Köy kanalizasyonları Meclisi ikiye böldü

Köy kanalizasyonları Meclisi ikiye böldü

Köy kanalizasyonları Meclisi ikiye böldü

Köy kanalizasyonları Meclisi ikiye böldü

Köy kanalizasyonları Meclisi ikiye böldü
22 Kasım 2011 - 09:15

Kırklareli İl Genel Meclisi Kasım ayı 12. birleşiminde köylerin kanalizasyon sistemini tartışarak, köylerde kanalizasyon olsun, kanalizasyon olmasın düşünceleri ile ikiye bölündü.







HABER MERKEZİ


Kırklareli İl Genel Meclisi Kasım ayı 12. birleşimi 21 Kasım 2011 Pazartesi günü Meclis Başkanı Behçet Şen Başkanlığı’nda gerçekleşti.


Meclis’te gündem maddesi olarak İl Özel İdaresi’nin 17/11/2011 tarih ve 7932 sayılı ilimiz Babaeski İlçesi Sofuhalil Köyü kanalizasyon ve doğal arıtma projesinin 2012 Yılı İl Özel İdaresi Yatırım Programı’na teklifi görüşüldü.


Etüt Proje Müdürlüğü’nün teklifine göre; 26/10/2011 tarih ve 1306 sayılı Babaeski Kaymakamlığı yazısı; Babaeski İlçesi, Sofuhalil Köyü kanalizasyon, fosseptik ve doğal arıtma projesinin 2012 Yılı İl Özel İdaresi Programına alınmasını talep etmektedir. Söz konusu talebin incelenerek karara bağlanması istendi.


Teklifin okunması sonrasında İl Genel Meclis Üyeleri Çetin Şinikoğlu, Kenan Çiftçi ve Selahattin Birkaya sırayla söz alarak bulundukları ilçelerin kanalizasyon açısında sıkıntı duyulan köylerini açıklayarak bu köylerinde 2012 Yılı Yatırım Programına dahil edilmesini talep ettiler.


Meclis Üyesi Çetin Şinikoğlu, Pınarhisar İlçesi İslambeyli Köyü’nün kanalizasyon sorununu dile getirdi. Meclis Üyesi Kenan Çiftçi Vize İlçesi Akpınar Köyü’nün iller bankası destekli yapımına başlanan fakat yarım kalan kanalizasyon çalışmasının tamamlanması için teklif sundu. Meclis Üyesi Selahattin Birkaya Demriköy İlçesi Gökyaka Köyü’nün İçme Suyu Projesi’ni 2012 yatırım programına dahil edilmesini, birde Beğendik Köyü’ne bir doğal arıtma sistemi yapılmasını talep etti.


* “Derhal küçük köylerdeki kanalizasyondan vazgeçip fosseptik sistemine dönmeliyiz”


Daha sonra söz alan CHP’li İl Genel Meclis Üyesi Hasan Dağ meclisin kanalizasyon çalışmaları konusunda doğru bir mantık uygulanmadığını ileri sürerek şunları kaydetti;


“Köyler göç veriyor. Biz ise fosseptiği bıraktık, kanalizasyon sistemi yapmaya çalışıyoruz. Yapılan kanalizasyonlarda doğru, dürüst çalışanı var mı? Yok, mümkün değil? Büyük köylerde çalışıyor. Ama küçük köylerde kanalizasyonu çalıştırmak çok zor. Buralarda kanalizasyonu çalıştırmak için su ihtiyacı var. Yaz geldiğinde köylerde ancak içme suyu sağlayabiliyoruz. Ahırlarını kanalizasyona bağlayanlar var. Ondan sonra kanalizasyon tıkanıyor. Bu meclis bir şeyi yanlış yapıyor.  Bundan önceki meclislerde yanlış yapıyordu. Bizim derhal küçük köylerdeki kanalizasyondan vazgeçip sadece fosseptik sistemine dönmeliyiz. Doru sistem köylerde budur. Şimdi Babaeski İlçesi kanalizasyon için önümüze teklifi getirmiş, yarın diğerler ilçeler de getirecek. Bu doğru bir mantık değildir. “Ne koparırsam kar” hesabı yapılıyorsa bu yanlıştır.”


* “Arıtması olmayan kanalizasyon çalışmalarına karşıyım”


Daha sonra söz alan CHP’li İl Genel Meclis Üyesi Sadettin Kızmaz; “Hasan Dağ’ın sözlerine katılıyorum. İlk önce bunu iyi düşünmeliyiz, kanalizasyon yapacak mıyız, yapmayacak mıyız? Eğer kanalizasyon yapılacaksa, bunların arıtmalarını da yapmak kaydı ile kanalizasyon yapmalıyız. Eğer bütçe imkan veriyorsa Lüleburgaz köylerinin buna benzer projeleri var. Bunların 2012 yılı yatırım programına alınmasını talep ediyorum. Arıtması olmayan kanalizasyon çalışmalarına karşıyım. Bu şekilde bir yenilemenin taraftarı değilim.


