Kırklareli Türkiye’nin Şehirleri Sürdürülebilirlik Araştırması’nda yer aldı

Kırklareli Türkiye’nin Şehirleri Sürdürülebilirlik Araştırması’nda yer aldı

Kırklareli Türkiye’nin Şehirleri Sürdürülebilirlik Araştırması’nda yer aldı

Kırklareli Türkiye’nin Şehirleri Sürdürülebilirlik Araştırması’nda yer aldı

Kırklareli Türkiye’nin Şehirleri Sürdürülebilirlik Araştırması’nda yer aldı
27 Temmuz 2011 - 08:24

Boğaziçi Üniversitesi’ ve MasterCard’ın ortak çalışması ve Frekans Araştırma Şirketi’nin katkıları ile gerçekleştirilen “Türkiye’nin Şehirleri Sürdürülebilirlik Araştırması” Türkiye’nin illerini ekonomik, sosyal ve çevresel boyutlarda derinlemesine inceleyerek mevcut durumlarını ortaya koydu.




HABER MERKEZİ





Bu şehirlerarasında ciddi sürdürülebilirlik ilkelerini benimsemiş olduğu gözüken Kırklareli’de bulunuyor.


Türkiye’nin 81 iline ait nesnel verilerin yanı sıra, her bölgeyi temsil eden 29 ilin iş dünyası ile yapılan anket çalışması ile oluşturulan “Türkiye’nin Şehirleri Sürdürülebilirlik Araştırması” iş dünyasının Türkiye’deki illerin ekonomik, sosyal ve çevresel boyutlardaki göreceli başarılarını yansıtılması hedeflenmiş, Kırklareli’nin gelişimsel durumu rakamsal verilere dayandırıldığında oldukça iyi gözüküyor.


Küreselleşen dünyada artık rekabet edenler devletler değil, bölgeler ve kentler. Bu koşullarda, kentlerin ekonomik, sosyal ve çevre boyutlarında mevcut durumlarını değerlendirmeleri, gelişim stratejilerini belirlemeleri ve planlı bir şekilde bu değişime ayak uydurmaları sürdürülebilirlikleri açısından büyük önem taşıyor. Bizimde Kırklareli Belediye Başkanlığı olarak amacımız, Türkiye’de yaşanan hızlı gelişim sürecinde uzun soluklu ve sürdürülebilir bir kentselleşme için yerel bir politika olarak bu sürece katkı sağlamak ve bu katkı çabamızda gözle görülür oranda araştırmalara yansımış durumda.


Araştırma kapsamında yapılan değerlendirmelerde, üst düzey yöneticilerin; genel olarak bulundukları illerin alt yapısından, çevre sorunlarından, kadın girişimciliğin az olmasından ve yetenekli yönetici, teknik eleman eksikliğinden şikayet ettiği görülüyor. İllerle ilgili genel memnuniyet noktaları ise, illerin coğrafi konumları, il dışı yatırımcıya açıklık, telekomünikasyon altyapısı, güvenlik, ticaret potansiyeli, yaşam kalitesi, yeni teknoloji kullanımına açıklık, ekonomik gelecek beklentisi ve yatırımcı için cazibe merkezi olması. Kırklareli, Mega Kentlerden sonra Türkiye’nin Parlayan Yıldızları arasında yerini emin adımlar ile alıyor.


Türkiye’nin Şehirleri Sürdürülebilirlik Araştırması’nın ortaya çıkardığı en çarpıcı bulgulardan biri, mega kentler olarak anılan İstanbul, Ankara ve İzmir’in istatistiki verilerde en üst sıralarda yer almasına karşın, şehirdeki yöneticilerin değerlendirmelerinde alt sıralara düşmesi oldu.


Gelişmekte olan eğitimli şehir statüsü, tarihi dokusu, sosyo-kültürel faaliyetlerin bolluğu, doğal güzellikleri ise Kırklareli’nin artıları olarak gösteriliyor, fakat bu artıları koruması gerekliliğinin altı çiziliyor.


İş dünyasının illere verdiği skorlara bakıldığında,


Kırklareli’nin Nesnel Ölçütlerle illerin sürdürülebilirliliği alanında bazı büyük şehirleri bile geride bırakarak 81 il içerisinde;


Sosyal performansta 6.sırada,


Yaşam kalitesinde 7. sırada


Ekonomik performansta 13.sırada,


Sürdürülebilirlik Alanında 17.sırada


Çevre performansında  58. sırada yer alıyor.


Ayrıca İş Dünyası gözünde İllerin Sürdürülebilirliği araştırmasında 29 il içerinde Kırklareli bulunmakta ve buna göre;


Ortalaması %7.0 olan “Bu ilde iş yapmaktan ne derece memnunsunuz?’’ sorusunun yüze karşılığı  Kırklareli için % 6.9


Ortalaması %5.9 olan “ Şirketiniz/ İşiniz bir öncesi yıla göre nasıl bir değişim gösterdi?” sorusunun yüzde karşılığı Kırklareli için % 5.8


Ortalaması % 6.7 olan “Önümüzdeki 1 yılda şirketinizin / işinizin gelişimi ile ilgili beklentiniz ne derece olumlu?” sorusunun yüzde karşılığı Kırklareli için % 6.5


Ortalaması % 5.5 olan “İliniz sizce ne denli planlı gelişiyor?” sorusunun yüzde karşılığı Kırklareli için % 5.6 (cs)