“Kovan içerisindeki nem arıyı üşütüyor”

“Kovan içerisindeki nem arıyı üşütüyor”

“Kovan içerisindeki nem arıyı üşütüyor”

“Kovan içerisindeki nem arıyı üşütüyor”

“Kovan içerisindeki nem arıyı üşütüyor”
18 Nisan 2012 - 09:22

Kırklareli Arı Yetiştiriciliği Birliği Başkanı Rıdvan Ulus; “Kapalı ve boyalı olan Kovan, arıyı ısıtan değil, üşüten bir mekanizma haline geliyor” dedi.




HABER MERKEZİ





Ulus, nem oranının yüksek olduğu Kırklareli’de, kovan içerisindeki hava sirkülasyonu için arı yetiştiricilerinin kovanın tabanın açık telli ve polen kapanlı olması ile arı kovanlarının boyasız olmasına dikkat etmeleri konusunda uyarıda bulundu.


Arıkovanı içerisindeki nemin bir şekilde dışarı çıkması gerektiğini ifade eden Ulus, nem oranı yüksek olan kovanlarda arıların üşüyerek ölmelerine neden olduğunu söyledi.


Ulus, yaptığı açıklamasında şunları söyledi;


“Kırklareli Bölgesi’nde nem oranı çok yüksektir. Nem oranı Kırklareli’de en az yüzde 60 olarak ölçülüyor. Bu nem oranı ise arılar için oldukça yüksek. Hal böyle iken nem oranının dışarıda yüzde 60 olarak ölçülürken kapalı arı kovanı içerisinde bu oran daha da fazla oluyor.


Nem, girdiği arı kovanından tekrardan dışarı çıkması lazımdır. Kovan tabanları kapalı ve boyalı olduğu için bu nem, kovanın içerisinde kalıyor ve dışarıya çıkamıyor. Aynı zamanda da kovan içerisindeki nem arıyı üşütüyor ve kovan arıyı ısıtan derken üşüten bir mekanizma haline geliyor. Arıcılarımızın dikkat etmesi gerek bir diğer husus ise kovanın boyasız olmasıdır. 


Arı kovanının içerisindeki nemin dışarı çıkamamasında kapalı olması kadar boyalı olması da etkiliyor. Boyalı kovan içerisindeki nemi muhafaza ederek hava sirkülasyonunu engelliyor. Bu sayede kovan içerisindeki nem oranı yüksek olunca arı üşüyor ve ölümler meydana geliyor. Bu olumsuzlukları ortadan kaldırmak için bir takım tedbirler alınması şart.” (ue)