“Kırklareli uyumadı, tarihine sahip çıktı”

“Kırklareli uyumadı, tarihine sahip çıktı”

“Kırklareli uyumadı, tarihine sahip çıktı”

“Kırklareli uyumadı, tarihine sahip çıktı”

“Kırklareli uyumadı, tarihine sahip çıktı”
05 Ağustos 2010 - 09:27


* Bağımsız Tarım Orman ve Çevre Sendikası Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Göksal Çidem,  Kırklareli Valisi Cengiz Aydoğdu tarafından Tabyalarda yapılan incelemenin olumlu bir gelişme olduğunu belirtti.


HABER MERKEZİ
2009 yılı Kasım ayında gazetemiz aracılığı ile Bağımsız Tarım Orman ve Çevre Sendikası Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Göksal Çidem’in girişimleri ile merkez ilçede bulunan Seyfioğlu Tabyası’nın içler acısı halini “KIRKLARELİ UYUMA, TARİHİNE SAHİP ÇIK” manşeti ile kamuoyuna duyurmuştuk.
Haberin yayınlanmasının ardından Kırklareli Valiliği tarafından merkez ilçedeki Seyfioğlu ve Taş Tabya’da gerekli incelemeler yapılarak buraların restore edilip, turizme kazandırılması için gerekli adımlar atılmaya başladı.
Geçtiğimiz gün Kırklareli Valisi Cengiz Aydoğdu tarafından bu iki Tabya’da yapılan incelemeler sonrasında gerkeli çalışmaların başlatılması için girişimlerin yapılmasının memnuniyet verici olduğunu belirten Bağımsız Tarım Orman ve Çevre Sendikası Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Göksal Çidem gelişmelerle ilgili olarak şunları kaydetti:
“Geçtiğimiz yıl 2009  Kasım ayında Yeşilyurt Gazetesi ile birlikte, Seyfioğlu Tabyası’na bir inceleme gezisi düzenlemiş ve gördüğümüz içler acısı manzara karşısında yöremiz insanımızın dikkatini çekmek için “KIRKLARELİ UYUMA, TARİHİNE SAHİP ÇIK” diye haykırmıştık.
Bu haykırışın ardından ilimizde birçok İdareci, Kurum, Kuruluş ve Sivil Toplum Örgütlerini ziyaret ederek konu hakkında bilgi alışverişinde bulunduk. Son olarak  konuyu Bir dosya ekinde Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ertuğrul Günay'a  ilettik. Tabyanın bugünkü durumunu şöyle  özetledik; “İlimiz sınırları içerisinde bulunan Seyfioğlu Tabyası ne yazık ki  terk edilmiş, evsizlere mekan olmuş, her türlü tahribat had safhadadır.  Millî, manevî, tarihî, kültürel  değerlere sahip olan tabyamızın öncelikle  korunması  yaşatılması için acilen önlem alınılması gerekmektedir.  Yöremiz ve ülkemiz insanının hizmetine sunulmasıyla  millî bütünlüğün güçlenmesine ve  ilin ekonomik gelişmesine katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Ekte sunduğumuz  resimlerden de anlaşılacağı üzere tarihi mirasımızın son durumu oldukça üzüntü verici bir konumdadır. 2012 yılı Balkan Savaşları’nın 100. yılıdır. Balkan Savaşları’nın 100. yılında tarihi mirasımızın  bugünkü metruk ve amacı dışında kullanılmasının önüne geçilerek halkımızın hizmetine açılmasını diliyoruz."   
Gönderdiğimiz dokümanları değerlendiren Bakanlık yetkilileri 23 Temmuz 2010 tarihinde Bakanlıktan tarafımıza verilen yazılı bilgide Seyfioğlu Tabyası ile ilgili olarak röleve, restitüsyon ve restarasyon projelerinin hazırlanmasına ilişkin  yaklaşık  maliyetin hazırlanması için  İstanbul Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü’ne görev verildiği belirtilmiştir.
Milli Bütünlüğümüzün  sembolü olan tarihi tabyamızın bugünkü içler acısı durumundan kurtarılarak, gelecek nesillere aktarılması ile milli manevi  kültürel değerlerin gelecekte de  yaşatılması sağlanmış olacaktır. Tarihi tabyamızın  kurtarılması için çaba sarfeden herkese katkılarından dolayı teşekkür eder saygılar sunarız.” (s)