Kırklareli Köy-Koop Olağan Genel Kurulunu yaptı

Kırklareli Köy-Koop Olağan Genel Kurulunu yaptı

Kırklareli Köy-Koop Olağan Genel Kurulunu yaptı

Kırklareli Köy-Koop Olağan Genel Kurulunu yaptı

Kırklareli Köy-Koop Olağan Genel Kurulunu yaptı
16 Temmuz 2011 - 09:08

Köy-Koop Kırklareli Birliği yeterli çoğunluğu bulamamsına rağmen Olağan Genel Kurul Toplantısı’nı yaptı.







HABER MERKEZİ


Kırklareli Köy-Koop Birliği Olağan Genel Kurul toplantısını 29 Haziran 2011 tarihinde yeterli delege çoğunluğunu sağlanamaması nedeni ile 15 Temmuz 2011 Cuma gününe ertelemişti. İkinci kez olağan genel kurul için toplanan delegelerin az olmasına rağmen çoğunluğa gerek duyulmaksızın toplantı yapıldı.


15 Temmuz 2011 Cuma günü saat 11.00’da Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Toplantı Salonu’nda yapılan Genel Kurul toplantısına Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Hasan Çetin, Köy-Kop Edirne Birlik Başkanı Ahmet Erken, Köy-Koop Kırklareli Birlik Başkanı Nedai Çelik, Başkan Yardımcısı İsmail Zaralı, Reşat Kıpçak ve bazı delegeler katıldı.


Toplantıda ilk olarak Divan Heyetinin seçimi gerçekleşti. Verilen bir önerge ile Divan Başkanlığına Şerafettin Fil, Başkan Yardımcılığına Turgut Özbek, Oy Tasnifçiliğine Rıfat Bayır, Katip Üyeliğe Gündoğan Dağ’ın seçilmesi teklif edildi. Önerge teklifi oy birliği ile kabul edilerek teklif edilen isimler Divan Heyetine seçildi. 





*“Köy-Koop’un olmadığı bir yerde süt ve hayvancılıkta yok demektir.”


Saygı duruşu, ile başlayan toplantıda il olarak konuşmalar yapıldı. İlk olarak Ziraat Odası Başkanı Hasan Çetin konuştu. İlk sivil toplum örgütü başkanlığını Köy-Koop’ta yaptığını belirten Başkan Hasan Çetin; “Köy-Koop Birliği ilimizde çok önemli bir sivil toplum örgütü, bunun önemini yok sayamayız.” diyerek konuşmasının devamında şunları söyledi; “Geçmişte görev yapanlar Köy-Koop’u bir yerlere getirdiler, ancak getirdikleri yerde tutmaları mümkün olmadı, Köy-Koop bu durumlara düşmemeliydi. Biz üreticiler olarak hatamız şu; Köy-Koop Birliği’ni ayakkabısının altına hayvan pisliği deymeyen arkadaşlar yönettiler ve Köy-Koop bu duruma düştü. Bunun için Köy-Koop Birliğine sahip çıkalım, bu seçilen arkadaşlarımıza güvenelim, temennimiz bu seçilen arkadaşlar Köy-Koop’u eski günlere getirsinler. Çünkü bizim Köy-Koop’a ihtiyacımız var. Köy-Koop’un olmadığı bir yerde süt ve hayvancılıkta yok demektir. Köylünün geçim kaynağı bu iki temel unsurdur. Genel Kurul hayırlı olsun. Köy-Koop’a birim kooperatifleri olarak sahip çıkalım, çünkü Köy-Koop bizim en temel koruyucumuz. Köy-Koop’u bulunduğu yerden daha iyi yerlere getirmek için birim kooperatiflerine çok büyük görevler düşüyor. Yönetimdeki arkadaşlara başarılar dilerim.”





*“Her zaman Kırklareli Köy-Koop’u örnek aldık”


Daha sonra söz isteyen Köy-Koop Edirne Birlik Başkanı Ahmet Erken, 1994-1995 yıllarında Köy-Koop Edirne Birlik Başkanlığı yaptığı dönemde Köy-Koop Edirne Birliği’nin Edirne’de telaffuz dahi edilmediğini, her yerde, Edirne’de dahi Kırklareli Köy-Koop’un konuşulduğunu ifade etti. Ahmet Erken konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi;


