Kırklareli kültürü “Tak Sepeti Koluna” ile ekrana taşınıyor

Kırklareli kültürü “Tak Sepeti Koluna” ile ekrana taşınıyor

Kırklareli kültürü “Tak Sepeti Koluna” ile ekrana taşınıyor

Kırklareli kültürü “Tak Sepeti Koluna” ile ekrana taşınıyor

Kırklareli kültürü “Tak Sepeti Koluna” ile ekrana taşınıyor
02 Ekim 2011 - 21:27

Kırklareli’nin kültür ve gelenekleri “Tak Sepeti Koluna” programı ile 30 Eylül 2011 Cuma günü televizyon ekranlarına taşınacak.







HABER MERKEZİ


Yemek Kültürü Yazarı Tijen İnaltong’un hazırlayıp sunduğu Kanal 24 ekranında Cuma günleri saat 21.00’da seyirci ile buluşan kültür ve gezi programı “Tak Sepeti Koluna” Kırklareli’de çekimler yaptı. 


“Tak Sepeti Koluna” ekibi Kırklareli’nin kültürünü ekranlara taşımak için 22 Eylül 2011 tarihinde Kırklareli’nin farklı yerlerinde çekimler gerçekleştirdi. 


Programı sunucusu Tijen İnaltung çekimler sonunda Muhabirimiz Caner Savak ile bir röportaj yaparak program hakkında bilgiler verdi;


Yemek Kültürü Yazarı olduğunu belirten Tijen İnaltung, bu konuda çok sayıda kitaplar yazdığını ifade etti. Tijen İnaltung muhabirimiz ile yaptığı röportajda şunları kaydetti;





*“Tak Sepeti Koluna yaz programı olarak başladı”


“Haziran 2011 tarihinden beridir Kanal 24’te yayınlanan “Tak Sepeti Koluna” adlı programı hazırlıyor ve sunuyorum. Tak Sepeti Koluna yaz mevsimi programı olarak başladı. Benim yazılarımı yazarken en büyük derdim kaybolmakta olan gelenekleri yansıtmaktır. Çünkü geleneklerimizi hızla yitiriyoruz. Yemek kültürümüzü, el sanatlarımızı çeşitli zanaatlarımızı yitiriyoruz. Özellikle gençler bunların farkında değiller. Birçok zanaatta son ustalar öldüğünde onlar ile birlikte zanaatlarda ölecek. Bu yüzden elimizden geldiğince özel ustaları, geleneksel üretim yapan ustaları bulmaya, onları ekrana taşımaya çalışıyoruz.”





*“Programın ismi ikinci kitabımdan geliyor”


“Programımın ismi 2. kitabım olan “Tak Sepeti Koluna” isminden geliyor. Ağırlıklı olarak yemek kültürünü ve el sanatlarını ön plana çıkarıyoruz. Bazen gittiğimiz yerlerde pazarları geziyoruz. Pazarcılar ve yolda gördüğümüz kişiler ile sohbetler ediyoruz. Bazen gittiğimiz yöredeki güzel hikaye, öykü ve söylenceleri bilen kişiler ile konuşmaya çalışıyoruz. Bunları ekrana yansıtmaya çalışıyoruz. Programımız 35 dakika sürüyor. Her hafta Cuma günleri saat 21.00’da yayınlanıyor. Tekrarı Pazar günü 19.15’te yayınlanıyor. Yeni yayın dönemi ile birlikte yayın günümüz değişecek.”





*“Programın devam kararı alınınca ilk Kırklareli’ne geldik”


