Kırklareli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Kofçaz Şubesi açıldı

Kırklareli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Kofçaz Şubesi açıldı

Kırklareli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Kofçaz Şubesi açıldı

Kırklareli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Kofçaz Şubesi açıldı

Kırklareli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Kofçaz Şubesi açıldı
17 Mart 2011 - 10:39

Kırklareli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’nin Kofçaz Şubesi’nin açılış töreni büyük bir coşku ile yapıldı.
HABER MERKEZİ
14 Mart 2011 Pazartesi günü saat 10:30’da 1995 yılından bu yana faaliyetlerini sürdüren Kırklareli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’nin Kofçaz Şubesi’nin açılış törenine Kofçaz Kaymakamı Enver Özderin, Kırklareli Tarım İl Müdürü Hasan Çebi, Tarım İlçe Müdürü Hüseyin Yığın, Kofçaz Belediye Başkan Vekili Selim Eser ve Kofçaz’lı birlik üyeleri katıldı.
Açılışta bir konuşma yapan Kırklareli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Behçet Şen açılışa katılanlara teşekkürlerini sunarak şunları kaydetti; “Yıllar itibari ile açmış olduğumuz Lüleburgaz, Babaeski ve Pınarhisar şubelerimizden sonra bugün de Kofçaz şubemizin açılışını büyük bir memnuniyet ve neşe içerisinde yapıyorum. Kırklareli Tarım İl Müdürlüğü ile uygulamaya başladığımız soy kütüğü (üyeler) ve ön soy kütüğü (üye olmayanlar) projeleri, ilimize destekler açısından çok fayda sağlamıştır. 2011 yılı itibari ile de devam eden bu uygulamalar halkı hayvancılığa teşvik etmede büyük pay sahibidir. Ancak bizler sorunları çok olan bir sektörün sahibiyiz. Elimizden geldiğince, dilimizin döndüğünce gerek yerel basına gerekse sesimizin erdiği her yere bu süt fiyatlarındaki düşüşleri duyurmaya çalıştık. Fakat süt sanayicisi ne üreticilerin mağduriyetini, ne Tarım İl Müdürlükleri’nin uyarılarını, ne de raflardaki süt fiyatlarını gözeterek, süt fiyatlarını düşürmüşlerdir. Raflardaki süt fiyatları aynı, peynir fiyatlarında artış var ama sütte düşüş var. Şuan ki 0,73 TL olan süt fiyatlarını üreticilerden 0,65 TL alıyorlar. Gerçekten de yazık. Fakat biz bunların peşini bırakmayacağız. Gerekirse eylemler yapıp, mitingler düzenleyeceğiz. Birlik ve beraberlik içerisinde olursak üstesinden gelemeyeceğimiz sorun yoktur. Buna canı gönülden inanıyorum. Bugün küçük ama bir o kadar sevgi dolu şubemizi sizlerin daha iyi hizmet alabilmesini sağlamak amacıyla açıyoruz. Tüm katılımcılara saygı ve sevgilerimi sunuyorum”
Açılışta konuşma yapmak için kürsüye davet edilen Tarım İl Müdürü Hasan Çebi katılımcıları selamladıktan sonra şunları kaydetti; “Burada açılacak olan Kofçaz Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Şubesinin tüm halka hayırlı, uğurlu olmasını dilerim. Öncelikle Behçet Bey’in de dediği gibi elimizden geldiği kadar süt fiyatlarını 0,73 TL den aşağıya düşmesine izin vermeyeceğiz. Geçen sene süte olan teşvik litre başına 0.40 TL idi. Fakat 2011 yılında süte olan teşvik artırılarak 0.60 TL olmuştur.  Sütün yanında anaç sığır, koyun, keçi ve arı gibi hayvanlarımıza da teşviklerimiz var. 2011 yılı içerisinde anaç sığırlara hayvan başına 225 TL, Birliğe üye ise 275 TL, Anaç Mandalara ise 300 TL teşvik var. Yine suni tohumlamadan doğan buzağılara 75 TL, koyun-keçilere ise 15 TL teşvik vardır. Hayvanlarımızın sağlığı açısından yapılan aşılamaya da teşvik var. Büyük baş hayvanlar için Brucellosis S-19 aşıları hayvan başına 25 TL, şap aşısı 0.75 TL, Küçükbaş hayvanlar için Brucellosis Rev-1 aşıları hayvan başına 4 TL dir ve şap aşı desteği de 0.50 TL dir. Arılara ise kovan başına 7 TL teşvik var. Geçen seneye oranla teşviklerde % 15 lik bir artış var”
Müdür Çebi’nin konuşmasının ardından Kofçaz Kaymakamı Enver Özderin bir konuşma gerçekleştirdi. Kaymakam Özderin konuşmasında Gerek tarım ve hayvancılıkta yapılan çalışmalar ve gerekse de çiftçinin eğitilerek doğru yönlere yönlendirilmesi açısından böyle kurumların Kofçaz’a kazandırılmasından çok memnun olduğunu, bu konuda her zaman desteğe hazır olduğunu ifade etti. Kaymakam Özderin şöyle devam etti; “Daha göreve başlayalı 1 ay oldu. Fakat sürekli araziye çıkarak köylülerimizin sorunlarını dinliyorum, çözümler üretmeye çalışıyoruz ve daha iyi hizmet vermek için elimden geleni yapmaya çalışacağım. Şuana kadarki gözlemlerim doğrultusunda arazilerimizin eğimli olduğunu gördüm. Bu nedenle tarım yerine hayvancılığa ağırlık verilmesi gerektiğinin daha faydalı olacağı görüşündeyim. Bunun için Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği gibi birliklerin Kofçaz’a kurulmasının önemli olduğunu düşünüyorum ve böyle bir kurumu bizlere kazandırdığı için Kofçaz halkı adına ve kendi adıma Behçet Bey’e teşekkürlerimi sunuyorum”
Yapılan konuşmaların sonrasında Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Kofçaz Şubesi Tarım İl Müdürü Hasan Çebi ve İlçe Kaymakamı Enver Özderin’in açılış kurdelesini iyi temennilerle kesmesi ile hizmete açıldı.
Açılışın ardından tüm katılımcılara pilav ve ayran ikramı yapıldı. Daha sonra Behçet Bey’in önderliğinde Kofçaz İlköğretim Okuluna gidilerek öğrencilere sağlık ve gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla alınan sütler dağıtıldı. Şube açılışından en çok ellerine sütlerini alan çocuklar memnun oldu. Minikler büyük bir sevinçle sütlerini içtiler. (cs)