Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası’nda 15 ay böyle geçti

Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası’nda 15 ay böyle geçti

Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası’nda 15 ay böyle geçti

Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası’nda 15 ay böyle geçti

Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası’nda 15 ay böyle geçti
08 Mayıs 2010 - 10:00

Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası’nın (KTSO) 2009 yılı Şubat ayında yapılan Genel Kurul Toplantısı’nda KTSO Başkanlığı’na seçilen Ertuğrul ziya Çetintaş 07 Mayıs 2010 Cuma günü saat 14.00’te düzenlediği basın toplantısı ile seçildikleri günden bu güne kadar yaptıklarını anlattı.


HABER MERKEZİ

  Oda’nın uzun vadede gelirlerini arttırmak için çalışma içerisinde bulunduklarını belirten Çetintaş göreve geldiklerinden bu yana yaptıkları faaliyetlerle ilgili şunları kaydetti:
“Odamızın geçen sene şubat ayında gerçekleşen seçimlerinde göreve gelen 25 Meclis Üyesi ve meclisimizin seçtiği 7 Yönetim Kurulu Üyesi olarak 15 aydır görev yapmaktayız. Bu süre zarfında odamız bünyesindeki etkinlikleri ve faaliyetleri üyelerimiz, kamuoyu ve siz değerli basın mensupları ile paylaşmak amacıyla bu toplantıyı düzenlemiş bulunmaktayız.     
Odamız Meclisi ile Borsa Meclis Üyeleri’nden oluşan kalabalık bir heyetle 2009 Martı’nda ilk ziyaretimizi TOBB Genel Merkezi’ne yaparak Birlik Başkanımız Sayın Hisacıklıoğlu ve TOBB yöneticilerine oda ve borsa organlarını tanıtarak Ticaret Odası ve Borsa Birlikteliğini Ankara’da güzel bir şekilde temsil etme fırsatını bulduk.
Mayıs 2009 da yapılan Odalar Birliği Genel Kurulu’ndaki seçimlerde TOBB Dış İlişkiler Komisyonu Başkanlığı’na seçilmemden sonra yönetim kurulu olarak öncelikle ele aldığımız ilk konu odamızdaki bilgi işlem sisteminin geliştirilmesi ve eksik dataların tamamlanması yönünde olmuştur.
İçinde bulunduğumuz iletişim çağında doğru bilgiye çabuk ulaşmanın önemi hepimizin malumudur.  Odamızın web sayfası hazırlanarak devreye sokulmuş, bu meyanda üye kayıtlarının önemli parametlerini içeren bir özel program sayesinde üyelerimize web sayfasından bilgilerini güncelleme ve varsa aidat borçlarını öğrenme olanağı sağlanmıştır.
Bir yıl öncesine kadar 50 civarı üyesine mesaj gönderebilen odamız artık 1500 üyesine düzenli haber ve bilgi akışı sağlayabilmektedir. Üyelerimize toplu fax gönderme sistemi de tamamlanmış olup bu noktada internet üzerinden tüm üyelerimizin bilgilerini tazelemelerini ve özellikle adres, tel, fax, cep telefon ve e-mail adreslerini güncellemelerini rica ediyorum. Bu güncelleme için gerekli tek şey üyelerimizin üye noları ve şifrelerini Oda’dan öğrenmeleridir.
2009 yılında odamızda 118 yeni üye kaydı gerçekleşmiş olup buna karşın 19 üyemiz faaliyetine son vermiştir. 2009 baharında şehrimizde Yunanistan, Bulgaristan ve komşu illerin katılımıyla gerçekleşen Geleneksel Lezzetler Şenliği’ne gerek gıda üretici üyelerimiz gerekse oda tüzel kişiliği olarak destek vererek katıldık.  Aynı şekilde Kakava Şenlikleri’nde ve Kent Konseyi’nin organize ettiği 1. Yayla Bolluk ve Bereket Şenlikleri’ne destek ve katkı sağlayarak peynir ve hardaliye üreticisi üyelerimizle kadın girişimciler kurulu stantları odamızı temsil etmiştir. Hardaliyenin coğrafi işareti için Türkiye Patent Enstitüsi’ne resmi başvuru Oda adına yapılmış askı süresi beklenmektedir.
Oldukça uzun yıllardır yapılmayan ve odaların kanunda belirtilmiş asli görevlerinden olan; vergi ve eski üyelerimizin ödül törenini ramazandaki iftar yemeğimizde, ihracat ödül törenimizi de odamızı ilk kez ziyareti ile bizleri onurlandıran Birlik Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katılımıyla gerçekleştirdik. 
