Küsuf Namazı’nda dualar edildi

Küsuf Namazı’nda dualar edildi

Küsuf Namazı’nda dualar edildi

Küsuf Namazı’nda dualar edildi

Küsuf Namazı’nda dualar edildi
21 Mart 2015 - 08:21

20 Mart 2015 Cuma günü saat 09.40’ta başlayıp 13.50’ye kadar süren Güneş Tutulması nedeniyle Kırklareli’de Küsuf (Güneş Tutulması) Namazı kılındı.




HABER MERKEZİ 


20 Mart 2015 Cuma günü saat 09.40’ta başlayıp 13.50’ye kadar süren Güneş Tutulması nedeniyle Kırklareli’de Küsuf (Güneş Tutulması) Namazı kılındı.


Hızırbey Camiinde Cuma Namazı sonrası iki rekat Küsuf Namazı kılınarak dualar edildi. Hızırbey Camii İmam Ali Kutlugün, namazdan sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, güneş tutulmasında küsuf namazı kılmanın sünnet olduğunu söyledi.


Hz. Peygamberin özel günlerde namaz kılarak dua ettiğini belirten Kutlugün, şunları kaydetti;  "Böyle günlerde kılınan namaz ve edilen dualar daha çok sevaptır. Güneş tutulması, ay tutulması, gece ve gündüzün eşit olduğu bir zaman dilimidir. Bunlar dünyada özel günlerden biridir. Güneş tutulmasında küsuf namazı kılmak sünnettir. Böyle özel anlarda Allah'a dua etmek sünnettir. Cemaatin kalabalık olduğu bir ortamda cemaatimiz de bu sevaptan nasibini alsın istedim. Rabbim inşallah kabul etsin."


* Küsuf Namazı nedir?


673 Resûl-i Ekrem (sav) efendimiz, oğlu İbrahim (ra)'in vefatı esnasında "Güneş"in tutulmuş olması sebebiyle kıldırdığı namazdan sonra halkın "Güneş İbrahim'in vefatı sebebiyle tutuldu" demeleri üzerine: "Güneş ve ay, hiç kimsenin ölümünden dolayı tutulmaz. Güneş ve ayın tutulmasına şahit olduğunuzda, başınıza gelen bu hal ortadan kalkıncaya kadar namaza durup, dua etmeye bakınız"(578) hükmünü beyan etmiştir. Hüsûf (ay tutulması) Namazı da; iki rek'at olarak kılınır. Serahsi'nin Muhıyt'inde de böyledir.(579) İmam-ı Merginani; "Hüsûf Namazı cemaat ile edâ edilmez. Zira gece vakti toplanmak; korku ve fitneye sebeb olacağı için zuhur etmemiştir. Resûl-i Ekrem (sav)'in "İşte bu şiddetlerden bir şeye şahit olduğunuz zaman, hemen namaza sığınınız" buyurduğu bilinmektedir. Hüsûf (ay tutulması) Namazı'nı herkes kendi evinde edâ eder"(580) hükmünü zikretmektedir.  674 Hz. Ebû Bekir (ra)'den rivayet edilen bir Hadis-i Şerif'te Resûl-i Ekrem (sav)'in; güneş ve ay tutulmasını Allahû Teâla (cc)'nın, kudret ve hikmetine ait olaylar olarak beyan ettiği sabittir. Mü'minlerin; bu olaylar anında, namaz kılmaları ve dua etmeleri Resûl-i Ekrem (sav)'in sünnetiyle sabit olduğu içindir. Feteva-ı Hindiyye'de: "Korkuların şiddetlendiği, çok kuvvetli rüzgarların (kasırgaların) estiği, şiddetli kar ve yağmur yağdığı, güneşin kızarıp, gecenin çok şiddetli karanlık olduğu, yıldırımların düşmeye başladığı, yıldızların söndüğü ve kafirlerin saldırılarının arttığı zamanlar da da, iki rek'at namaz kılınır. Tebyin'de de böyledir. Bedai'de "Bu namazları herkes kendi evinde kılar" denilmiştir"(581) hükmü kayıtlıdır. Malum olduğu üzere müslüman; "Allahû Teâla (cc)'ya teslim olan" manasına gelen bir isimdir. Elbette "Ben de müslümanlardanım" diyen her insan; olayların mahiyeti ne olursa olsun, Allahû Teâla (cc)'ya teslim olacaktır. "Korku ve ümit" insana has ruhi hallerdir. Yukarıda zikredilen durumlarda: Allahû Teâla (cc)'ya teslim olabilmek ve bu niyetle; namaza teveccüh etmek, ne büyük bir nimettir. (Kadir Sinici)