Aydın Karakoç; “Bu konu en az Ergene Nehri konusu kadar önemli bir konu. Çünkü burada Kırklareli çevre düzeninin geleceği söz konusu. Şuan madencilik için 90 ruhsatlı yer görülüyor. 90 yerin her biri 10’ar hektar yerde çalışma yapsa ortaya çok ciddi bir rakam çıkıyor. Birde bunlara ruhsatsız çalışanlar eklenirse durumun ciddiyeti ikiye katlanıyor. Bu konu neden bu kadar ciddi? Çünkü kazılarda çıkarılan taşların suları taşıma ve toplama özelliği var. Taşların aralarından sızan su içme kullanma suyu olarak tüketiliyor. Eğer düzensiz bir şekilde maden aranarak taşlar yerinden alınırsa bu taşlar arasından su giden yerler susuz kalacaktır. Kısacası burada Istranca’nın geleceği konuşuluyor. Kırklareli’deki madenlerin incelenmesi taraftarıyım” dedi.
Konuşmaların ardından Özel İnceleme Komisyonuna M. Tuna Soykan, Nail Özden, Selahattin Birkaya, Cemal Vural ve Hasan Basri Korkmaz aday gösterildi. Adaylar oybirliği ile Özel İnceleme Komisyonuna seçildi. Komisyondan detaylı bir çalışma isteyen meclis Ekim, Kasım ve Aralık ayı boyunca çalışması istendi. (yy)