''Kış aylarında bol bol C Vitamini tüketilmeli''

''Kış aylarında bol bol C Vitamini tüketilmeli''

''Kış aylarında bol bol C Vitamini tüketilmeli''

''Kış aylarında bol bol C Vitamini tüketilmeli''

''Kış aylarında bol bol C Vitamini tüketilmeli''
16 Şubat 2011 - 09:23

Kırklareli Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Saymaz, kış aylarında bol bol C vitamini tüketilmesi gerektiğini söyledi. Saymaz yaptığı açıklamada, kendimize en çok özen göstermemiz gereken mevsimlerden birinin de kış mevsimi olduğunu belirtti.

 



 
Her mevsim olduğu gibi bu mevsimde de beslenmemize özen göstermemiz ve sağlıklı beslenmeye devam etmemiz gerektiğini ifade eden Saymaz, ''Isınmak için giydiğimiz kalın giysiler kadar, içten ısınmayı sağlayacak besinlerin içeriği de azımsanamaz öneme sahiptir'' dedi.
Metabolizmayı hızlandırarak, vücudu ısıtan bazı besin gruplarını diyetimize ekleyerek kış aylarında yavaşlayan vücut çalışma hızını artırabilmenin mümkün olduğunu bildiren Saymaz, şöyle devam etti:
''İçimizi saran üşüme ve yorgunluk, havaların hızla soğumasıyla isteksizlik ve halsizliğe bırakır kendini. Sadece hava sıcaklığı değil, metabolizmamız ve beslenme alışkanlıklarımızda da etkilenir bu değişimden. Kış aylarında bol bol C vitamini tüketmeliyiz. Öğün atlamadan az ve sık beslenmeye kışın da dikkat etmeli, yağlı ve şekerli besinler yerine, uzun süre tok tutma özelliğine sahip posalı besinler olan tam tahıl ürünlerine, taze mevsim sebze ve meyvelerine yönelmeliyiz.
     Havaların soğuması ve beslenmemizdeki uygunsuzluklar sonucunda bağışıklık sistemimizin alarm vermeye başlaması da soğuk algınlıklarının ve nezlenin habercisi olabilir. Vücut direncinin azalmasıyla baş gösteren gripten korunmak, sanıldığı kadar zor değildir. Güçlü bir savunma mekanizması oluşturmak yeterli ve dengeli beslenme ile mümkündür. Bağışıklık sisteminde vitamin ve minerallerin önemi büyüktür. Son yıllarda yapılan araştırmalar, antioksidan vitaminlerin, bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve hücre zararı, doku hasarına yol açan serbest radikalleri vücuttan uzaklaştırdığını göstermiştir. Bu sayede vücut direnci artmakta, böylelikle enfeksiyonlara yakalanma riski azalmaktadır.''
* “Balık, güçlü bir antioksidandır”
Kış aylarında balığın güçlü bir antioksidan olduğunu ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkili olduğunu ifade eden Saymaz, bu mevsimde balık tüketilmesi gerektiğini kaydetti.
Saymaz; ''Balık, balık yağı, keten tohumu, soya fasulyesi ve cevizde bulunan omega-3 yağ asitleri güçlü bir antioksidandır ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkilidir. Önemle vurgulamamız gereken bir diğer husus da yüzünü az gösteren güneş ve bununla beraber D vitamini gereksinmesini karşılamaktaki sıkıntılarımızdır. Bu nedenle havanın güneşli olduğu günlerde 20 dakika kadar güneş ışığından direkt olarak yararlanılmalıdır. Özellikle kemik ve diş gelişimi için önemli olan D vitamininin diğer bir kaynağı da balıktır. Artan D vitamini gereksinimini karşılamak için bu günlerde daha fazla balık tüketilmelidir. Vücut ısısını dengede tutabilmek için bol sıvı alımı gerekmektedir'' şeklinde konuştu.
* Kış mevsiminde dikkat edilmesi gerekenler
Kış aylarında mutlaka bir doktor kontrolünden geçilmesi gerektiğini işaret eden Saymaz, vücudunuza uygun egzersizler yapıp, varsa fazla kiloların verilmesi gerektiğini belirtti.
Konserve yerine gıdaların taze olarak tüketilmesi gerektiğini kaydeden Saymaz, özellikle katı yağ olarak bilinen tereyağı ve margarinleri tüketmekten sakınılması gerektiğini söyledi.
Saymaz, kış mevsiminde dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:
''D Vitamini ihtiyacını karşılamak için kışın daha fazla balık tüketmeye dikkat edin. Kırmızı et yerine beyaz et veya balıketi tercih edin. Kuru fasulye, nohut, yeşil mercimek gibi kuru baklagiller iyi birer protein kaynağıdır. Kış mevsiminde artan protein ihtiyacı haftada 2-3 gün bu besinlerden rahatlıkla karşılanabilir. Et tüketimini, protein yönünden fakir olan sebzelerle beraber yapmak besin kalitesini artırır. Salata, kışın da vitamin ve mineral ihtiyacını karşılayabilmesi bakımından en ideal yiyeceklerdendir. Kış mevsiminde yağlı besinlerin tüketimi artmaktadır. Bu da kilo kontrolü üzerine olumsuz etkiler yapar. Özellikle katı yağ olarak bilinen tereyağı ve margarinleri tüketmekten kaçınmalı, yemeklerimize ekleyeceğimiz zeytinyağı ve diğer sıvı yağları ise kontrollü olarak tüketmeliyiz.'' aa