'' Mecbur kalmadıkça dışarıya çıkmayın”

'' Mecbur kalmadıkça dışarıya çıkmayın”

'' Mecbur kalmadıkça dışarıya çıkmayın”

'' Mecbur kalmadıkça dışarıya çıkmayın”

'' Mecbur kalmadıkça dışarıya çıkmayın”
05 Ağustos 2010 - 09:43

Kırklareli Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Saymaz, ''Sıcaklığın en üst seviyeye ulaştığı 10:00- 16:00 saatleri arasında mecbur kalınmadıkça dışarıya çıkılmaması gerekiyor'' dedi.

 



Saymaz, yaptığı açıklamada, sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısının arttığını ve metabolizmanın bu yeni duruma uyum sağlamaya çalıştığını söyledi.
Normal sıcaklılarda terlemeyle vücudun ısısını dengede tutmaya çalışıldığını ifade eden Saymaz, ancak aşırı sıcaklarda sadece terleyerek vücut ısısının dengede tutulamayacağını bildirdi.
Yaşlılar, bebekler ve kronik hastalığı olanlarda terleme mekanizması ile vücut ısısının dengede tutulmasının her zaman mümkün olamayacağını kaydeden Saymaz, şunları söyledi:
''Nem oranı yüksekse, terleme suretiyle vücut ısısı yeterli düzeye düşmeyebilir. Ayrıca şişmanlık, herhangi bir hastalığa bağlı yüksek ateş, aşırı sıvı kaybı, kalp hastalığı, ruh ve sinir hastalığı, alkol ve uyuşturucu madde kullanımı ile tedavi amaçlı tansiyon düşürücüler, idrar söktürücülerin kullanımı da sıcak havalarda terlemeyi etkileyen diğer faktörlerdendir. Bu gibi durumlarda yükselen vücut ısısı beyin ve diğer hayati organlarda hasara yol açabilir. Bu yüzden aşırı sıcakları9n yaşandığı bugünlerde, sıcaklığın en üst seviyeye ulaştığı 10.00- 16.00 saatleri arasında mecbur kalınmadıkça dışarıya çıkılmaması gerekiyor.''
* Günde en az 2 litre su tüketilmeli
Saymaz, sıcak havalarda su isteği olmaması halinde bile su içilmesi gerektiğini ve günde en az 2 litre sıvı tüketilmesini önerdi.
Kahvaltıda az yağlı peynir, zeytin ve taze sebzeler bulunması gerektiğini bildiren Saymaz, şöyle dedi:
''Kafein içeren içecekler yerine süt, meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmelidir. Yağlı besinlerin ve kızartmaların tüketiminden kaçınılmalı, yemeklerde sıvı yağlar kullanılmalıdır. Kızartma ve kavurma yerine haşlama, ızgara, kendi suyunda veya az suda pişirme gibi yöntemler uygulanmalıdır.
Terleme ile artan sıvı ve mineral kaybının önlenmesi için her zamankinden daha fazla miktarlarda sıvı alınmalıdır. Sıvı alımında su içmek esas olmakla beraber, su dışı sıvı alımında kahve, çay ve gazlı içecekler yerine süt, ayran ve meyve suyu gibi içecekler tercih edilmelidir.''
Saymaz, aşırı sıcaklıklardan en çok 4 yaşından küçük çocuklar, 65 yaş ve üzerindeki yaşlılar, bakıma ihtiyacı olanlar, hamileler, aşırı kiloluların etkilendiklerini Belirterek, ''Açık alanlarda çalışanlar, şeker, kalp, damar, beyin, damar, psikolojik hastalıklar ile kronik solunum sistemi hastalıkları bulunanlarda sıcaktan en çok etkilenenler arasındadır'' dedi. aa