Kültür sınırlarını kaldıran Avrupa Projesi devam ediyor

Kültür sınırlarını kaldıran Avrupa Projesi devam ediyor

Kültür sınırlarını kaldıran Avrupa Projesi devam ediyor

Kültür sınırlarını kaldıran Avrupa Projesi devam ediyor

Kültür sınırlarını kaldıran Avrupa Projesi devam ediyor
23 Kasım 2011 - 08:57

Tekirdağ’ın Çorlu Balkan Türkleri Derneği tarafından hayata geçirilen Avrupa Kültür Koridoru Çorlu-Sakar Projesi kapsamında Bulgaristan'ın Haskovo iline bağlı Topolovgrad Şehri’nde 4 gün boyunca Türk Kültür Günleri adı altında çeşitli etkinlikler düzenledi.




HABER MERKEZİ





Bulgaristan'ın Haskovo iline bağlı Topolovgrad Belediyesi 1894 Kiril ve Medodi Kültür ve Sanat Merkezi, Çorlu Tokatlılar Derneği'nin ortaklığı ve Çorlu Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü'nün iştirakiyle Avrupa Kültür Koridoru Çorlu Sakar Projesi'nin açılış töreni 27-28-29 Temmuz 2011 tarihlerinde Çorlu'da geniş katılımlı bir törenle gerçekleştirilmişti. Söz konusu açılış törenine Avrupa Birliği Siyasi İşler Dairesi Başkanı Egemen Erkoçak, Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan, projenin Türkiye ve Bulgaristan'daki ortakları ve iştirakçileri ile pekçok sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katılmıştı. Bulgaristan'dan gelen 40 kişilik heyet içerisindeki folklor ekibi ve dansçılar yöresel danslarını sergilerken, resim ve heykel dalında faaliyet gösteren sanatçılar ise Çorlu'daki meslektaşları ile tanışma imkanı buldu. Projenin ikinci aşamasında ise Balkan Türkleri Derneği yönetim kurulu üyeleri, Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan, Çorlu Belediye Başkan Yardımcıları; Kemaleddin Avcı ve Oktay Çolpan, Çorlu Belediyesi Folklor Ekibi ve Senfoni Orkestrası, yerel ressamlar, sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinden oluşan 50 kişilik heyet Bulgaristan'ın Haskovo iline bağlı Topolovgrad ilçesini ziyaret etti.


Türk Kültür Günleri adı altında düzenlenen etkinlik programının başlangıcında Çorlu Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren 12 kişilik Senfoni Orkestrası, Topolovgrad Belediyesi 1894 Kiril ve Medody Kültür ve Sanat Merkezi'nde konser verdi. Konserin açılışında Avrupa Birliği'nin resmî marşı "Neşeye Ağıt"ı seslendiren Çorlu Belediyesi Senfoni Orkestrası, klasik batı müziği, klasik Türk musikisi ve Türk halk müziğinin sevilen şarkılarını çaldı. Topolovgradlı sanatseverler konserin sonunda Çorlu Belediyesi Senfoni Orkestrasını ayakta alkışladı. Açılış konserinde Çorlu Belediye Başkan Yardımcıları; Kemaleddin Avcı ve Oktay Çolpan, Topolovgrad Belediye Başkanı Bojin Bozinov, Proje Başkanı Sezgin Engin, Çorlu Belediye Meclis Üyesi Osman Öztürk, Balkan Türkleri Derneği Başkan Yardımcısı Güner Çetin, Projenin Türkiye Koordinatörü Sunay Çolakoğlu, Projenin Bulgaristan Koordinatörü Trifon Lambof, projenin Türkiye ve Bulgaristan'daki sorumluları, Çorlu Belediyesi Folklor Ekibi, resmî kurumların temsilcileri de hazır bulundu. 


Konserin sonunda Topolovgrad Belediyesi 1894 Kiril ve Medody Kültür ve Sanat Merkezi Müdürü ve aynı zamanda projenin Bulgaristan Koordinatörü olan Trifon Lambov, Senfoni Orkestrasının şefi Hakan Özel'e teşekkür ederek çiçek takdim etti. Konser organizasyonunun sonunda hem de projenin Türkiye ve Bulgaristan ortaklarının bir araya geldiği yemekte Çorlu Belediye Başkan Yardımcısı Kemaleddin Avcı ve Topolovgrad Belediye Başkanı Bojin Bojinov geleceğe yönelik dostluk mesajları verdi.


Gezi programının ikinci gününde kültür gezileri kapsamında ilk olarak şehrin yakınlarında bulunan Sveti Troitsa Manastırı'nı ziyaret edildi. Bulgaristan Kültür Bakanlığı tarafından koruma altına alınan, yerli ve yabancı pek çok kişi tarafından ziyaret edilen Sveti Troitsa Manastırı bünyesinde bulunan kilise, ibadet yerleri, gizli merdivenlerden girilen sığınma amaçlı mahzen, rahibelerin kaldığı bölümler ve şadırvan rehberler eşliğinde gezildi. Çorlulu heyet manastırın yapılışı ve tarihçesiyle ilgili bilgiler de aldı.


Türk Kültür Günleri etkinlik programı Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan'ın, Topolovgrad Belediyesi'ni ziyaretiyle devam etti. Topolovgrad Belediye Başkanı Bojin Bojinov'un ev sahipliğinde gerçekleştirilen ziyarette Çorlu Belediye Başkan Yardımcıları; Serhad Çatalkaya, Kemaleddin Avcı ve Oktay Çolpan, Proje Başkanı Sezgin Engin, Belediye Meclis Üyeleri Osman Öztürk ve Ali Çimen, Havuzlar Mahalle Muhtarı Ahmet Özgür, Şeyhsinan Mahallesi Muhtarı Salim Sarıer ve Çorlu Balkan Türkleri Derneği yönetim kurulu ve üyeleri, Topolovgrad Belediye Başkan Yardımcısı ve Meclis Başkanı da hazır bulundu. Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan ve Topolovgrad Belediye Başkanı Bojin Bojinov, kendi şehirlerinden bahsederek komşuluk ilişkilerini ve işbirliğini geliştirmeye yönelik fikir alışverişinde bulundular.