CHP’li İl Genel Meclis Üyesi Kenan Çiftçi söz alarak Akpınar Köyü’nde yarım kalan kanalizasyon çalışmasının tamamlanmasını talep ederek şunları söyledi;


“Hasan arkadaşımız “kanalizasyonlar çalışmıyor” dedi. Benim köyümde 2007 yılında kanalizasyonlar faaliyete geçti ve çalışıyor. Fakat hayvan atıkları kanalizasyona bağlanmıyor. Bu şekilde çalışması mümkün değil zaten. Benim teklifin şu; Akpınar Köyü’nde yarım kalan kanalizasyon çalışması tamamlansın. Çünkü 80 bin TL tutarında bir yatırım söz konusu, yenisi yapılacak çalışmalar varsa tartışılır.”


AK Parti’li İl Genel Meclis Tomris Turan bazı köylerde çöplerin etrafa atıldığını gözlemlediğini ifade ederek; “Hafta sonu longoz ormanları gezisi yapıldı. Rabia hanımla birlikte katıldık. Gezi güzergahında geçtiğimiz köylerde çöplerin gelişi güzel etrafa atıldığını gördük ve üzüldük. Köy ortasında çöpler sağ sola atılmış vaziyette idi. Bu sıkıntının önlenmesi için nasıl bir tedbir alınmalıdır bunun tartışılması gerektiğini düşünüyorum.” dedi.


CHP’li İl Genel Meclis Üyesi Aydın Karakoç fosseptik sistemini Trakya Kalkınma Ajansı’na sunulacak bir proje ile hayata geçire bileceklerini belirterek şunları kaydetti;


“Hasan bey gerçekten ciddi bir konuyu dile getirdi. Toprak en iyi arıtmadır. Kanalizasyon sistemi yaptığımızda bunun doğal arıtmasını da yapmalıyız. Önümüzdeki yıl KÖYDES ile Kırklareli’de, bu konu ile ilgili bir proje hazırlayalım. Her ilçemize bir vidanjör ve iki çöp aracı verelim. Bunu il özel idaresi bünyesinde yapalım. Tabi ilçelerin büyüklüklerine göre sayılar değişebilir. Bu projenin gerçekleşmesi için projeyi Trakya Kalkınma Ajansı’na sunalım. Kanalizasyon yerine toprak içine fosseptik çukurları açalım. Belli aralıklar ile vidanjörler bu çukurlardan atıkları çeksin. Sular toprak tarafından süzülerek gideceği için vidanjörler sadece katı atıkları çekecek. Sularda süzülüp toprağa karışacak. Buna yönelik bilimsel bir projeyi bütünlüklü olarak hazırlayıp, kalkınma ajansına sunarsak her köyde bu sorunu çözmüş oluruz.”


CHP’li İl Genel Meclis Üyesi Nedim Orcan söz alarak ; “Önceki birleşimlerde yatırım teklifleri ile ilgili 7 kaymakamlığın teklifleri önümüze geldi. Komisyonlar bu teklifleri inceledi ve yapılacak çalışmalar belli olduktan sonra meclis tarafından onaylandı. Babaeski Kaymakamlığı acaba bu teklifi unuttu mu? Yoksa diğer kaymakamlıkların bu şekil teklifleri olacak mı? Bu soruları merak ediyorum.” şeklinde bir soru yöneltti.


* “Şuana kadar yapılan kanalizasyonların tamamı sağlıksız”


Daha sonra söz alan CHP’li İl Genel Meclis Üyesi Alaattin Ergin, köylerdeki kanalizasyonların sağlıksız olduğunu ileri sürerek şunları kaydetti;


“Kanalizasyon yaptırmak için muhtarlar “A köyü yapmış bizde yapalım” diye bu işin içine giriyor. Şuana kadar yapılan kanalizasyonların tamamı sağlıksız. Örnek Pancarköy, sadece mutfak suları bağlamak amacı ile kanalizasyon yapılmış, ama ahırını, tuvaletini bağlayan var. Şuanda Pancarköy’de bir kanalizasyon rezaleti var. Bu çalışmaları düşünerek yapmalıyız. Kanalizasyonu bağlayınca köyün içinden geçen dereye salıyorlar. Böylece çok büyük bir kirlilik oluyor.”


* “İnsanların yaşadığı yerlerde problemler çözülmelidir”


Kanalizasyon ile ilgili söz alan meclis üyelerinin bir bölümü bu sistemin köylere uygulanmasındaki yanlışlıkları hatırlatırken, bazı üyelerde kanalizasyon sisteminin köylerde olması gerektiğini belirtti. Son sözü Meclis Başkanı Behçet Şen söyleyerek şu ifadeleri kullandı;


“İnsanın köylüsü-kentlisi olmaz. Her insan, insan olduğu için yaşamsal taleplerinde kalitede isteyebilir. Kent ve köy ayrımı yapılmaması gerekir. Büyük, küçük köy ayrımı olmaması gerekir. İnsanların yaşadığı yerlerde problemler çözülmelidir. Bu insanların hepsi üretiyor ürettiği gibi devlete vergi veriyor. Geçmiş dönemde köy okulları vardı. Şimdi onların tamiratını dahi yaptıramıyoruz. Köyden kente göç bu nedenlerden yaşanabiliyor. Varoşlar oluşuyor diyoruz. Bu oluşumu hepimiz dolaylı olarak tetikliyoruz.”


Başkan Şen daha sonra gündem maddesini Altyapı Komisyonu’na havalesi istemi ile oylamaya sundu ve madde oy birliği ile incelenmek üzere komisyona havale edildi. (cs)