Kırklareli’nin kadınları el emeği, göz nurlarını sergiliyor

Kırklareli’nin kadınları el emeği, göz nurlarını sergiliyor

Kırklareli’nin kadınları el emeği, göz nurlarını sergiliyor

Kırklareli’nin kadınları el emeği, göz nurlarını sergiliyor

Kırklareli’nin kadınları el emeği, göz nurlarını sergiliyor
06 Mart 2012 - 10:22

“08 Mart Dünya Kadınlar Günü” dolayısıyla Kırklareli Kent Konseyi Kadın Meclisi tarafından düzenlenen etkinliklerin ilki 05 Mart 2012 Pazartesi günü gerçekleştirildi.




HABER MERKEZİ





Kırklareli Kadın Girişimcileri Derneği Lokali’nde saat 14.00’te gerçekleştirilen etkinlikte “Üç Boyutlu Resim Sergisi”, “Takı Yapıyorum Sanat Atölyesi” ile “Üreten Eller Karma El İşleri Sergisi”nin açılışı yapıldı.


Açılışa; Kırklareli Belediye Başkan Yardımcısı Ünal Başkur, Kırklareli Belediye Meclis Üyesi Resul Yıldırım, Kırklareli Kent Konseyi Başkanı Münür Saygın, Kırklareli Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Aysun Eyüboğlu Erşen, Kırklareli Kadın Girişimciler Derneği Başkanı Cemile Özeker ile Dernek ve Kadın Meclisi Üyeleri katıldı. 


Sergi açılyışında konuşma yapan Kırklareli Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Aysun Eyüboğlu Erşen şunları kaydetti:


“8 Mart 1857 tarihinde ABD'nin New York kenti’nde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları için bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda çoğu kadın, 129 işçi hayatını kaybetti.


26-27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka'nın Kopenhag Kenti’nde Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı’nda Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihinde ölen kadın işçiler anısına 8 Mart'ın Dünya Kadınlar Günü olarak anılması önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi. Tarihin 8 Mart olarak saptanışı 1921'de Moskova'da yapılan 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı'nda gerçekleşti. 1. ve 2. Dünya Savaşı yılları arasında bazı ülkelerde anılması yasaklanan Dünya Kadınlar Günü, 1960'lı yılların sonunda Amerika Birleşik Devletleri'nde de anılmaya başlanmasıyla daha güçlü bir şekilde gündeme geldi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 'de 8 Mart'ın "Dünya Kadınlar Günü" olarak anılmasını kabul etti.


Türkiye'de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında "Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlandı. 1975 yılında ve onu izleyen yıllarda daha yaygın olarak kutlandı, kapalı mekanlardan sokaklara taşındı. "Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı" programından Türkiye'nin de etkilenmesiyle, 1984'ten itibaren her yıl çeşitli etkinliklerle "Dünya Kadınlar Günü" kutlanmaktadır. 


Biz kadınlar dünya nüfusunun yarısını oluşturuyoruz. Ancak dünyadaki taşınmaz mal varlığının onda birine, üretim gelirlerinin üçte birine sahibiz. Dünyada ve ülkemizde aile içi şiddetten, çağdışı, insanlık dışı törelerden, sorumlusu olmadığımız savaşlardan, ekonomik sorunlardan en fazla etkilenen biz kadınlarız. Dine ve siyasete alet edilen, bedeni ve kimliği ile sömürülen yine bizleriz.


Biz kadınlar; kadının ve erkeğin birey olarak toplumdaki yerinin çok önemli olduğunu biliyoruz, ancak erkek egemen aile ve toplum yapısına karşıyız. Gerek ailede, gerek toplumda eşit konumda olmak, eğitimden, üretimden, insan hak ve özgürlüklerinden eşit olarak yararlanmayı istiyoruz. Parlementoda, yerel yönetimlerde, işyerinde ve evimizde kendi kimliğimizle her alanda varolmak, katılımcı olmak istiyoruz.


Ülkemizde, Atatürk' ün Türk kadınına pek çok Avrupa ülkesinden daha önce tanıdığı çağdaş hakların onuruyla yaşarken; tüm kadınlarımızı Cumhuriyetimizin kazandırdıklarının bilincinde birlik olmaya ve geleceğimiz için, bu değerleri korumanın sorumluluğunu taşımaya çağırıyor, "8 Mart Dünya Kadınlar Günü"nü saygı ve sevgiyle kutluyoruz.” 


Konuşmaların ardından; Üç Boyşutlu Resim Sergisi”, “Takı Yapıyorum Sanat Atölyesi” ile “Üreten Eller Karma El İşleri Sergisi” açıldı. Katılımcılar sergiyi gezerek ilgililerden bilgiler aldılar.


Kırklareli Kent Konseyi Kadın Meclisi tarafından “08 Mart Dünya Kadınlar Günü” dolayısıyla düzenlenen etkinlikler kapsamında açılan sergi 10 Mart 2012 Cumartesi gününe kadar Kırklareli Kadın Girişimcileri Derneği Lokali’nde açık kalacak. (s)