Daha sonra ev sahibi ve misafir heyet 1894 Kiril ve Metodi Kültür ve Sanat Merkezi'ne gitti. Burada bulunan sergi salonunda Çorlulu ressamlar; Günseli Ayan, Tezcan Bahar, Lütfiye Aydoğdu Bahar, Filiz Öz, F. Uğurlu Karaca'ya ait resimler, Heykeltraş Ersin Alyakut'a heykellerinin yer aldığı serginin açılış töreni yapıldı. Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılım süreci ve Bulgaristan ile komşuluk ilişkilerini konu alan resimler katılımcılar tarafından ilgiyle incelendi. Resim ve heykel sergisinin ardından Tiyatro Salonunda, Çorlu Belediyesi Senfonu Orkestrası bir konser verdi.


Türk Kültür Günleri kapsamında düzenlenen konser ve halk oyunları gösterisinin sunuculuğunu proje görevlilerinden Raina Milanova yaptı. “Çorlu Türk Günleri'ne hoş geldiniz. Bu gecenin açılışını Çorlu Belediyesi'nin orkestrasının konseri ile yaptık. İzlediğiniz konçerto Avrupa Kültür Koridoru Çorlu-Sakar projesi kapsamında yapılmıştır. Bu projesi Avrupa Hibe Programları tarafından desteklenmektedir ve Topolovgrad Kültür ve Sanat Merkezi ortaklığıyla gerçekleştirilmektedir. Umarım bu güzel geceden sonra yeni arkadaşlar doğacaktır. Eski arkadaşlar anılarını tazeleyecektir. Bu faaliyetlerin sayesinde bizler kendi kültürlerimizi, örf ve adetlerimizi karşılıklı olarak yaparak Avrupa'da olduğu gibi kültür sınırlarını kaldırmayı hedefliyoruz. Bizler bugünler sayesinde derneklerin ve kültür merkezlerinin aracılığıyla uzun yıllar işbirliğinin temellerinin atılmasını hedefliyoruz. Sayın Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan, Belediye Başkan Yardımcısı Oktay Çolpan, Belediye Başkan Yardımcısı Serhad Çatalkaya, Belediye Başkan Yardımcısı Kemaleddin Avcı, Belediye Meclis Üyesi Osman Öztürk, Belediye Meclis Üyesi Ali Çimen, Balkan Türkleri Dernek Başkanı Sezgin Engin bugün aramızda bulunmaktadır. Avrupa'da yeni arkadaşlarım adlı kitap şu anda fuayede bulunmaktadır. 2012 yılında 9 Mayıs'ta Avrupa Birliği Günü kutlanacaktır. Sizin kitapta yazacağınız yazı ve mesajlar Avrupa Birliği'ne iletilecektir. Topolovgrad Türk Günleri etkinlikleri yapılacaktır. Bu akşam yapılacak folklor gösterileri Avrupa'ya göndereceğimiz en iyi mesaj olacaktır. Türkiye folklorunu ve sanatını gören insanlar hiçbir zaman oradan farlıyız diyemeyecektir. Türk müziğini dinleyen herkes kalbinin bir yerinde o müziği ve dansları ölünceye kadar saklayacaktır. Türk müziği ve folkloru unutulmazlar arasındadır. Şimdi bizlere sanatsal bir ziyafet sunacaklardır” dedi. Daha sonra Çorlu Belediyesi Senfonu Orkestrası’nı ve Folklor Ekibi’ni takdim etti.


Konserden sonra Topolovgrad Belediye Başkanı Bojin Bojinov, misafir heyet ve davetlilere hitaben bir konuşma yaptı. “Benim için sizleri burada misafir etmek onurdur. Ben inanıyorum ki bundan sonra sık sık görüşme fırsatıl bulacağız. Sadece kültürel anlamda değil, diğer alanlarda da işbirliğimiz artarak devam edecektir” diye konuştu.


Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan, katılımcılara hitaben bir konuşma yaptı. Avrupa Kültür Koridoru Projesi kapsamında Topolovgrad'ta bulunmaktan dolayı mutluluk duyduğunu ifade ederek, “Benim için sizleri burada misafir etmek onurdur. Ben inanıyorum ki bundan sonra sık sık görüşme fırsatıl bulacağız. Sadece kültürel anlamda değil, diğer alanlarda da işbirliğimiz artarak devam edecektir” dedi.


Ardından Çorlu ve Topolovgrad Belediyelerinin folklor ekipleri yöresel danslarını sergiledi. Folklor gösterisi sona erdiğinde iki şehrin folklorcuları birlikte sahneye çıkarak halay çektiler. Türk ve Bulgar folklorcuların oyunları izleyenler tarafından coşkuyla alkışlandı.


Etkinlik programının üçüncü gününde Çorlu'dan gelen misafir heyet rehberler eşliğinde Bulgaristan'ın Kazanlık şehrini gezdi. Bu şehirde bulunan Trakya İskra Müzesi ve Sanat Galerisi ile Altın Kubbeli Şipka Manastırını, Trak Kral Mezarları ziyaret edildi. Gezi programının sonunda ev sahibi ve misafir heyet verilen yemekte bir araya geldi. (s)