“Edirne’de bir panel varsa Kırklareli Köy-Koop’un yöneticileri katılıyor, Edirne Köy-Koop’un yöneticilerini önemsemiyorlardı. Köy-Koop Edirne Birliği üç kez dibe vurdu ve tekrar yukarı çıktı. Ama biz her zaman Kırklareli Köy-Koop’taki yönetici arkadaşları örnek aldık. Böyle bir ortamda, az bir katılım ile genel kurul yapmanıza rağmen Gıda Tarım ve Hayvancılık müdürünüzün aranızda olması beni son derece mutlu etti. Ben 7 yıldan beri Köy-Koop Birliği Başkanıyım, bin kişi ile genel kurul yapıyorum, fakat benim Gıda Tarım ve Hayvancılık müdürüm genel kurula gelmedi. Önemli olan il ve kooperatiflerin, köylünün sorunlarına müdahil olan insanlarında destek vermesidir. Ziraat Odası Başkanımın da sizler ile beraber olması gerçekten çok önemli ve güzel bir durum. Ümitsizliğe kapılmayalım, Köy-Koop bizim kurumumuz ise biz bunu sonuna kadar başaracağımıza inanıyorum.”





*“Birlik olursak her yol açılır”


Köy-Koop Edirne Birliği’nin de eski yıllarda aynı sıkıntıları çektiğini belirten Başkan Ahmet Erken şunları kaydetti; “6 yıl önce birliğin yönetimine seçildiğimde birliğin 1 milyon TL borcu vardı. 152 olan kooperatif sayısı şimdi 214’e yükseldi. Süt işi yapan kooperatif 52’den 120’e çıktı. 2011 yılı Haziran ayında 9 bin 27 kilo süt üretimimiz var. Kısacası, birlik olursak, sütümüzü bu şekilde satışa sunarak her yol açılır. Biz bu şekilde çalışarak firmalardan sadece %1 kazanç sağlıyoruz. Köy-Koop Kırklareli Birliği’nin tabanı güçlüdür. Biz bunu biliyoruz. Çünkü biz sizleri örnek alarak çalışmalarımızı gerçekleştirdik. Genel kurlunuz hayırlı olsun.”





Yapılan konuşmaların ardından gündem maddelerine geçildi. Yönetim ve Denetim Kurulu raporları ile bilanço ve kar-zarar cetveli okundu, ardından Yönetim Kurulu raporu, Denetim Kurulun raporu ile bilanço kar-zarar cetveli görüşülüp oy birliği ile kabul edildi. 2011 yılı tahmini bütçesi görüşüldü ve ardından karara bağlanarak oy birliği ile kabul edildi.


T.C.Ziraat Bankası’ndan Süt Destekleme ve Anaç sığır Destekleme Primlerinin alınması ve Birim Kooperatiflere dağıtılması için Yönetim Kuruluna yetki verilmesi, Süt İcmallerinden Binde üç hizmet bedeli alınması ile ilgili kararın görüşülüp karara bağlanması, Anaç Sığır Desteklemesinden % 7 hizmet bedeli alınması ile ilgili kararın görüşülüp karara bağlanması maddeleri görüşülerek Yöneyim Kuruluna oy birliği ile yetki verildi.


Deveçatağı Tarımsal Kalkınma Kooperatifinin ödediği 500 TL olan ortaklık payının geri ödenip ödenmemesi ile ilgili karar görüşüldü. Alınan karar göre birliğin ekonomik durumu göz önünde bulundurularak ekonomik durum düzeldiği zamanda istenilen ödemenin geri verileceği karar bağlanarak oy birliği ile kabul edildi.


Ortaklık durumları ve payları görüşüldü. Payların zamanında tamamlanması ve yönetimin bu konuda birim kooperatiflere uyarıda bulunması karara bağlanarak oy birliği ile kabul edildi.


Birlik Ana sözleşmesinin 16.03.2010 tarih ve 06 Sayılı Bakanlık Kararı doğrultusunda yayımlanan yeni tip ana sözleşme intifakı görüşüldü. Bakanlık Temsilcisi Bayram Karaca bu konuda bilgiler verdi. Madde oy birliği ile kabul edildi.


Hüseyin Tura’nın yönetim kurulu üyeliğinin düşmesinde dolayı, yerine Birlik Temsilcilerinden birinin yönetim kurulu üyesi olarak seçilmesinin görüşüldü. Birlik temsilcisi Engin Uysal oy birliği ile yönetim kurulu üyesi olarak seçildi.


Kurulması düşünülen ihtisas birliğine kururcu üye veya üye olunması görüşüldü. Bu konu ile ilgili Köy-Koop Edirne Birlik Başkanı Ahmet Erken bilgiler verdi. Madde oy birliği ile kabul edildi. Genel Kurul Toplantısı dilek ve temennilerde söz almak isteyen olmayınca sona erdi. (cs)