“Yaz programı olarak başladığımız için özellikle Ege bölgesinde çok sayıda çekim yaptık. Daha sonra programın devam edilmesine karar verildi. Durum böyle olunca Türkiye’nin diğer bölgelerine de gidelim istedik. İlk olarak Kırklareli’ne geldik. Kırklareli’ne gelmemizin en büyük nedeni Kırklareli’deki bağ bozumu, çünkü bağ bozumu mevsimi geçmeden bağbozumu ile ilgili bir çekim yapmak istedim. Buraya gelmeden önce yaptığım araştırmalarda “Üzüm Ana’nın” ismi ile karşılaştım. Adını daha önce duymuştum. Hatice Kunt yani Üzüm Ana’nın Kırklareli’de olduğunu duyunca hardaliyeyi anımsadım. Kırklareli için hardaliyenin ne kadar önemli bir gelenek olduğunu hatırlayınca Kırklareli’ne gelelim dedik. Gerekli araştırmaları yaptım ve Hatice Kunt ile yazıştık. Kendisine buraya gelmek istediğimizi söyledim. Kendisi memnuniyet ile kabul etti. Çekimlerimize Hatice Kunt’un Değirmencik Köyü’ndeki çiftliğinde başladık. Buradaki çekimleri 21 Eylül 2011 Çarşamba günü yaptık. Şarkılar ve Türkler ile çiftlikte bağ bozumu yaptık. Ardından hardaliye yapımını ve bu yöreye has sucuklu mantı yapımını gördük. Daha sonra Lüleburgaz İlçesi’ne bağlı Ertuğrul Köyü’ndeki Fatma Efe ile buluştuk. Kendisinin hazırladığı köy müzesi’ni gezdik.”





*“Kırklareli lezzetlerini tatma fırsatı yakaladık”


“22 Eylül 2011 Perşembe günü Kırklareli merkezdeki geleneksel lezzet ustalarını ziyaret ettik. Dörtler Köftecisi’nde 1955 yılından beridir Köftecilik yapan Remzi Kurtişoğlu ile bir söyleşi yaptık. Kendisinin bize ikram ettiği Kırklareli Köfteleri’nin tadına baktık.


Ardından Süzülmüş Kardeşleri ziyaret ederek Kırklareli’nin ünlü peynirlerinin tadına baktık ve yapılan peynirler hakkında bilgiler aldık.


Sunal Şekerlemeyi ziyaret ettik. Kırklareli’ne has Cevizli Lokum’un tadına baktık ve onlar ile bir söyleşi yaptık. Son olarak 135 yıllık bir gelenek olan Dibek Kahvesi’nin tadına baktık. Kırklareli merkezdeki Yayla Mahallesi’ni ziyaret ettik. Burada restore edilmekte olan evleri gördük. Şehir merkezinde çekimler yaptık. Karagöz Heykeli, Peynirci Kız Heykeli ve Üzümcü Heykeli’nde çekimler yaptık.


Yeni yapılan Kültür Park’ta çekimler yaptık. Vize Antik Tiyatrosu’nda çekimler yaptık. İlerleyen günlerde İğneada’da çekimler yapacağız. Bir sonraki bölüm için Edirne’ye gidiyoruz. Daha sonra İğneada, Demirköy ve Limanköy’de çekimler yapacağız.”





*“Güzergâhımızı izleyiciler belirliyor” 


“Sosyal paylaşım sitesinde Tak Sepeti Koluna isimli sayfamız var. Bu sayfada önceden yayınlanmış olan bölümlerin videoları var. Bazı bölümlerin sonunda kendi kitaplarımdan izleyicilere armağan ediyorum. İzleyenlerimize bize önerilerde bulunmalarını istiyoruz. Kendilerine bizi nerelerde görmek istediklerini soruyorum. Ona göre önümüzdeki bölümlerimiz için güzergâhımızı saptıyoruz. Elimizden geldiğince Türkiye’nin farklı yörelerini, farklı kültürlerini, programımız ile ekrana yansıtmaya devam edeceğiz.”


Tak Sepeti Koluna programı Kırklareli çekimlerinin 30 Eylül 2011 Cuma günü saat 21.00’da Kanal 24 ekranında olacağını ifade eden Tijen İnaltong, çekim ekibinde bulunan Yönetmen Tunahan İlbars, Kameraman İlker Özkap, Ulaştırma Güven Aşık ve çekimler süresince kendilerine eşlik eden İl Genel Meclis Üyesi Rabia Çakmakçı ile Kırklareli’den ayrılmadan önce bir hatıra fotoğrafı çektirdi. (cs)