Kırklareli’deki Gezi Parkı Davaları’nda beraat çıkmadı

Kırklareli’deki Gezi Parkı Davaları’nda beraat çıkmadı

Kırklareli’deki Gezi Parkı Davaları’nda beraat çıkmadı

Kırklareli’deki Gezi Parkı Davaları’nda beraat çıkmadı

Kırklareli’deki Gezi Parkı Davaları’nda beraat çıkmadı
23 Şubat 2014 - 14:32

* Kırklareli'de, Gezi Parkı odaklı eylemlere katılarak, "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu"na aykırı davrandığı iddiasıyla yaklaşık 472 kişi hakkında açılan davaların duruşmaları görülmeye başlandı. Hakkında dava açılan sanıklar, sabahın erken saatinde Kırklareli Adliye Sarayı önüne geldi. Duruşma ve yoğunluk nedeniyle adliyenin bulunduğu cadde trafiğe kapatıldı, bölgede çok sayıda polis geniş güvenlik önlemleri aldı.

HABER MERKEZİ
Kırklareli'de Gezi Parkı Olayları sırasında yürüyüş yapan yaklaşık 472 kişi hakkında açılan davanın ilk duruşması 21 Şubat 2014 Cuma günü Kırklareli Adliyesi Ceza Mahkemesi'nde görüldü. 5 davanın görüldüğü mahkemede ilk etapta 122 kişi hakim karşısına çıktı. Bu davaların 4’ü gezi olayları bir tanesi ise 4+4+4 Yasası’nı protesto olayları için görüldü.
Kırklareli Adliyesinde görülen 5 dava ileri bir tarihe ertelendi. Kırklareli Emniyet Müdürlüğü ekipleri çelik bariyerlerle adliye önü ve çevresinde geniş güvenlik önlemleri alırken, TOMA ve Çevik Kuvvet ekipleri çevrede hazır bekletildi. Haklarında dava açılanlar adliye girişinde detaylı aramadan geçirilerek binaya alınırken, davayı takip etmek isteyen gazeteciler ise adliye binasına alınmadı. Sanık avukatlarından Emrah Aslan ise 2 avukatın reddi hakim başvurusunda bulunduğu bazı duruşmaların ertelendiğini söyledi.
Kırklareli Adliyesinde görülmeye başlanan davalara destek olmak için CHP İstanbul Milletvekilleri Ali Özgündüz, Mahmut Tanal, Melda Onur, CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner, CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Akgün, Kırklareli Belediye Başkanı Av. Cavit Çağlayan, CHP Kırklareli Belediye Başkan Adayı Mehmet Siyam Kesimoğlu, CHP Kırklareli İl Başkanı Recep Zengin, KESK Genel Sekreteri İsmail Hakkı Tombul, Eğitim-Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız, TMMOB ikinci Züber Akgöl, TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi H. Can Doğan, Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Ahmet Atalık, SES Genel Başkanı Çetin Erdolu, İstanbul Tabip Odası Başkanı Taner Gören, , İstanbul Tabip Odası Sekreteri Ali Çerkezoğlu katıldı.
Sanık avukatlarından Emrah Aslan ise 2 avukatın reddi hakim başvurusunda bulunduğu bazı duruşmaların ertelendiğini söyledi.Baro Başkanı Harun Saygılı ise bir kişi için eyleme katıldığı her gün için ya da birkaç suçtan dava açıldığını tahmin ettiklerini söyledi. Baro olarak bu konuda bir komisyon oluşturduklarını ve davaları incelediklerini dile getiren Saygılı, şu anda sanık, dava ve iddianame sayısı konusunda kesin bir rakam ifade etmenin zor olduğunu kaydetti. Duruşmayı izlemek için Kırklareli’ne gelen CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner,  yaptığı açıklamada, hiçbir şiddet gösterisi olmadığı halde davanın açılmasına anlam veremediklerini söyledi. İlhan Cihan yaptığı açıklamada şunları kaydetti;  "Umuyorum ki hak yerini bulacak ve insanların, anayasal haklarını kullanmalarından dolayı bu tarz uydurma, gereksiz davalarla yorulmalarına son verilecektir. Neredeyse her evden, her aileden 1 kişi yargılanır durumda" dedi.
* Çağlayan “Kırklareli’de ki gösteriler olaysız bitti”
Kırklareli Belediye Başkanı Cavit Çağlayan Kırklareli'de Gezi Parkı olayları sırasında yürüyüş yapan yaklaşık 472 kişi hakkında açılan davaları izlemek için geldiği Adliye binası önünde yaptığı açıklamada şunları kaydetti;
“Bugün ilk duruşmada beraat çıkar diye düşünüyorum. Savcılık’tan takipsizlikler var mahkemelerden beraatlar var örnekler var. Kırklareli’deki gezi yürüyüşleri Türkiye’ye örnek olaysız anlamında. Buna rağmen rekor sayıda dava açılmasının hiçbir anlam veremedik. Bugün ilk duruşmada mahkeme bu konuyu iyi incelemiştir ve şahısların beraatına karar vererek Kırklareli’ni rahatlatır.”
* Kesimoğlu; “Kırklareli’de 500’e yakın sanığın olduğu bin 309 tane dava açılmıştır”
Kırklareli Milletvekili aynı zamanda CHP Kırklareli Belediye Başkan Adayı Mehmet Siyam Kesimoğlu Kırklareli Adliyesinde görülmeye başlanan gezi parkı yürüyüşlerinde haklarında acılan davalar için hakim karşısına çıkacak olan kişilere destek vermek için geldiği adliye önünde gazetecilere yaptığı açıklamada şunları kaydetti;
“Ülke tarihinde, demokrasi tarihinde çok önemli bir konudur gezi olayları. Bilindiği gibi sadece üç beş tane ağacın katledilmesi meselesi değildir. Aslında temel mesele insanların özel yaşamına, eşitliğine, özgürlüğüne ve bugüne kadar koruduğu değerlere yapılan saldırıya karşı bir direnme hakkıdır, demokratik tepkisini kullanmak hakkıdır. Devlete karşı işlenen suçlar kapsamına alınmak istenmektedir, bu demokrasi için bir ayıptır, siyasi bir karardır. Ülkenin her tarafında olduğu gibi Kırklareli’de yaşayan Atatürkçü, Yurtsever, Aydın, Çağdaş, Demokrat insanlarımız son derece demokratik bir biçimde bu tepkilerini dile getirmişlerdir. Aramızda Emniyet mensubu arkadaşlarımız olduğunu biliyoruz onlarda çok yakından şahitler, hiçbir olay gerçekleşmedi. Kırklareli’de 500’e yakın sanığın olduğu bin 309 tane dava açılmıştır. Bu demokrasi adına ayıptır. Bu ayıbın temizleneceğine, Türkiye’nin ve Kırklareli’nin demokrasi tarihine hak ettiği yeri alacağına ben gönülden inanıyorum.”
*Mahkeme sonrası yürüyüş yapıldı
Kırklareli adliyesinde görülen Gezi Parkı odaklı eylemlere katıldığı iddiasıyla yaklaşık 470 kişi hakkında açılan davaların duruşmaları farklı bir tarihe ertelendi. Duruşmaların sona ermesinden sonra adliye binasından Dingiloğlu parkına kadar yürüyüş yapıldı. Dingiloğlu parkında yapılan konuşmaların ardından grup olaysız bir şekilde dağıldı. (Kadir Sinici)