“Kış aylarında beslenmenize dikkat edin”

“Kış aylarında beslenmenize dikkat edin”

“Kış aylarında beslenmenize dikkat edin”

“Kış aylarında beslenmenize dikkat edin”

“Kış aylarında beslenmenize dikkat edin”
23 Ekim 2010 - 16:22


* Kırklareli Sağlık Müdürü Saymaz; ''Kış aylarında vücut direncini
attırılmasında vücudun savunma sisteminde rol oynayan ve Antioksi’dan
olan C Vitamini, A Vitamini, E Vitamini, Çinko içeren gıdaların
tüketilmesine dikkat edilmelidir'' dedi.




Kırklareli Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Saymaz, Sonbahar mevsimini bitirip kış mevsimine başladığımız şu günlerde bağışıklık sistemimizi güçlendirmemiz için, vücut direncini attırılmasında vücudun savunma sisteminde rol oynayan ve Antioksi’dan olan C Vitamini, A Vitamini, E Vitamini, Çinko içeren gıdaların tüketilmesine dikkat edilmesi gerektiğini bildirdi.
Saymaz yaptığı açıklamasında, bağışıklık sistemimizi güçlendirmenin temelinde yeterli ve dengeli beslenmeden geçtiğini söyledi.
Uzun süreli açlıktan kaçınılmalı ve fast-food yiyeceklerden uzak durulması gerektiğini ifade eden Saymaz, şöyle devam etti:
''Öğün sayımız 3 ana 3 ara öğün şeklinde olmalıdır. Metabolizmanın hızlanması ve tokluk hissinin oluşması için buna dikkat edilmelidir. Kahvaltı en temel öğünümüzdür. Mutlaka düzenli kahvaltı yapılmalıdır. Öğün atlanmamalıdır. Öğle ve akşam yemeklerinde 4 ana besin grubundan (et grubu, süt grubu, sebze ve meyve grubu, ekmek ve tahıllar grubu) grubundan olmalı porsiyon miktarlarına dikkat edilmelidir. Ara öğünlerde vitamin mineral ve posadan zengin meyve veya tokluk hissi sağlayan süt ve süt ürünleri tercih edilmelidir. Sıvı alımına dikkat edilmelidir. 2-3 lt sıvı su olarak tüketilmelidir. Su sindirim sistemimizi düzenlerken bir yandan da açlık hissimizi bastırır.
Kuşburnu, ıhlamur adaçayı, zencefil, rezene, nar, kekik otu gibi bitki çaylarının yaygın görülen kış hastalıklarına karşı olumlu etkileri bulunmaktadır. Kış aylarında grip nezle gibi enfeksiyon hastalıkları sıkça görülür. Bu nedenle bağışıklık sistemimizin güçlenmesinde rol oynayan besin ögeleri vitamin ve minerallere beslenmemizde yer verilmelidir.''
Vitamin ve minerallerden zengin olan sebze ve meyve tüketiminin attırılması gerektiğini vurgulayan Saymaz, ''Vücut direncini attırılmasında vücudun savunma sisteminde rol oynayan ve antioksidan olan C vitamini, A Vitamini, E Vitamini, Çinko içeren gıdaların tüketilmesine dikkat edilmelidir. Bireylerin bu gibi besin ögelerini doğal yollardan almaları gerekir. Hem sağlıklı bir kış mevsimi geçirmek hem de ideal ağırlığımızı korumak için yeterli ve dengeli beslenmeye özen göstermeliyiz'' dedi.
* “Kış aylarında kilo alışı artar”
Saymaz, yaz aylarındaki hareketliliğimizin kış ayına göre daha az olduğundan dolayı kilo alışının arttığını bildirdi.
Kilo alışı sebebiyle beslenmeye çok dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Saymaz, şöyle devam etti:
''Beslenme Büyüme ve gelişme, yaşamın sürdürülmesi ve sağlığın korunması için gerekli olan enerji ve besin ögelerinin yeterli ve dengeli olarak vücuda alınmasıdır. Sonbahar mevsimini bitirip kış mevsimine başladığımız şu günlerde bağışıklık sistemimizi güçlendirmemiz gerekir.
Bağışıklık sistemimizi güçlendirmenin temelinde yeterli ve dengeli beslenme yatmaktadır. Kış aylarında kilo alışımız artar. Bunun nedeni, bazal metabolizma hızımız azalır ve harcanandan daha fazla enerji tüketimiyle kilo almaya başlarız. Kilo almanın ikinci nedeni gündüzlerin kısa gecelerin uzun olmasıdır. Gündüzler kısa olduğundan beslenmemize çok dikkat etmeyiz. Gece olunca gün boyu yaşanan uzun süreli açlıktan yemek yememizi kontrol edemeyiz. Diğer kilo almamızdaki etken ise soğuklarla birlikte vücut ısımızın azalmasıdır.
Vücudumuz soğuklardan kendisini korumak için gerekli ısıya ulaşmak zorundadır. Bu ısıya ulaşmak için ek olarak enerjiye ihtiyaç vardır. Bu enerjiyi de besinlerden alırız. Yüksek enerjili besinler karbonhidratlar ve yağdan zengin gıdalardır. Bu tür gıdaların fazla tüketilmesi kilo almamıza sebep olur. Kışın enfeksiyon hastalıkları, grip nezle daha sık görülür.'' aa