Kırklareli’nin Ahisi Ödülü’nü Elmas Büyükdere aldı

Kırklareli’nin Ahisi Ödülü’nü Elmas Büyükdere aldı

Kırklareli’nin Ahisi Ödülü’nü Elmas Büyükdere aldı

Kırklareli’nin Ahisi Ödülü’nü Elmas Büyükdere aldı

Kırklareli’nin Ahisi Ödülü’nü Elmas Büyükdere aldı
24 Eylül 2014 - 07:21

“Ahilik Haftası” Kutlamaları kapsamında Kırklareli Üniversitesi Rektörlüğü Kültür Merkezi Salonu’nda düzenlenen programda Ney Sanatçısı Hakan Konyar, Doğaçlama Ney Dinletisi sundu. Ney Dinletisi’nin ardından Raşit Gündoğdu “Tolumda Dinamiklerinden olan Ahilik” konulu konferans düzenledi.










 


HABER MERKEZİ


22-27 Eylül tarihleri arasında kutlanmakta olan “Ahilik Haftası”  kapsamında 23 Eylül 2014 Salı günü saat 10.00’da Kırklareli Üniversitesi Rektörlüğü Kültür Merkezi Salonu’nda bir program gerçekleştirildi.


Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda Ney Sanatçısı Hakan Konyar, Doğaçlama Dinletisi sundu. Büyük beğeniyle dinlenen Ney Dinletisi’nin ardından Kırklareli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Raşit Gündoğdu tarafından “Tolumda Dinamiklerinden olan Ahilik” konulu konferans verildi.


Gündoğdu konferansta şunları kaydetti;


“Hangi çağda ve yerde olursa olsun toplumda en önemli konu, o toplumun sosyal ve ekonomik durumunun ablakla bütünleşerek yükselmesidir. Bu konu, güvenliğin, haber alma, delicim, yolların ve taşıt araçlarının ilkel ve yetersiz olduğu o çağlarda büsbütün önem kazanıyordu. Bu koşullar altında yurttaşlara yurt sevgisi ve onu koruma, ülkede sanatı ticareti ve türlü meslekleri geliştirme yeteneği vermek için çok çaba harcamak gerekiyordu. Ülkenin ileri gelenleri, düşünürleri, halkı her tür tehlikelere karşı güçlendirmeye ve örgütlendirmeye çalışıyorlardı. Bu gereksinmeler, Türklerin Asya'dan çıkıp Anadolu'ya gelişlerinden sonra büsbütün önem kazandı; çünkü Anadolu, bu yeni gelen Türkler için, çevre, iklim, din, kültür vb. yönlerden bambaşka ve yepyeni koşullan kapsayan bir yerdi. Böyle bir bölgede kısa sürede her yönden kendilerini tanıtma durumunda idiler. Onların, Selçuklu Türkleri olarak bu yeni yurtlarında kurdukları en köklü, en etkili sosyo-ekonomik kurum, Ahilikti.”


Kırklareli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Raşit Gündoğdu’nun Ahilik ile ilgili olarak geniş bir sunum yapmasının ardından Gündoğdu’ya Kırklareli Ticaret İl Müdürü Gültekin Hadi tarafından günün anısına plaket verildi. Programın başında Ney Dinletisi sunan Hakan Konyar’a plaketini Kırklareli İl Milli Eğitim Şube Müdürü Yaşar Eker verdi. İlin Ahisi Ödülü ise Kırklareli’de Bayan Kuaförü dükkanı işleten ve aynı zamanda CHP Kırklareli Belediye Meclis Üyesi olan Elmas Büyükdere’ye verildi. Büyükdere’nin ödülünü Kırklareli Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ali Fuat Şeker verdi.


Programın sonunda ise yeni ustalara belgeleri verildi. Rahman Yalman, Barış Tıkılı, Serkan Kapısız, Görkem Karçil, Hasan Kaymak, Cüneyt Olcay’ın Ustalık Belgeleri’ni Kırklareli Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Fikret Kumcu verdi. (Kadir Sinici)