Kırklareli halkı hem oruç açıyor hem de bilgileniyor

Kırklareli halkı hem oruç açıyor hem de bilgileniyor

Kırklareli halkı hem oruç açıyor hem de bilgileniyor

Kırklareli halkı hem oruç açıyor hem de bilgileniyor

Kırklareli halkı hem oruç açıyor hem de bilgileniyor
03 Temmuz 2014 - 08:21 - Güncelleme: 03 Temmuz 2014 - 17:40

Kırklareli Valiliği tarafından organize edilen ve hayırseverlerin sponsorluğunda geleneksel hale getirilen iftar yemekleri devam ediyor.

HABER MERKEZİ
Kırklareli Valiliği tarafından organize edilen ve hayırseverlerin sponsorluğunda geleneksel hale getirilen iftar yemekleri devam ediyor. Festival Alanı’nda kurulan sofralarda hep birlikte iftar yapan Kırklarelili Mübarek Ramazan Ayı’nı idrak ediyor.
01 Temmuz 2014 Salı Günü akşamı yine aynı duydu ve düşüncelerle bir araya gelen binlerce Kırklarelili, Müftü Yardımcısı Ömer Ünal “Akraba Bağlarını Gözetlemek” konulu konuşmasını büyük bir ilgi ile dinledi. Sosyal hayatta dikkat edilmesi gereken kişilerin başında akraba ilişkileri gelmekte olduğunu söyleyen Ünal şunları kaydetti;
“Kur’an-ı Kerim ve hadislerde akrabalık bağlarının karşılıklı ziyaret, haberleşme, maddi ve manevi yardımlaşma gibi çeşitli yollarla korunması ve güçlendirilmesi üzerinde hassasiyetle durulur. Akraba arasındaki bu ilişkiye Sıla-i Rahim denilmektedir. Akrabalılık bağlarının kopartılmaması, hakka ve hukuka riayet etmek şartıyla ister maddi isterse manevi ilişkilerin korunup gözetilmesi İslam Dininin üzerinde durduğu konuların başında gelir. Akraba ilişkileri anlamına gelen “Sıla-i Rahim” kavramı ile amca, hala, teyze, dayı ve bunların çocukları, kayın valide, kayın peder ve kayın birader gibi yakınlara karşı insani, ahlaki ve sosyal görevler ifade edilir. Sıla-i Rahim görevi genelde iki şekilde yapılır; Ziyaret etmek, maddi manevi yardımda bulunmak, sevinçli ve acılı günlerinde yanlarında olmak. Onları fiili veya sözlü olarak her hangi bir zarar vermemek. Onları kötülememek unutmamak ve dargın durmak. Akrabalık ilişkilerini sürdürmek farz, bu ilişkileri koparma ise haramdır. Akrabasını unutmayan, onlarla ilişkisini sürdüren kimse sevap, aksi davranan kimse ise günah kazanmış olur.
* Akrabalığın Ahlaki Neticeleri
Sıla-i Rahim, Akrabaların birbirleri ile ilişkilerini kesmeyip devam ettirmeleri, ahlaki ve dini bir görevidir. Kim onu koparırsa, Allah da ondan ihsan ve rahmetini keser. Rahim (akrabalık), Allah’ın rahmetine  eserlerindedir. Kim bu bağı korursa, Allah ona rahmet eder. Kim onu koparırsa, Allah da ondan ihsan ve rahmetini keser.
* “Akrabalarıyla ilişkiyi kesen Cennet’e giremez”
Akrabalara ikram ve ihsanda bulunmak. Yukarıda geçen hadislerden de anlaşılacağı gibi akrabalara maddi ve manevi ikramlarda bulunmak Peygamberlerimizin bize tavsiye ettiği hususlardandır. Malını, Allah Yolunda harcanması için hibe etmek isteyen Ebru Talha’ya Peygamberimiz, onu akrabalarına harcamasını tavsiye etmiştir. Dinimiz, Akrabalar arasındaki ilişkilerin sağlam, sıcak ve devamlı olmasına, akrabaların birbirlerine maddeten ve manen destek olmalarına çok önem vermektedir. Hısımlık hakkında gözetlemek, Allah ve Resulü’nün ısrarla emrettiği şeylerdendir.”
Müftü Yardımcısı Ömer Ünal’ın konuşmasının ardından İmam Hatip Emrah’ın Kur’an-ı Kerim’i Okumasının ardından yapılan dua ile birlikte Kırklareli Valisi Mustafa Yaman olmak üzere Kırklareli protokolünün en üst kademesinden en alt kademesine kadar değişik görevlerde yer alanlar Kırklareli halkı ile birlikte oruçlarını açtı.
Yenilen İftar yemeğinin ardından yemeğe sponsorluk yapan Yonca Hayvancılık Süt ve Tarım Ürünleri Pazarlama Sanayi Ticaret Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Akdağ’a Kırklareli Valisi Mustafa Yaman tarafından Teşekkür Belgesi verildi. (Kadir Sinici)