Odamızda son bir yılda KOSGEB, ABİGEM, Avrupa İşletmeler Ağı ve Edirne AB Masası işbirliğiyle 10 civarı seminer, eğitim ve bilgilendirme toplantısı yapılmıştır.  52 katılımcıya sertifikalarının verildiği girişimcilik eğitimi;  Aile şirketlerinde kurumsallaşma, Dış ticarete başlangıç ve temel kurallar, AB Gümrük. Mevzuatı, Finansal kaynaklara ulaşım, Kriz ortamında uluslararası pazarlar ve fırsatlardan haberdar mısınız? Ar-Ge hibeleri ve Ar-Ge kanununun getirdiği destekler, AB hibe programlarına proje yazma eğitimi. Bu organizasyonların bazılarıdır.
AB sınırötesi işbirliği programı çerçevesinde Bulgaristanda Burgas Ticaret Odası ve Burgas Endüstri Odaları’nın partnerimiz olduğu; Türk-Bulgar Enformasyon Merkezi, Kırklareli-Burgas yöresi süt işletmeleri kapasite ve pazar arttırımı konularında 2 proje hazırlayıp başvuruda bulunduk  Turistik ve kültürel alternatif rotaların geliştirilmesi, alternatif tarım ürünleri ve mobil toprak analizi konularında onların 2 proje başvurusuna da biz partner olmuş bulunmaktayız. Bu başvurular AB’nin yetkili organlarında incelenme safhasındadır.
KOSGEB’in mevcut devam eden ve açıklanacak yeni kredi ve desteklerinden faydalanabilmek için 250 civarı üyemizin KOSGEB veritabanına kaydını gerçekleştirmiş bulunmaktayız. Odamız bünyesinde yakında açacağımız KOSGEB sinerji odağı ile hedefimiz tüm üyelerimizi KOSGEB veritabanına kaydetmektir.
Ayrıca odamızda ihracatı geliştirme merkezi irtibat bürosu yapılandırılması konusunda İGEME ile görüşmeler yapılmış olup bu çerçevede ofis düzenlenmesi çalışmaları tamamlanmak üzeredir. Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası iç yönergesi hazırlanarak Yönetim Kurulu ve Meclis tarafından onaylanıp Ankara’da TOBB Hukuk Bölümü’nün onayına sunulmuştur.
Şehrimizde şubesi olan 11 banka ile oda üyelerine uygun şartlarda kredi verilebilmesi için protokolümüz bulunmaktadır. Üyelerimizle 2 yurt içi 2 yurtdışı fuar gezisi düzenlenmiştir. Üye kartlarının düzenlenmesi ve dağıtılmasına devam edilmektedir. Üye kart bilgileri ve resimlerini ibraz eden bütün üyelerimize birkaç saatte kartları teslim edilmektedir. Yaklaşık bir yıldır üyelerimize oda aidatlarını kredi kartı ile ödeme olanağı sağlanmış bulunmaktadır. Kan Bankası kayıtları oluşturulmuş olup, ihtiyacı olan üye ve tüm halkımızın kan grubu konusunda odamızdan kapsamlı kan grubu bilgisi alması mümkündür.
03-05 Aralık 2009 tarihlerinde merkezi Almanya’nın Köln şehrinde faaliyette olan, odamızın da üyesi olduğu Türk-Alman Sanayi ve Ticaret Odasının Münih’te yapılan genel kurulunda TOBB temsilcisi olarak Danışma Kurulu Üyeliği’ne seçildim.  
Odamızda daha iyi hizmet verebilmek için personel sayımızı arttırıp fiziki tadilat yapılarak üyelerimize ve personele daha çağdaş ve rahat bir çalışma ortamı sağlanmıştır. Ulaştırma Bakanlığı ve TOBB ile yapılan görüşme ve imzalanan protokoller çerçevesinde 01.01.2010 tarihinden itibaren K Tipi Taşıma Yetki Belgeleri’ni il çapında düzenleme yetkisi odamızca alınmış olup bu belgeleri alabilmek için tüm ilçelerimiz dahil araç sahiplerinin İstanbul’a gitmelerine gerek kalmamıştır.
Dereköy Gümrük Kapısı’nın restorasyonu ve ticari mal trafiğine açılması noktasında avam projeler bitirilip onaylanmış olup zemin etüdü ve uygulama projelerinin çizilmesi devam etmektedir. Ancak Burgas-Gümrük arasındaki yol çalışmasının gecikmesi sürecin yavaşlamasına sebep olmaktadır.
Hem odamıza üyelerimizin vakit geçirebileceği kaynaşabileceği bir lokal kazandırmak için hem de cağdaş yeni bir hizmet binasına uygun bir yer arama çalışmalarımız devam etmektedir. Ayrıca odamızın uzun vadede gelirlerini arttırmak en önemli hedeflerimiz olup bu konudaki çalışmalarımız sürmektedir.” (s)